Csütörtöki programkavalkád

Ma is sokféle programot kínálunk nektek a kikapcsolódáshoz. Böngésszétek át listánkat, találhattok benne fesztivált, színházat, tárlatvezetést és könyveseményt is. Jó szórakozást!

Mexican Food Festival Budapest

Botellón Terasz, május 19-22.

A gasztro turné következő állomása nem más mint ??MEXIKÓ??! Május 19-22 között belekóstolhattok a #fiesta művészetébe és sok-sok más finomságba a Botellón Teraszon! Készüljetek mert egy igazi (kis) karnevált rittyentenek nektek a belváros kedvenc dzsungelében és négy napig meg sem állnak…
Alig várják, hogy leránthassák a leplet a kiállító éttermekről, akik elhozzák nektek Mexikó legjavát - HAMAROSAN! Hogy a hamisítatlan mexikói életérzés teljes legyen, ÉLŐ ZENÉVEL is készülnek nektek!

Zsidó Művészeti Napok 2022

Budapest, több helyszínen, május 19.-június 9.

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak. A színház, a komoly-, és könnyűzene, az irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos a programsorozatban, a sokféleséget, az alkotók pedig a nyitott, és kreatív szellemiséget képviselik a produkcióikban. A minőségre garancia a mindenkor felkért művészek névsora.

A medve, akit Vasárnapnak hívtak

Kolibri Fészek, május 19., 10:30

Alex játékmedvéjét Vasárnapnak hívják. Füle kockás, mancsa puha, gombszemével szelíden néz. Akkor is, ha játékvonaton ül, akkor is, ha mesét hallgat, és akkor is, ha belenyomják a fejét a paradicsomszószba. De vajon mit gondol a medve, miközben egy szárítókötélen lóg a fürdőszobában? Fáj-e neki, ha megtépázzák, örül-e, ha megölelik? Van egyáltalán valami a derűsen csillogó gombszemek mögött? Alex nagyon szeretné kideríteni.

RAIN-Esőcirkusz

Fővárosi Nagycirkusz, május 19., 15:00

A különleges vizes technika igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében, ennek köszönhetően egy egyedülálló vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Neon pillangókká változó levegőakrobaták, varázslatos illúziószámok, tréfás bohócok, a kupola alatt szárnyaló ara papagájok, mókás kutyaszám és megannyi csoda vár a Fővárosi Nagycirkuszban!

Exkluzív tárlatvezetés Novák Péterrel

Műcsarnok, május 19., 17:00

Exkluzív tárlatvezetés Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezetővel a Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 c. kiállításon, ahol több, mint 300 művész az elmúlt 5 évben készült közel 600 alkotása látható, 2000 m2-en és több, mint 50 monitoron.

Csak képek: Escher Károly és Móricz-Sabján Simon

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, május 19., 17:00

A Városháza Kiadó Csak Képek sorozatának két legújabb kötetét Szarka Klára kurátor, fotótörténész és Dr. Zacher Gábor oxyológus főorvos, címzetes egyetemi docens mutatja be. A köteteket Escher Károly és Móricz-Sabján Simon képeiből Kincses Károly szerkesztette. Az idén megjelent két kötetben Escher Károly szociofotográfiai munkáit és a 2022-es, 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton Munkácsi Márton- és Escher Károly-díjjal kitüntetett Móricz-Sabján Simon fotográfus anyagát mutatják be, Kincses Károly válogatásában.

Tárlatvezetés Merényi Dáviddal

Karinthy Szalon, május 19., 18:00

"Merényi Dávid festményei interaktivitásra ösztönzik a befogadót azáltal, hogy vizuális gondolat-töredékeket közöl sajátos festészeti nyelvén: színekkel és formákkal operál úgy, mintha csak Paint-tel dolgozott volna. Nem teljes történeteket mesél el képi eszközök segítségével vagy törekszik realisztikus, szabályosan kiszerkesztett rajzi és színtani függvények rendszeréből konstruált valóság-másolásra, hanem szinte teremt – saját létreflexióit kelti életre a vásznon és invitálja a közönséget közös kontemplatív munkára." (Kovács Rebeka kurátor).

Esti Kornél lemezbemutató, vendég: Middlemist Red

Budapest Park, május 19., 18:00

A tavaly fennállásának tizenötödik születésnapját ünneplő Esti Kornél a hazai alternatív gitárzene egyik legkiemelkedőbb zenekara. Különleges atmoszférájú hangzásukat nagyban meghatározza a nem mindennapi, három gitárra épülő felállás, útjukat pedig számtalan melankolikus, de mindenképp elgondolkodtató, igazi telitorokból üvöltős himnusz fémjelzi. Május 19-én a Budapest Parkban új, többféle hangulat- és hangzásvilágot ötvöző hatodik nagylemezüket mutatják be először a budapesti közönségnek.

Lövések a Broadwayn

Thália Színház, május 19., 19:00

New York, 1930. A valaha ünnepelt színésznő a nagy visszatérésre készül. Következő bemutatójának ifjú szerzője rendkívül ígéretes mint férfi, de a színdarabján lenne mit javítani. A bölcs producer nagyvonalú szponzort talált a maffiafőnök személyében, aki a sztriptíztáncos barátnőjéből akar sztárt csinálni. A próbák megkezdődnek, csakhogy mindenki érzi: az elsöprő sikerhez valami hiányzik.

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

Tárogató Úti Színpad (volt IBS Színpad), május 19., 19:00

Grecsó Krisztián estje. Egy merengős együttlét jó szóval, anekdotákkal, sok mosollyal. Történetek a családról, múltról, jövőről. Versek dal-kabátban, és emberi hangra. És persze új prózák, "Lányos apa" ízelítők a népszerű író mesélős pódiumestjén.

Recirquel: IMA

Müpa - Fesztivál Színház, május 19., 19:00, 20:30

A társulat legújabb cirque danse produkciója nyújtotta immerzív színházi élmény elrepíti a nézőt a földi lét fizikai valóságából. A világegyetem mélységét idéző installáció belső utazásra invitál: a milliónyi pontból kitörő fény által életre hívott, pulzáló térben a Lélek, maga mögött hagyva az Egót, elindul saját útján. Eltávolodva a jelen zajától, az univerzum magányában, időből és térből kiszakadva meghallja saját létezésének hangját.

TÖRZS, I Hear Sirens (USA), Baulta (FIN)

Dürer Kert, május 19., 19:30

A Fekete Zaj bemutatja: TÖRZS, I Hear Sirens (USA), Baulta (FIN).

Snétberger Ferenc, Jesper Bodilsen és Morten Lund

Zeneakadémia, május 19., 19:30

Snétberger Ferencet nem kell bemutatni a magyar közönségnek. Azt érdemes viszont megemlíteni, hogy szólópályája éppen egy zeneakadémiai koncertlemezzel kezdett szárnyalni. Azóta váltogatja szóló- és kisegyüttes-produkcióit, 2021 szeptemberében pedig új zenekart alapított lemezkiadója, a müncheni ECM bátorítására. Koppenhágában ismerkedett meg a sokat szereplő Morten Lund–Jesper Bodilsen ritmusszekcióval, és rögtön nagy terveket kezdtek szőni.

Olga Boczar (PL) és a Gyárfás trió

IF Cafe, május 19., 19:30

Gyafi vendége ezúttal a csodálatos lengyel énekesnő és zeneszerző Varsóból a F. Chopin Zeneművészeti Egyetemről : Olga Boczar.

Karaván Família

Ellátó, május 19., 20:00

Dalaikban a különböző, jellegzetes európai cigány zenei stílusok mellett érezhető a latin zene, a blues vagy a popzene hangulata is, mindezekből eddig nem hallott világzene született.

Phelan Burgoyne New Trio plays the music of Paul Motian

Magyar Zene Háza, május 19., 20:00

Az Olaszországban élő brit dobos, Phelan Burgoyne köré szerveződő brit-olasz trió egészen friss formáció, 2021 telén alakult, miután Burgoyne Firenzébe költözött, ahol Alessandro Lanzoni zongoristával és Michelangelo Scandroglio bőgőssel saját kompozíciók mellett az ikonikus dobos és zeneszerző, Paul Motian repertoárját kezdték játszani. Lüktető grúvok, meditatív textúrák és éles váltásokat hozó pillanatok várhatók.

Budapest Bár

Kobuci Kert, május 19., 20:00

"Reméljük, hogy az idei nyarat önfeledten élvezhetjük, sok koncerttel, napsütéssel, fesztiválokkal. Nem tudunk sokkal jobb esti programot, mint a KOBUCI fái alatt fröccsözve Budapest Bárra bulizni!" Régi kedvencekből, és új dalokból válogat a 15 éves jubileumi évét ünneplő Budapest Bár. Gyere el, élvezd a dalokat, hallgasd a csodálatos zenészeket és a nagyszerű énekeseket!

Baló Sámuel Trió feat. Dresch Mihály

BMC - Opus Jazz Club, május 19., 20:00

A repertoár gerincét adó kompozíciók - melyeket főként Baló Sámuel jegyez és ezúttal Dresch Mihály közreműködésével szólalnak meg - teret és szabadságot adnak a rögtönzéshez, valamint a tagok közötti zenei kommunikációhoz, így minden alkalommal máshogy szólalnak meg, más színezetet kapnak, frissek maradnak.