Bűvös körhinta

  • - sam - / PORT.hu

Elvarázsolt faluban minden idilli. A madarak csicseregnek, zöldell a fű, mindenki vidám, az emberek ráérősen végzik munkájukat, a körhinta pedig békésen pörög körbe, miközben egy csapat gyerek Dalária, az operaénekes tehén előadását hallgatja a falucska főterén. Dugót, a cukorfüggőségben szenvedő kutyust azonban ez előadás egy cseppet sem köti le. Azon mesterkedik, hogyan tudná csellel kicsalni a cukorkaárus készletét, azonban olyan galibát okoz, hogy az elszabadult édességszállítmány nekicsapódik a körhintának. Ekkor azonban furcsa és megmagyarázhatatlan dolog történik, a gépezetből elszabadul Zuzmor, aki maga a gonosz. Eleinte nem is sejtik mekkora a baj. Zuzmor ugyanis hosszú évekig tartó rabsága után hatalmas gonoszságra készül, célja hogy végre valahára valóra váltsa álnok tervét: jéggé változtassa az egész földet, végleg lefagyassza a világot és benne minden élőlényt. A gonosznak azonban van ellenfele is, Zizidor - Zuzmor örök ellenfele, a jó - azonnal felveszi vele a harcot. A gonosz ereje azonban hatalmasabb, mint eleinte gondolták, Zizidornak harcához támogatásra van szüksége, mígnem segítségére nem siet hű kis csapata: Brian, a szerelmes csiga, Dalária az énekes tehén, Dylan a bódult és filozofikus hajlamú rocker nyúl, valamint Dugó kutya. Nekivágnak hát a legmagasabb hegynek, hogy megküzdjenek a gonosszal, és újra békességet hozzanak a világnak. Ahhoz pedig, hogy céljukat elérjék, három gyémántot kell összegyűjteniük, hogy felhelyezve azt a körhinta megfelelő részére Zuzmort végre örök fogságba zárják.

A történet lebutítva talán nagyon egyszerű. A gonosz és a jó, a sötét és a fény, a meleg és a hideg örök párharcáról szól ez a fabula. Igazi gyermekeknek szóló mesefilm, mely bár elképesztő magasságokig nem szárnyal, fontos tanulsággal szolgálhat a nebulóknak. Mindeközben pedig a felnőttek is jól szórakozhatnak rajta, hiszen a rajzfilm az elejétől a végéig filmes utalásokkal van tele. A Gyűrűk ura hasonlat önmagáért beszél (az eredeti, angol nyelvű verzióban Zizidor hangját Ian McKellen szolgáltatta), de az alkotók tisztelegtek az Indiana Jones filmek előtt is, megemlékeztek az Armageddon-ról és még sok egyéb hollywoodi szuperprodukcióról. A filmes utalásokon túl pedig a film humora is több szinten értelmezhető, a gyermetegnek tűnő és gyerekeknek szánt poénok a felnőttek számára más értelemmel ugyan, de ugyanúgy ülnek.

A rajzfilm alapötletét egy negyven évvel ezelőtt készített sorozat adta. Akkor hatalmas sikert aratott a furcsa mesefigurákkal benépesített falu, ahol furcsa dolgok történtek. A szereplők nagyrészt már azok a figurák voltak, akik ebben az egész estés filmben is vannak, csak néhány dolgot aktualizáltak és változtattak az alkotók. Ivor Wood figurái így újra életre tudtak kelni a vásznon, hogy örömet okozzanak minden gyereknek és gyerek lelkű felnőttnek.