Casting minden

A régebben abszurd vígjátékokkal jeleskedő Tímár Péter ismét a zenés vígjáték műfajával próbálkozik.

A furcsamód értelmetlen című filmet eredetileg Kern András vitte volna vászonra, azonban forgatókönyvét alaposan átalakítva a produkciót végül a hazai viszonylatban igencsak sikeresnek számító Csinibaba rendezője jegyzi. A végeredménnyel sajnos van gond bőven, több cikkre való.

Bár az alkotók tagadják a tényt, az alapötletet nyilvánvalóan a nagy sikerrel futó, három szériát megélt Megasztár szolgáltatta, azon belül is a legelső énekes vetélkedőn elindult és második helyezést elért Oláh Ibolya valóban filmre illő története. A nevelőotthonban felnőtt, jó hangú cigánylány sikersztoriját dolgozták össze egy másik szállal. A jobb napokat megélt, hatvan körüli bárzongorista és a tőle énekórákat vevő, frissen érettségizett, énekesnőnek készülő lány közt formálódó furcsa szerelem bemutatásával. Az eredmény: a tempósan induló, majd hamar zötyögőssé váló moziban két, egymástól teljesen eltérő hangulatú filmet látunk párhuzamosan.

A sikersztori túlságosan közismert, alaposan szétírták a pletykalapok, és a tehetségkutató verseny is próbált Ibolyából mítoszt teremteni. Ehhez képest a film készítői még egy lapáttal rádobnak az épphogy hihetőre. Ibolyából még nagyobb legendát akarnak gyártani. Pedig hitelesebb lett volna a végeredmény, ha jobban ragaszkodnak a valósághoz. Nem mutat túl jól, hogy - szemben a valósággal - a tehetségkutató versenyen nem második lesz a jó torkú énekeslány, hanem győztes. Mintha a lányt játszó Oláh Ibolya nem tudna beletörődni igazi vereségébe.

A film hatástalanságához hozzájárulnak a színészek, illetve a színészkedő énekesek is. Kern, bár nagy színész, nyilvánvalóan (és ami rosszabb: látványosan) nem tud zongorázni, és a szó klasszikus értelmében énekelni sem, pedig szerepe szerint mindkettőben az ország egyik legjobbja lenne. Saját dalai épp azért hallgathatók, sőt szerethetők, mert énektudás híján mégis hitelesen el tudja színészkedni őket. A Pügmaliónra hajazó cselekményszál így aztán inkább nevetséges, mint érdekes. Mintha Higgins professzor beszédhibás lenne.

A másik főszereplő, Oláh Ibolya unja az egészet. Természetellenes játéka flegmasággal párosul, amivel megöli az egész filmet. Furcsán mutat az is, hogy az alaposan kitetovált Ibolya már a film elején úgy viselkedik, mint egy sztár. Fejlődéstörténet sehol.

A filmnek jót tett volna, ha ahelyett, hogy pendlizik a közönségfilm és egy édesbús Kern-darab közt, inkább az utóbbit választja. S ha nincs megfelelő költségvetés rá, akkor nem akar mindenáron látványos lenni. Nem egy újabb Csinibaba.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu