Bambi II - Bambi és az erdő hercege

Mit is vár az ember egy olyan film kapcsán, aminek a címében így vagy úgy de szerepel a Bambi szó? Valószínűleg nem hatásos akciójeneteket és szívszaggató drámát. Sokkal inkább kedves rajzfilmfigurákat, akik egy erdő mélyén élik derűs-borús hétköznapjaikat. S valóban, ha kellően rákészülünk a dologra, a Bambi második része (az eredeti Bambi és a Bambi gyermekei közötti Disney "mutáció") nem okozhat túl nagy csalódást.

Főhősünk, a még mindig gida korban lévő Bambi, aki elvesztette mamáját. Apja, a daliás szarvas - az erdő hercege - számára azonban a gyermeknevelés túlságosan nagy felelősséget és terhet jelent, ezért megkéri a bölcs fülesbaglyot, hogy keressen megfelelő pótszülőt a kis félárvának. Bambi persze megérzi a változás szelét, és elhatározza, bebizonyítja apjának, hogy méltó a figyelemre és a törődésre.

Barátai - a bűzös borz és, a csupa lánytestvérrel megvert, tapsifüles - segítségével megpróbál olyan helyzeteket teremteni, amelyeken keresztül világossá válik bátorsága. A színlelt szituációk és kalandok azonban egyre-másra balul sikerülnek, ami még inkább rontja Bambi helyzetét. Megérkezik a kiszemelt mostoha, ám ekkor feltűnik a - Bambi sztoriknál megszokott módon - "láthatatlan" vadász, ami pillanatok alatt igazi vészhelyzetbe sodorja az erdő népét. Bambi azonban igazi ifjú hercegként viselkedik, és nem futamodik meg a félelmetes vadászkutyák elől. Tettével pedig végre kivívja az erdő és édesapja megbecsülését.

Amint az valószínűleg ennyiből is érezhető, az alkotók nagyon vigyáztak arra, hogy a legkisebbek számára is élvezhető legyen filmjük. Óvakodtak a valóságos ellenségkép létrehozásától, inkább próbálták a természet rendjét bonyodalomként ábrázolni. Figuráik egytől-egyig az áruházak plüssállatai közé kívánkoznak, a cselekmény pedig itt-ott azért okoz kellemes pillanatokat a felnőtt nézőknek is, bár már az első perctől tudható, hogy nem ők a célközönség.

Aki tehát elsősorban kisgyermekeivel együtt szeretne szórakozni, s nem kíván aggódni amiatt, hogy milyen álmai lesznek a legifjabb generációnak, az bátran üljön be a Bambi II-re! Legfeljebb szerez magának bő 72 percet nyugodt szunyókálásra. Manapság ez sem kis dolog!