Csúnya bácsik

Az a film, amelyben Kamarás Iván a főszereplő magyar hangja, eleve hendikeppel indul, de nem ez a Csapda legnagyobb hibája.

A bibi

Merthogy Dwayne "The Rock" Johnson nem színész. Rendben, jó pasi - amennyiben az ember lánya bukik a két méteres izompacsirtákra, akiknek egzotikus arcuk van. De az, hogy az egyik legnépszerűbb focista, majd WWF sztár a filmvászonra kívánkozik, még nem jelenti azt, hogy automatikusan színészi képességeket is hoz magával. Bár el kell ismerni, hogy a pankrációban azért erős színpadias gesztusok vannak...

És sajnos az sem menti meg a filmet, hogy egy erős, karakteres színésznő, Susan Sarandon alakítja Johnson ellenpontját. Az ügy külön pikantériája, hogy a fő-fő államügyésznő konzervatív, míg Sarandonról köztudott, hogy liberális - sőt, egyesek nemcsak a haját vélik vörösnek.

És persze harmadiknak ott van Jon Berthall, aki jellegzetes, baltával faragott arcát a profi baseball-karrierjének köszönheti. Talán ő az egyetlen vérrel teli figura a papírmasé alakok között, de ettől még a forgatókönyv hiányosságait nem tudja feledtetni.

[img id=455378 instance=1 align=left img]Hogy is van ez?

John Matthews (Johnson) egykor kamionozott, és a gimis szerelme ki is tartott mellette - úgy másfél-két évtizedig. Született egy fia, akit a nő nevel, de a távol töltött időt nem lehet pótolni: a három ember eltávolodott egymástól, és Matthews egy másik nőt vitt a tutiba. Ugyanis a kamionsofőrből építési vállalkozó (pontosabban szállító) lett, egyik napról a másikra medencés, minimalista luxuskéróba tette át a fenekét - legalábbis a film nem magyarázza meg hogy mikor és hogyan történt a csoda... Matthews elvileg ismert ember a városban, de még talán az államban is, így aztán persze fel kellene tűnnie a rossz fiúknak, hogy valami nem stimmel vele. A Nagy Amerikai Álom megtestesítője hogy a patvarba' kerül a kábítószer bizniszbe? A vékonyka indok szerint első házasságából származó fia fogad egy küldeményt az egyik haver helyett - és mit ad isten, több kiló apró, fehér pirula kerül ki a pakkból. A gyerek szeme elkerekedik, de sokkal inkább, amikor a zsaruk betörik az ajtót, és lesittelik, majd közlik vele, hogy több évtized néz ki neki a börtönben.

Apu magánnyomozásba kezd, a nehéz fiúknak állít csapdát - háta mögött az igazságszolgáltatással és a szenátusi választás miatt felpörgött főügyésznővel. Ezen a ponton jó lenne tudni, hogy a megtörtént eseményeken alapuló filmből mennyi az alap és mennyi a kitaláció, mindenesetre a látványos akciójelenetekkel tarkított film nézése közben többször ötlött fel bennem Móricka, meg ahogy ő elképzel egy ilyen összetett akciót.

És persze nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy sok-sok hulla árán, de persze kijön a gyermek a sittről, igaz, félholtra verve, apu is eléggé megviselt - és vagy igazi varrás van Dwayne Johnson jobb halántékán vagy tiszteltetem a makeup-részleget, mert simán elhiszem, hogy nem fake...

Azoknak, akik egy tökös, lövöldözős-verekedős, autókat szétbarmolós akciófilm kell csak a napi feszkó levezetéséhez, azoknak a Csapda kötelező. Akik némi társadalmi ábrázolást is szeretnének "körítésnek", jut egy kis alamizsna: egykori sittes, jófiú családrajza bontakozik ki pár jelenet erejéig. Hogy ez sablonos, és pontosan tudjuk, hogy kb. 2 perc múlva már újra rossz fiú lesz, az talán nem is olyan fontos...

Kinek ajánljuk?
- Kaszkadőröknek.
- Kamionmániásoknak.
- Kikapcsolódni vágyóknak.

Kinek nem?
- Dramaturgoknak.
- Forgatókönyvíróknak.
- Bárkinek, aki fordulatos történetet is vár egy akciófilmtől.

5/10