Csontdaráló

Így fest az amerikai álom, ha Adam Sandler alakítja a főszerepet.

Még el sem olvadt a popcornunkat megédesítő vajbevonat, de komikus színészként megkedvelt hősünk - az egykori amerikai futballsztár szerepében - már hűvösre is került. Téved, aki holmi kisvárosi börtönnyaralóra, esetleg délies klímájú és vidékies hangulatú kukoricaültetvényre gondol: Sandler egyenesen az Államok legótvarabb, s egyben legjobban őrzött fegyintézetébe kerül, ahol a bentlakók nem igazán vevők a komikustól megszokott, vicces huncutságokra. Hősünk szerencséjére azonban annál nagyobb kereslet mutatkozik profi futball-edzőre, Sandler tehát nem a rabkönyvtárban, hanem a szögesdróttal körülkerített sportpályán kezdhet új életet.

Helyben vagyunk: mi más is következhetne ezután, mint a sportfilm és a börtön-mozi sajátos keveréke, melynek mostanában sem vagyunk híján, gondoljunk csak Wesley Snipes és Ving Rhames jól irányzott felütéseire Walter Hill Vitathatatlan-jában, de ha elég bátrak vagyunk, rögtön előhozakodhatunk filmünk 1974-es eredetijével is, melyben Burt Reynolds egy "kíméletlenül belemenős történet" keretében állt a bentlakók futball-csapatának élére és aratott megérdemelt győzelmet a szadista börtönigazgató és smasszer-válogatottja ellen. Kész szerencse, hogy Reynolds azóta sem akasztotta szögre futball-szerelését: a bajuszáról és nődöglesztő mosolyáról egyaránt elhíresült sztár e legújabb feldolgozásban (remake-ben) is helyet kapott, s bár a főszereplőnek járó cella-lakosztályt kénytelen volt fiatalabb (és bajuszt sem viselő) kollégájának átadni, jelenléte így is garancia arra, hogy ezúttal is valami kíméletlent és belemenőset kapunk. Olyasvalamit tehát, ami mindezidáig távol állt a főszerepet alakító mókamestertől.

Ha eltekintünk attól, hogy teljesen fölösleges volt újra újraforgatni a Robert Aldrich-rendezte Hajrá, fegyencváros!-t (nem is olyan régen megtette ezt a Guy Ritchie-vezette befektetői csapat is: lásd Gépállat SC), s elfogadjuk Sandler-t az alkatához nem igazán illő szerepkörben, még az is előfordulhat, hogy jól fogunk szórakozni. Aki pedig az ő megszokott, családbarát Adam Sandler-jét szeretné visszakapni, a DVD-n napokban megjelenő Spangollal vigasztalódhat.