Kovács Lázár az Eötvös Cirkusz porondján főzött. A TV paprika új műsorának műsorvezetője, Lázár Chef a híres Eötvös Cirkuszba látogatott el, ahová régi barátja, a cirkusz vezetője, Eötvös Lóránd hívta meg.
A cirkusz különleges világa elbűvölte Lázárt, aki igyekezett minél több produkcióban kipróbálni magát az esti előadás előtt. Mivel nagy állatbarát és korábbi gasztronómiai műsoraiban már forgatott „állat statisztákkal”, könnyen összebarátkozott az oroszlánokkal, sőt, meg is etette őket, de a vízilóval már nem volt ilyen szerencsés...
[img id=509141 instance=1 align=left img]A kutyaidomítás és a kötéltánc után a Séf úgy döntött, inkább főzőtudományával bűvöli el a nagyérdeműt és a porondmestert is.
Főztjének értő közönsége akadt az első sorban ülő gyerekek személyében.
Hogy milyen kalandja akadt Lázárnak Glóriával, a vízilóval, és hogy mi a közös a buzogányban és a pulykacombban, az kiderül szeptember 21-én, szombaton 17 órakor a TV Paprikán!
Recept:
A porondmester kedvence (Elkészítési idő: 2,5 óra)
Lassan grillezett pulyka alsó comb
káposztasalátával és sült burgonyával
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók 3 személyre:
3 darab pulyka alsó comb
4 evőkanál BBQ szósz
1,5 dl majonéz
2 evőkanál porcukor
fél fej fejes káposzta
2 szál sárgarépa
4 dkg gyömbér
2 kisebb fej vöröshagyma
2 csomag apróra vágott petrezselyemzöld
pár csepp citromlé vagy ecet
1 teáskanál só
A körethez:
sütnivaló burgonya
[img id=509134 instance=1 align=left img]Elkészítés:
A pulyka alsó combok mindkét oldalát, só és fűszerezés nélkül, megpirítjuk. Közben elkészítjük a salátát: a csíkokra vágott káposztát összekeverjük az apróra vágott sárgarépával, vöröshagymával, és gyömbérrel. Meglocsoljuk majonézzel, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, a porcukrot, majd citromlevet vagy ecetet csepegtetünk rá. Ezután hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
Az előzetesen megpirított pulyka alsócombok egyik oldalát megkenjünk BBQ szósszal, majd visszahelyezzük a grillrácsra, és a combok nagyságától függően, 130-150 oC fokon, 1,5-2-2,5 órán át lassan grillezzük, félidőben megfordítva, és BBQ szósszal megkenegetve. A pulykacombokat sült burgonyával és a hideg káposztasalátával tálaljuk.
A pulykáról:
A legnagyobb testű, népszerű, széles körben fogyasztott baromfi. Magyarországon három fajtája ismert, a magyar pulyka, a rézpulyka és a bronzpulyka. Egész évben készíthető, számos elkészítési formája ismert, többek között sütve, grillezve, töltve is kiválóan felhasználható. A pulyka főleg a karácsonyi időszakban népszerű, amikor az ünnepi asztal dísze lehet, az USA-ban pedig a Hálaadás Napi menü elengedhetetlen főétele. Érdekesség, hogy 1989 óta az Egyesült Államok Elnöke minden évben elnöki kegyelemben részesít egy Hálaadás Napi pulykát.