Csillagséta szombaton

Régi kedvencünk a csillagászat, a helyszínekre pedig sétálni kell, innét a zseniális cím. A hétvége a gyerekprogramokkal kezdődik. Csillagvizsgálni két program is lesz ezen a napon, a kettő között pedig okosra sétálhatjuk magunkat. A mozi után pedig beindul a zenegép, elvégre szombat van, vagy mi.

Fényből szőtt mesék: A kristálygolyó

Bajor Gizi Színészmúzeum, február 5., 10:00

A februári tündérmese ifjú hősére nehéz feladat vár. Fel kell oldania egy sötét átkot. Ehhez bátorságra, kitartásra és némi furfangra is szükség lesz. Vajon sikerül legyőzni a gonosz hatalmat, hogy a világszép királylány ismét valódi szépségében tündökölhessen? E kérdésre is fény derül a program során.

Ó, FÁRAÓ! – Óegyiptomi farsangozás

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, február 5., 10:00

A Deák17 Galéria és a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága közös időszaki kiállítása egy óegyiptomi emlék, a Bentres sztélé néven ismert kőtábla történetét járja körül: ez pedig nem más, mint a démontól megszállt Bentres királylány csodálatos gyógyulásának legendája. A galéria február 5-én különleges családi délelőttel készül a kiállításhoz kapcsolódóan.

Gyulai Vár, február 5., 10:00

Különleges eseménnyel készülnek a Gyulai Várban január elsejére! Hagyomány már az egykori erődítményben, hogy délben korabeli fegyverek korhű másolataival díszlövéseket adnak le az új esztendő tiszteletére. Érdemes ellátogatni a várhoz, hiszen a lövések a falon kívülről is – nemcsak jól hallhatok, de – jól láthatók lesznek.

Egy izgalmas meteorit előadást követően kísérletben szimulálják a meteorit becsapódást, majd eljátsszák, hogy hogyan menthetnénk meg a Földet egy aszteroidától!? Miután jól kijátszottátok magatokat a kezetekbe is vehetitek az igazi égből hullott meteoritokat, sőt még mikroszkóppal is megvizsgálják ezeket a különleges égi csemegéket.

A zenekar vidám, táncos zenékkel és Bori vetített fényfestményeivel varázsolja át a Budapest Jazz Clubot az Űrcsűr nevezetű diszkóvá. Ide várják a repülő csészealjakon vagy tejúthajókon érkező bolygóközi „távoli barátaikat”: ufókat és más űrbéli, mesebeli lényeket, azaz a jelmezes gyereksereget.

2022 februárjában a European Lab egynapos rendezvényt szervez a magyar fővárosban a Sphera európai médiával. A diskurzusban mindenhol jelen lévő, de kevéssé meghallgatott „Z generációnak” teret adó vitafórum középpontba helyezi az elkötelezett fiatalságot, mely számos harcban elől jár Magyarországon és egész Európában, többek között a kontinens keleti felén.

A XIX. század elejétől számos villa és nyaraló épült a Városligeti fasorban és környékén, arisztokrata családok számára, majd a II. Világháború után szovjet tanácsadók és a kommunista elit vette birtokba a környéket. A séta során megismerkedhettek a fasor és környékének több mint 200 éves múltjával.

A holdsarló krátercsodái és a Fiastyúk csillagcsibéi

Svábhegyi Csillagvizsgáló, február 5., 18:00

Az este sztárja a 22%-os megvilágítottságú, pengeéles, kráterekkel tarkított holdsarló.
Első pillantásra a sarló közepén díszelgő Mare Crisium (Válságok-tengere) szabályos, kerek, hegyes peremmel körbevett becsapódási medencéje üdvözöl. A többszázszoros nagyítású távcsőóriással a kisebb alakzatok is olyan részletessé válnak, mintha a Holdon sétálnánk.

Különös férfi jelenik meg a sorompóval elzárt, egyforma házakkal teli, sivár lakópark gazdag lakóinak életében. Az itt élő emberek, bár nagyon tehetősek, szomorúan és elveszetten vágyakoznak valami elérhetetlen után. A keletről érkező idegen mindenkit a hatása alá von: a keze gyógyító erejű, szeme pedig az emberek lelkének mélyére hatol. Orosz akcentusa gyermekkoruk emlékeit idézi, amikor még látszólagos biztonságban érezték magukat.

A Bergeni Irodalmi Ház (Norvégia) 2022. február 5-én hatórás online irodalmi estet rendez 12 ország, köztük Magyarország részvételével. Ennek alkalmából a szervezők, a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Magyar Műfordítók Egyesülete ISA PUR címen zenés irodalmi minifesztivált tartanak a Magvető Caféban, este hét órától. Ennek első, angol nyelvű félóráját közvetítik a nemzetközi fesztivál keretében, ami később youtube-on is visszanézhető lesz.

A mongol Domog zenekart 2006-ban alapították, azóta a formáció fellépett a világ több mint 30 országban, így többek között a A 2010-es kanadai Téli Olimpia megnyitóján. Szabados György és Kanalas Éva 1997-ben a Fonóban egyetlen koncertet adott, amit másfél éves zenei - alkotói próbafolyamat előzött meg. A hangfelvétel később, 2017-ben lemezen is megjelent Tengri/Mindenség címmel a Fonó kiadásában. 

Ezúttal egy igazi nyári programra invitál benneteket a Keep Floyding, egészen konkrétan az 1977. 07. 06-án Montréalban megrendezett hírhedt koncert kerül műsorra februárban, a Muzikumban.

2022-ben újra Deepfields - ezúttal az új Dürer tereiben. A DJ pult a külső aulában kap majd helyet, a kisterem pedig chill szobává alakul át - megszokottan Szobafény vizuálokkal és diavetítésekkel befestve. Limit 300 fő. A fellépők között lesz Forsek, akit többek közt a Contra Mundum / Corvin Club / All Inn rezidenseként ismerhettek. Erro & Mole páros készíti elő, majd a Szoba Studio rezidensek zárják az estét.