Könyv

Csak képek: Escher Károly és Móricz-Sabján Simon

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2022. május 19. (csütörtök) 17:00

Helyszín:

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 8.

2022. május 19-én, csütörtökön, 17 órától a Városháza Kiadó Csak Képek sorozatának két legújabb kötetét Szarka Klára kurátor, fotótörténész és Dr. Zacher Gábor oxyológus főorvos, címzetes egyetemi docens mutatja be. A köteteket Escher Károly és Móricz-Sabján Simon képeiből Kincses Károly szerkesztette.

A Városháza Kiadó egyik legrégebbi, máig töretlen sikerű sorozata, amelynek alapító szerkesztője Gera Mihály volt, a Csak Képek. Az idén megjelent két kötetben Escher Károly szociofotográfiai munkáit és a 2022-es, 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton Munkácsi Márton- és Escher Károly-díjjal kitüntetett Móricz-Sabján Simon fotográfus anyagát mutatjuk be, Kincses Károly válogatásában.
A koncepció nem a témák hasonlósága volt, bár az életművükből könnyen ki lehetett volna emelni azonos témákat, helyszíneket, hasonló megközelítési módokat, de a szerkesztőt jobban érdekelte a két különböző személyiség azonossága, az, hogy eltérő társadalmi-politikai viszonyok között, nagyon különböző technikai feltételekkel miképp lehet mégis koherens életműveket létrehozni, amelyek kizárólag csak a kíváncsiság, őszinteség, hitelesség hármasában jöhetnek létre.