Csodagyerekből életműdíjas: Jodie Foster

A kétszeres Oscar-díjas Jodie Foster életműdíjat fog kapni a július 6-án kezdődő 74. Cannes-i Fesztiválon.

Ezzel olyan elődök nyomdokába lép, mint Jeanne Moreau, Jane Fonda és Agnès Varda. Az elismerés apropóján összegyűjtöttük a színésznő karrierjének legérdekesebb momentumait.

  • Igazi csodagyerek volt: háromévesen már tudott olvasni, korán megtanult spanyolul és franciául, 18 éves korára már az olaszt is folyékonyan beszélte. A Franciaországban bemutatott filmjeiben általában ő szinkronizálja saját magát.
  • Miután 1965-ben háromévesen szerepelt egy naptejreklámban, ő lett a legfoglalkoztatottabb tévés gyerekszínész: néhány év leforgása alatt több mint ötven megjelenése volt. Játszott például a The Doris Day Show-ban, a The Andy Griffith Show spinoffjában (Mayberry R.F.D.), a Bonanza és a Gunsmoke című westernszériákban vagy a Kung Fuban. Egyik első rendszeres szerepe 1969 és 1971 között a The Courtship of Eddie’s Father című sitcomban volt, ami egy kisfiát egyedül nevelő özvegyemberről szól. A kis Jodie Foster pedig a gyerek egyik iskolatársát játszotta, akinek csattanóra épülő belépőjét az alábbi jelenetben láthatjuk.

  • 1972-ben kapta meg első főszerepét a Napóleon és Samantha című filmben. A forgatáson megtámadta egy oroszlán, és a szájában cipelte egy rövid ideig.
  • 1975-ben forgatott első alkalommal Martin Scorsese-vel, ez volt az Alice már nem lakik itt. Szerepet kapott a Taxisofőrben is, egy prostituáltat alakított, és mivel ekkor még csak 12 éves volt, a forgatáson mindig jelen volt egy szociális munkás, és pszichológus is figyelte, nehogy valami trauma érje. A provokatívabb jelenetekben Fostert 8 évvel idősebb nővére helyettesítette, mert nagyjából ugyanolyan magas volt.
  • A Taxisofőrért Oscarra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában, ezzel ő lett az egyik legfiatalabb nominált a díj történetében.
  • John Hinckley azt állította, hogy a Taxisofőrben látott Jodie Foster figyelmét szerette volna felkelteni tettével, amikor rálőtt Ronald Reagan amerikai elnökre.

  • Annak köszönheti pályája egyik legemlékezetesebb szerepét A bárányok hallgatnakban (1991), hogy az első számú jelölt, Michelle Pfeiffer nem vállalta el a filmet.
  • Sok izgalmasnak ígérkező szerepet visszautasított, pl. a Micsoda nő (1990), a Majd' megdöglik érte (1995) vagy A szerelem hullámhosszán (1993) főszerepét. A Szerelmes Shakespeare-ben viszont szívesen szerepelt volna, de ott végül Gwyneth Paltrow lett a befutó.
  • Foster rendezőként is kipróbálta magát. A pályáját gyerekszínészként kezdő színésznő első rendezése egy csodagyerekről szól, aki képtelen beilleszkedni – ez volt a Más, mint a többiek (1991), majd jött a Szédült hétvége című családi film, aztán hosszú kihagyás következett. A visszatérés kissé meglepő volt, A hódkórosban (2011) a kommunikációra képtelen Mel Gibson csak egy hódbábú segítségével képes elmondani mindazt, ami a szívét nyomja. Következő filmjét, a Pénzes cápát (2016) egy nagy név, George Clooney köré építette fel, de Julia Roberts is szerepel benne.

  • Foster és Mel Gibson a Maverick forgatás során közeli barátokká váltak. Úgy volt, hogy az 1997-es Összeesküvés-elméletben is a színésznő játssza Gibson karakterének a szerelmét, de végül a Kapcsolat miatt átengedte Julia Robertsnek. Később mégis volt lehetőségük együtt dolgozni: A hódkóros című 2011-es filmnek Foster volt a rendezője, a színész pedig a főszereplője.
  • 1998-ban elneveztek róla egy újonnan felfedezett kisbolygót, amelynek pályája a Mars és a Jupiter közé esik. Az égitest a 17744 Jodiefoster nevet viseli.