Chihiro Szellemországban

  • judelaw / PORT.hu

Nem kevesebb mondható el a Chihiro című japán rajzfilmről, minthogy talán ez az első olyan anime-alkotás, amely az egész világ Disney-filmeken edződött nézőseregét képes volt ámulatba ejteni (a Pokémonokról a jó ízlés megőrzése érdekében inkább most hadd ne essék szó). Sőt, a nemzetközi siker olyan rangos elismerésben öltött testet, amelyet korábban még egyetlen animációs film sem tudott megszerezni magának - nevezetesen a Berlini Filmfesztiválról a Chihiro rendezője, Hayao Miyazaki térhetett haza Arany Medvével a hóna alatt.

S hogy vajon mitől ilyen különleges ez a film? Erre a kérdésre a választ valószínűleg mindenkinek magának kell megtalálnia.

Chihiro a tipikus nagyvárosi fruska. Még csak tíz éves, de máris azt képzeli, hogy az egész világ csak és kizárólag körülötte forog, s hogy a szülők csak arra vannak, hogy kiszolgálják gyermekük egyre nagyobb igényeit. Nem meglepő tehát, hogy valóságos sokként éli meg, amikor szülei elhatározzák, hogy az eddigi életet maguk mögött hagyva új helyre költöznek. Chihiro a hír hallatára valódi kis hisztis szipirtyóvá változik, ám nemsokára olyan kalandokban lesz része, amelyek örökre megváltoztatják a világról alkotott képét.
A család ugyanis eltéved egy erdei útszakaszon, s a helyes irányba egyáltalán nem tudnak visszakeveredni. Egy különös alagútra bukkannak, amely egy titokzatos, mesebeli szellemvárosba vezeti őket. A kihalt utcákon fejedelmi ételek kínálják magukat a megfáradt utazóknak, így nem csoda, hogy a szülők vakmerően lakmározni kezdenek belőlük. Annál nagyobb meglepetésben lesz részük, amikor hirtelen disznókká változnak, miközben megérkeznek az igazi vacsoravendégek is.

Az eldugott szellemvárost ősi istenek, boszorkák, kísértetek és egyéb lények lakják, akiknek vezetője nem más, mint egy gonosz boszorkány, Yubaba.
Chihiro feladata pedig nem kevesebb, mint megmenteni szüleit, miközben kijátssza a gonosz boszit és közben megtanulja, hogy az életben nincs is fontosabb, mint a család és a szeretet.

Ha tehát valami szokatlan, ámde értékes mesefilmet szeretnénk megnézni, Chihiro kalandja mindenképp ajánlható.