Csajok, akik nyugdíjba küldték James Bondot

A híres üvegplafont az amerikai krimisorozatokban egy jól irányzott rúgással, vagy lövéssel szakították át a nők. És a nézők csakis nyertek vele, hiszen számtalan új karakter született, amely üdítően színesítette és frissítette a sorozatok világát. A legérdekesebb, hogy nemcsak a sima krimikben kaptak főszerepet a női nyomozók, de egy zártabb közeget ábrázoló műfajban is: a kémfilmekben.

Gondoljunk csak bele, hogy a korábbi évtizedek kémfilmjeiben milyen karaktereket játszhattak csak a nők! Miss Moneypenny, a James Bond-filmek titkárnője, akivel leereszkedően évődik a titkosszolgálat szupersztárja. Vagy a Bond-girlök, akik – még leírni is röhejes – érdemi elemző, nyomozó munkát ugye soha nem végeznek, inkább Bond végez rajtuk mélyreható adatelemzést. Később viszont megjelentek a női vezetők a titkosszolgálatokról, terrorelhárítókról szóló filmekben, sorozatokban, akár a 24-et, a Válaszcsapást, vagy akár Bond-filmeket nézzük. És zárjuk is rövidre a történeti fejtegetést, ugyanis azért gyűltünk most itt össze, mert lesz pár remek CIA témájú sorozat a héten, csupa-csupa női kémekkel.

Vége annak az időszaknak, amikor egy kémsztoriban maximum Mata Hariként, vagy gépírónőként kaphatott szerepet egy nő. Manapság ők kapják A Főszerepeket, ők viszik előre a sztorit, ők nyomoznak, nekik vannak ötleteik, és ők kerülnek veszélybe is. (Ha minden igaz, a legújabb 24 főhőse is nő lesz.) A világ pedig nem dőlt össze, a hímnemű néző ugyanúgy azonosulni tud a női főhőssel és ugyanúgy görcsbe rándul a marka a csipszes zacskóban, ha kedvence veszélybe kerül.

Egészen friss sorozat a Suttogók, amely a 3. résznél tart most a Fox-on. Erős misztikus beütéssel rajtolt a történet, de azt már az első részekből is lehetett látni, hogy vaskos a CIA-szál is. És valóban, a részek előrehaladtával egyre jobban előtérbe kerül a terorrelhárítós vonal. A sztori lényege, hogy egy titokzatos hang kisgyerekeket vesz rá gyilkosságokra, és egyéb csúnya dolgokra. Egy okos FBI-os ügynöknő (Lily Rabe) felfigyel az összefüggésre, és megindul a nyomozás, hogy kézre kerítsék a láthatatlan embert. Vagy láthatatlan ember ez egyáltalán? Ember ez egyáltalán, aki „suttog”? Addiktív a sorozat, és ügyesen egyensúlyoz az irracionalitás és a racionalitás határán, cseppet sem érezzük, hogy misztikus hülyeségekkel próbálnának minket átejteni az alkotók.

Másik kedvenc kémnőnk Claire Danes a Homelandből. A sorozat második évada a 10. résznél tart most az RTL 2-n. Ebben a sorozatban kicsit túl sok a lelkizős szál, és ezen nem is változtattak a készítők a harmadik évadban sem. Ettől függetlenül a karakterek örvendetesen összetettek, a CIA ügynök Carrie lelki betegségekkel küzd, és emiatt nem feltétlenül veszik komolyan a Cégnél, pedig roppant éleslátású elemző. Nicholas Brody pedig a terroristák által sikeresen agymosott katonatiszt, aki ide-oda ingázik régi, és új énje között. Persze a lényeg, hogy ebben a szériában is el akar valakit tenni láb alól.

Van még kémnő a tarsolyunkban a hétre: Piper Perabo, aki a Kettős ügynökben visz főszerepet. A sorozat különböző évadait is vetítik a csatornák a héten. Az Universal Channelen rögtön az első évad elejét kaphatjuk el, míg a TV2-n és a Viasat3-on a harmadik és a negyedik évad fut. Más ez a sorozat, mint az előző kettő. Elég erőteljesen a női célközönség van megszólítva, az egyes részek történetvezetése nincs túlbonyolítva, és ez az egész CIA-s, kémes világ kisértetiesen hasonlít egy átlag céges melóhely napi zsizsegéséhez és kávégép melletti intrikáihoz. A főhősnő persze így is nagyon talpraesett és éles elméjű, az epizódokban pedig épp annyi akció van, amely nem viseli meg túlságosan a nézőket, de azért nem is hagyja őket bealudni. Kellemes női sorozat ez az esti chardonnay mellé, kell ilyen is a palettára.

Ha szeretjük az agyalósabb, fajsúlyosabb, feszültséggel teli sorozatokat, akkor a Suttogókat és a Homeland-et ajánljuk. Ha pedig a tévé előtt inkább lazulni szeretnénk, és nem pedig a terroristáktól rettegni, akkor egyértelműen a Kettős ügynök a jó választás.