Bújócska

Adott egy csonka család, egy felelősségteljesen szigorú atya és a mamája halálát feldolgozni képtelen kislány jóval a prepubertás előtt. Az anyát a történet elején veszti el a család, s a tragédia helyszínétől menekülve New Yorkból vidékre kényszerül, ahol kezdetét veszi a rémálom, a kislány, Emily viselkedésében azonban furcsa fordulat áll be, mikor képzeletbeli játszótársra talál, s ezzel a furcsa eseménysorozattal végleg elszabadul a pokol.

Valóban: vidéki ház, kerek erdő, rémisztő kislány és szellembarát - mindez félelmet keltően hangzik, s teljes mértékig az lehetne, ha nem láttunk volna hasonlót jó néhány filmben. Számos mozinéző bizonyította be a horrorfilmgyártók azon huszonegyedik századi tételét, mely szerint a nagyérdemű leginkább a furán rémisztgetős kisgyerekektől kapja a frászt. Ezt az alapelméletet használták fel a Bújócska készítői, mely már címében is utal paráztatós kiskorú jelenlétére. Hogy az ezredik bőrt nyúzzák erről a halálra macerált kliséről persze senkit sem zavart, csak magát a nézőt némileg, viszont ő meg könnyen kibékíthető egy-két világsztár feltüntetésével.

Megjelenik tehát a jobb napokat élt Elizabeth Shue, a szépdekiez Famke Janssen és az adunak szánt Robert De Niro, kiemelkedő játékot azonban mégis igazán csak a tizenegy éves Dakota Fanning nyújt a filmben, aki gond nélkül lejátsza mind Janssent, mind Shue-t, bár ez is csak azokat lepheti meg, akik nem látták a kiscsajt mondjuk a Tűzben edzett férfiben. Hihetetlen érzékenység és intelligencia árad a kislányból, mindezen felül rendkívül hiteles a vásznon, valószínűleg tartalmas gyerekszínészi karrier vár még rá. A film legnagyobb sztárjáért, Robert De Niro-ért viszont legelvakultabb fanatikusai már a Godsend - A teremtés klinikája című rémfilmnél aggódni kezdtek. Persze nem De Niro tehetségét féltik jóakarói, mert az minden egyes alakításában, minden jól vagy gyatrán megírt karakterén vitathatatlanul jelen van, viszont ekkora talentumot vétek elpazarolni közepes projektekre.

Mert a Bújócska minden kellemesen borzongató pillanata ellenére sem képes kitörni az átlagos ijesztgetős filmek sablonjából, ami viszont mindenképpen boldoggá fogja tenni azon kikapcsolódni vágyókat, akik kellemes borzongásra, nem lidérces halálraijesztésre vágynak.