Csütörtöki kínálat

Fesztivál, színes koncertek, könyvesemények, változatos színházi produkciók várnak a mai napon is titeket. Szemezgessetek mai programajánlónkból!

Budapest Táncfesztivál

Nemzeti Táncszínház, április 28.-május 11.

Külföldi és hazai művészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban! Két hét tömény táncművészet: két helyszín, három neves külföldi együttes, nívós hazai előadások, egy táncritkaság, és a tánc világnapja. Ezt nyújtja a közönségnek a Budapest Táncfesztivál egy mondatba sűrítve. Ráadásul ez az év duplán számít: fesztivállal kezdett és zár a huszadik évét ünneplő Nemzeti Táncszínház, a táncünnep szervezője és házigazdája.

A csillagszemű juhász

Budapest Bábszínház, április 28., 10:00

Magyar népmesekincsünk egyik legismertebb és legnépszerűbb darabja: A csillagszemű juhász. Bár a történet első látásra talán távolinak, megfoghatatlannak tűnik a 21. század színházi nézője számára - hiszen hol találkozunk manapság juhászokkal, pláne csillagszeműekkel? -, mégis rendkívül kortárs problémát feszeget: a hatalom mibenlétét, indokait és lehetőségeit vizsgálja, mindenféle politizálás nélkül.

RAIN-Esőcirkusz

Fővárosi Nagycirkusz, április 28., 11:00, 14:00

A különleges vizes technika igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében, ennek köszönhetően egy egyedülálló vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit.

Nagy Gerzson: Ablak az Ontario-tóra

Írók Boltja, április 28., 17:00

A szerzővel a kötet szerkesztője, Mészáros Sándor beszélget. A könyvből Gurubi Ágnes olvas fel részleteket.

PetersPlanet Könyvklub - Elveszett Város

Jókai Anna Szalon, április 28., 18:00

Az áprilisi PetersPlanet Könyvklubban Andrés Barba madridi író most megjelent Fényes Köztársaság című dzsungelben játszódó regénye lesz az alapmű, de emellett az Elveszett Várost is (Ciudad Perdida) felfedezheti, aki velük tart.

A tizenötödik

Madách Színház, április 28., 19:00

Kazinczy Lajos 29 éves, a nyelvújító író Kazinczy Ferenc legkisebb fia. 1848-49-ben honvéd tiszt, egy napra a Magyar Honvédség utolsó főparancsnoka. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet. Az aradi várban Haynau foglya lesz, ítéletre vár. A tizenhárom vértanút már kivégezték. Mi lesz az ő sorsa?

Platon Karataev, Árstíðir

Kobuci Kert, április 28., 19:00

Platon Karataev: A Lev Tolsztoj karakterről elnevezett zenekar a januárban megjelent, Partért kiáltó c. lemezével tovább folytatja a bolyongást a létezés magja körül. Árstíðir: Az izlandi zenekar már hat lemezt kihozott 2008-as megalakulása óta, zenéjükre jellemző, hogy az akusztikus, folk, electro és rock elemeket vegyítik gazdag vokálszólamaikkal. 

Müller Péter- Anyám titkos könyve

Tárogató Úti Színpad (volt IBS Színpad), április 28., 19:00

Két évvel ezelőtt, a padlásán talált vén kofferben lelt rá Müller Péter egy ócska kazettás magnóra, a mellette heverő halom magnószalaggal együtt. Kiderült, hogy édesanyja magnóra mondta élete meghatározó emlékeit. A magnószalag megőrizte első szerelmének történetét, majd az író apjával való találkozásának kalandját, fia születését és közös életük főbb eseményeit. A hangfelvételen megosztja a két világháború poklát és legrejtettebb titkait, álmait.

Kaktuszvirág

Belvárosi Színház, április 28., 19:00

Mégis meddig mehetünk el a hazugságban? Mi lesz, ha már lassan magunk sem tudjuk, kinek mit adtunk be? Julian, a fogorvos például jól kitalálta az életét. A rendelőben a fegyelmezett Stephanie tartja kézben a dolgait, a magánéletben a csinos Toni gondoskodik róla. És hogy ne kelljen elköteleződnie, családot hazudik magának.

MÖRK - Towards The Sun

Turbina Kulturális Központ, április 28., 19:30

Miközben haladunk a nap felé az űrhajónkkal, egy vadonat új dal szól a lejátszóból. Búgnak a basszusok, bólogatunk a ritmusra, miközben hátradőlve, feltett lábakkal nézzük a körülöttünk lévő űrt.
Ahogy közeledünk a Naphoz, egyszercsak beszűrődik a fény az ablakon. Érzed már a melegségét?

Szakcsi Lakatos Béla & Müller Péter Sziámi: Szakcsiámi

Gödör, április 28., 20:00

A jazzimpró és az art-rock két csúcsszemélyiségének összjátéka - ahogy még soha nem hallották. Id. Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi több mint egy évtizede zenélnek együtt a Pianissimo! Duóban. Kapcsolatuk ezen túl is sokrétű: a világhírű zongorista-zeneszerző éveken át volt Sziámi zenekarának billentyűse, számos dalt írtak együtt Sziáminak és más népszerű előadóknak.

Szakács Gergő - EVOLÚCIÓ lemezbemutató

Akvárium Klub (NagyHall), április 28., 20:00

Szakács Gergő az Akvárium Klub NagyHalljában mutatja be 'Evolúció' című első szóló lemezét. A Follow The Flow énekese szóló projektjével is a listák élére tört. "Képtelen", "Indulj el" vagy épp legutóbbi, "Elkezdem" című dalát rengeteg rádió játssza, és a digitális felületeken is nagy sikert arattak őszinte szövegei és fülbemászó dallamai. Új lemeze az elmúlt több mint tíz év zenei és érzelmi evolúcióját mutatja be. Gergő koncertjén a saját számok mellett kollabjai is megszólalnak majd.

Öröm a zene - 'Határtalan világzene'

Fonó Budai Zeneház, április 28., 20:00

A zenei élmények alapját az Esszencia zenekar adja, melynek vendége a Cimbalom Duó (Zimber Ferenc és Szabó Dániel), míg a produkció vendég énekesnőkkel egészül ki; Bognár Szilvia, Kubinyi Júlia, Paár Julianna. Népzene, klasszikus zene és jazz, idős és fiatal, régi és új, nő és férfi, vidám és szomorú, hagyományos és progresszív. Ez az esszencia…

Gyárfás István - Fekete István - Elek István - Sárkány Sándor

IF Cafe, április 28., 20:00

Közreműködik: Gyárfás István (gitár), Fekete István (trombita), Elek István (szaxofon), Sárkány Sándor (nagybőgő). A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg. 

Jadviga és Psyché

Magyar Zene Háza (Koncertterem), április 28., 20:00

A magyar irodalom két nagyhatású női karakterével találkozhatnak a kortárszenei előadáson. Psyché és Jadviga, Weöres Sándor és Závada Pál irodalmi gyermekei. Nagy társadalmi változásokat hozó korszakon átívelő életútjaiknak közös gyökere a társadalom legmagasabb és legmélyebb rétegeit szövi át. A két női személyiségében épp úgy keveredik a városi és a népi világ, mint ahogy a két énekesnő, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia zenei hátterében a klasszikus kortárs- és a népzene.

Céu (BR)

A38 Hajó (Koncertterem), április 28., 20:00

A Hajóra többek között legújabb albumával érkezik, melynek címe Um Gusto Del Sol. Céu elmondása szerint az album a reményről szól. Nem azzal a szándékkal írta a dalokat, hogy egy gyönyörű jövő képét fesse meg - ami a pandémia árnyékában elérhetetlennek tűnt. Hanem azzal a céllal, hogy megerősítse azt, ami mindig is a legfontosabb volt: a történelmünket és az érzelmeinket.

Pat Metheny Side-Eye W/James Francies & Joe Dyson

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), április 28., 20:00

Ilyen az, amikor Pat Metheny kipillant a fiatal pályatársakra, és látja, milyen kiemelkedő tehetségek bontogatják szárnyaikat környezetében. Figyelemre méltó szándék húzódik meg a Side-Eye produkció mögött. Ezen a turnészakaszon Chris Fishman billentyűssel és Joe Dyson dobossal segítik egymást.

áRON feat. Szakonyi Milán, GnS Horns

Muzikum Klub & Bisztró, április 28., 20:30

A Romhányi Áron vezette kilenctagú zenekar lendületes, magas energiaszintű előadásmódjával elvarázsolja a közönségét; akár új saját dalokat, akár United slágereket, akár feldolgozást játszanak. Áron rapelése, Szakonyi Milán egyedi hangszíne a Group’n’Swing teljes fúvóskara, valamint a minőségi hangszeres szólók egy igényes, és közben táncolható koncertben teljesednek ki.