Csütörtöki ajánlataink

Újfent számos izgalmas programot rendeznek a mai napon online és élő helyszíneken. Ezek közül válogattuk ki a legjobbnak ígérkezőket.

Élek mentén - kortárs magyar képzőművészet az adatok tükrében

Ludwig Múzeum, június 17., 17h

Az Élek mentén című kötet megszületésének apropója a Ludwig Múzeum által szervezett, 2020. október 8-án megnyílt BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás. A BarabásiLab korábbi, nemzetközi művészeti hálóról szóló munkája első perctől szerves és fontos része volt a kiállítás tervének, ezzel párhuzamosan pedig hívószóként vetítette előre a hálózati gondolkodás magyar művészeti adatokon keresztül történő értelmezését - így született meg a magyar művészeti háló, amely a bemutatott könyv központi eleme.

Müpa Home – Wagner: A Rajna kincse

Online, június 17., 18h

A Vorabend, az „előeste” A Rajna kincse. Itt még sok a világos szín, sok a humor és az irónia. Mintha nem is mítoszban, hanem mesében járnánk. Wagner nagy elbeszélő kedvvel mutatja be a bűnbeesést: sóvárgást a kincs - és a hatalom - iránt, amely mindenkit bűvkörébe von. No és persze Wotan „reprezentációs dölyfét”: kell az a Walhalla mindenáron, anélkül most már egy tapodtat sem… Ha valaki eddig nem szerette vagy nem ismerte Wagnert, bízvást tanácsolhatjuk: kezdje A Rajna kincsével a zeneszerző „megszelídítését” - és a tetralógia másik három darabját is látni-hallani akarja majd.

Punnany Massif

Budapest Park, június 17., 18h

A tavalyi nagysikerű Punnany klubkoncertek után a srácok egy igazi, nagyszabású műsorral készülnek, ahol végre újból többezer ember adhatja át magát az élménynek. Lesz Mosoly, elrepülhetünk együtt TOKIIIOOOOO-ba, a ráadásban eljárhatjuk az Utolsó táncunkat - a lényeg, hogy Neked csak két dolgod van: Engedd el és Élvezd!

Széchenyi és Gellért – a két legszebb budapesti gyógyfürdő

Online, június 17., 18h

A virtuális sétán a résztvevők számos érdekességet tudhatnak meg a két fürdő létrejöttének előzményeiről, történetük legfontosabb epizódjairól, a főváros életében betöltött szerepükről, pompás épületeikről és híres látogatóikról…

Colors World Music Festival

Arena Garden, június 17., 18.30h

Egy új fesztivál indul útjára június 17-én az Aréna Gardenben. Első ízben három remek fellépő ad ízelítőt a világzene színes felhozatalából. Elsőként Said Tichiti a Chalaban együttes életre hívója mutatja be műsorát, az est következő fellépője 2021-ben 20. születésnapját ünneplő Cabaret Medrano és a minifesztivál zárófellépője az egyik legismertebb kelet-közép európai cigányzenekar, a Romano Drom.

Stahl Könyvtára / Lucinda Riley: Az olasz lány

Online, június 17., 18.30h

Stahl Judit népszerű televíziós műsorvezető, médiaszemélyiség. Receptjei, konyhai praktikái és izgalmas ételei által ismerte meg az ország. A teljes élet receptje a finom ételek és egy jó könyv! – vallja Stahl Judit. Ezért a Líra Könyvvel közösen indított online műsorában hónapról hónapra ajánl olvasnivalót. Az első adásban Lucinda Riley Az olasz lány című könyvéről beszélget Fejős Évával, Tomor Anitával és Rózsa Lucával.

Múzeum Flow I FRIDA

Online, június 17., 19h

Múzeum Flow - élő, interaktív, online 3D-s tárlatvezetés. Érdekel Frida Kahlónak, a 20. század talán legmeghatározóbb női alkotójának művészete? Csatlakozz vezetésükhöz, az első magyarországi Frida Kahlo-kiállítás virtuális tereiből jelentkeznek be, interaktív élő tárlatvezetésükkel!

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon Art & Cafe, június 17., 19.30h

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény.

Concerto Budapest, vez.: Vashegyi György, km.: Darko Brlek (klarinét)

MOM Kulturális Központ, június 17., 19.30h

A Concerto Nyárestek első, június 17-i koncertjének főszereplője Mozart: a klasszikus nyitány-versenymű-szimfónia szerkezetű műsor a zeneszerző legnépszerűbb műveiből áll össze. A Figaro házassága című opera nyitányával kezdődik az este, amelynek lendületes zenéje hűen tükrözi a bolondos mű cselekményét.

Az élet értelme – Egypercesek száz percben

BMC - Koncertterem, június 17., 19.30h

Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba. 

A bogyósgyümölcskertész fia

Átrium - Bisztrószínpad, június 17., 19.30h

Van ez a srác, aki nem a Dózsa György unokája, de azért lehet belőle valaki. Jár is hát rendületlenül gitárórákra. Persze a leckékből a legmerészebb fantáziával sem lesz nagyszóló meg Dzsimi Hendriksz.
Majd jövőre, ha leteszi a vizsgát. Útnak indul a bogyósgyümölcs-ültetvényről, hogy felfedezze a nagyvilágot.

Bohém Ragtime Jazz Band

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea, június 17., 19.30h

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeiket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várják a Bohém Ragtime Jazz Band koncertjére.

Puskás, a musical

Margitszigeti Szabadtéri Színpad, június 17., 20h

A Puskás musical a legismertebb magyar ember - és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat - történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket! A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó

BMC - Opus Jazz Club, június 17., 20h

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. idolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja, miközben legújabb dalaikból is szemezgetnek majd.

Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo

Budapest Jazz Club, június 17., 20.30h

Kettejük több mint tíz éve sikeres duója havi rendszerességgel lép fel a BJC-ben. Műsorukat elsősorban jazz standardek, örökzöldek és popdalok jazzes feldolgozásai alkotják. Bravúros és improvizatív előadásuk különleges koncertélményt nyújt.

A tizedik menyasszony

Online, június 17., 20.30h

Az előadás egy beavatási rituáléra épül, amelyben a házasság előtt álló lány búcsúzik nőtársaitól. A különböző karaktereket felvonultató lánytársaság önfeledt mulatsága közben megjelennek vágyaik, férfiideáljaik, illetve a nők jelen társadalomban betöltött szerepéről is sajátos módon vallanak.

BJC Cafe Jam: Gyárfás Péter Trio

Online, június 17., 22h

A hétvégente nagy sikerrel futó jam session-ök mellett már csütörtökön is várja a koncertek után a késő estig tartó örömzenélés és a hamisítatlan jazz-klub hangulat szerelmeseit a Budapest Jazz Club.

Műtárgyak Éjszakája 2021.

Budapest, több helyszínen, június 17-19.

A június 17-19. között megrendezésre kerülő háromnapos rendezvény Budapest 50 helyszínén, több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődő közönséget.