Csütörtöki programok

Tekintsd meg aktuális programajánlónkat és válassz belőle bátran! Itt a lista hozzá!

8. Skandináv Filmfesztivál

Bartók Pagony, október 21-22.

Ismerjétek meg az összes Harry Potter-kiadványt és játékot a Pagony rendezvényén! A teljes sorozatot olvastátok már? Minden kérdésre tudjátok a választ? Tegyétek próbára magatokat, töltsétek ki a Harry Potter-kvízt és nyerjetek fantasztikus ajándékokat! A szervezők kíváncsiak rá, hogy ti miért szeretitek ezt a sorozatot: írjátok le, és a Pagony megosztja az ajánlótokat.

Bors néni

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, október 21., 10h

A darabon már a sokadik generáció nő fel. Az anyukák, a nagymamák sokszor együtt éneklik a dalokat a színészekkel, a közönségszervezők pedig állítják, a gyerekek jó része is többször látja az előadást: hétköznapokon óvodai-, iskolai csoportokban, hétvégén pedig a családdal.

Futrinka - workshop - Felfedezők Mozgásos alkotófoglalkozás

Trafó, október 21., 17h

Lenne kedved tengerre szállni és új szigeteket felfedezni? Szívesen utaznál az óriásteknős hátán és merülnél bele a korallzátonyok káprázatos világába? Balról beúszik egy nagy szem - a bölcs bálnáé. Ha elég bátor vagy, elmondja titkát. Jobbról világító medúzák hívnak táncolni - kövesd őket a Kincses szigetre!

Magyar filmek 1896-2021

Pesti Vigadó, október 21., 17h

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismertető weboldal után október 21-re elkészül annak könyvváltozata is. A 770 oldalas kötet műközpontú, a kézikönyv a filmeket bemutatásuk időrendjében, a korszak hazai és nemzetközi trendjei, valamint a politikai hatások kontextusában vizsgálja. A Magyar filmek 1896 és 2021 című lexikon 516 szócikket tartalmaz és a 269 magyar rendező valamennyi filmtípust képviselő alkotását ismerteti.

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

Írók Boltja, október 21., 17h

Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja című könyvének bemutatója az Írók Boltjában.
A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

Tipli

Kolibri Pince, október 21., 17h

Egy lakótelepen tengődő srác, Peti elhatározza, hogy külföldön próbál szerencsét, megmutatja a többieknek, hogy neki sikerülni fog, kezd valamit az életével. De hamar kiderül, hogy nem ilyen egyszerű az egész: az induláshoz pénz kell, ráadásul nem is kevés. Akár mindenáron.

Tárlatvezetés

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, október 21., 17h

Biró Eszter Margaret Watkins kiállítása kapcsán azt problematizálja, hogy miért fontos utólagosan kiemelni ezeket az elveszettnek hitt női életműveket, és mit lehet ma tanulni belőlük? Ehhez értelmezési keretrendszerként a fotótörténet utólagosan bővülő, és kevésbé ismert női hagyatéka szolgál. Tárlatvezetésében egy rövid áttekintésként ismerteti azon történelmi, gazdasági, technikai és jogi változásokat, amik megteremtették a lehetőséget a fotográfusnők előretörésének.

Falusi Mariann: Mennyit ér egy nő?

Csili Művelődési Központ, október 21., 18h

A produkció kimeríthetetlen témája a NŐ. Olyan dalokat mutat be időrendi sorrendben, amelyeknek előadói híres énekesnők voltak, akik sokat tettek a nők érvényesüléséért. Kezdve a nehézsorsú fekete nőktől a mai világhírű sztárokig. A zenén kersztül egyfajta feminista mozgalmat indítottak döntően a férfiak uralta zeneiparban, egyre több tehetséges női énekes szerzett így hírnevet. A koncert műsorának felépítése ezt mutatja be, kezdve a fekete nők gospel énekével.

Alul semmi

Thália Színház, október 21., 19h

Sheffield. Két munkanélküli darukezelő csodálatos tervet eszel ki: férfisztriptízzel keresnek pénzt, hogy kisiklott életüket helyrehozzák. Elragadó, megindító történet a bolondos szervezésről, melynek végén összeáll a csapat. "Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad - alul semmi!"

Kabaré

Vígszínház, október 21., 19h

A legendás musical és a belőle készült világhírű film Liza Minnelli-vel a főszerepben sokunknak nagy élménye. A cím hallatán azonnal dúdoljuk a népszerű dalokat, az Ananász-t, a Money-Money-t, a Mein Herr-t és a Kabaré-t.

Korpás Éva: Szívharang - lemezbemutató és jubileumi koncert

Zeneakadémia, október 21., 19h

Korpás Éva népdalénekes a felvidéki kulturális élet meghatározó alakja. Az örökké kísérletező művész tevékenysége rendkívül szerteágazó: gyermeklemezek és felnőtteknek szóló világzenei albumok egyaránt helyet kapnak benne. Dalaiban a klasszikus zene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz hatása is megjelenik. Legújabb lemezén a népzenéé a főszerep, a tematikus szerkesztés alapmotívuma a nőként megélt szerelem, annak minden szépségével és fájdalmával együtt.

Amy világa

Belvárosi Színház, október 21., 19h

A szerző az angol drámairodalom egyik legkiválóbb, legtermékenyebb és legnagyobb hatású alakja, akinek a műveit meglepően keveset játsszák a hazai színházak, holott Hare csodálatos drámaíró. Annnyi humor, megértés, bölcsesség és emberszeretet van a drámáiban, mint nagy elődjénél, Csehovnál. Írásaiban az emberi lélek mélységeit boncolgatja és társadalmilag érzékeny témákat választ, melyeken keresztül a legfontosabb emberi kérdésekre világít rá.

Nikola Tesla - Végtelen energia

RAM Színház, október 21., 19h

A kétfelvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darab amellett, hogy ragyogó szórakozást ígér, segíthet újra felfedezni, új oldaláról megismerni a mára közismert név mögött rejtőző csodálatos zseni elmét és életének rejtélyeit.

Ricky & Coco

Ellátó, október 21., 20h

Akusztikus rockabilly, country és blues alkotja a duó zenéjének alapját.

Aron Andras & the Black Circle Orchestra ◠ BUSH 2021

A38 Hajó, október 21., 20h

Áron András Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadó és dalszerző nagyzenekari projektje a 'Black Circle Orchestra', amit hosszú idő után 2020 nyarán hívott életre. A tőle megszokott country és blues hangzású szóló dalait most több hangszerrel kiegészítve, még színesebb hangzásvilággal adja elő olyan neves zenészekkel, mint a Blahaluisiana énekesnője, Schoblocher Barbara és billentyűse, Pénzes Máté, a The Qualitons zenekar ritmusszekciója Hock Ernő és Boros Levente, továbbá a The Pontiac zenekar gitárosa, Kiss Péter.

Words & Music / Szöveg és zene 9.

Nyitott Műhely, október 21., 20h

Szöveg: Kali Ágnes. Zene: Szőcs Márton, Márkos Albert. Sorról sorra „igaznak” tűnnek, vagyis hogy nem nagyon találok bennük töltelék részeket. Ezért az „igazságért” javarészt a szövegek önéletrajzi ihletettsége szavatol... Závada Péter

A Glonet bemutatja: Ávéd János Balance

Budapest Jazz Club, október 21., 20h

Az új generáció legizgalmasabb és legeredetibb kísérletező kedvű tagjaiból összeállt trió évek óta dolgozik együtt, fél szavakból, fél frázisból is megismerik egymás zenei rezdüléseit. Zenei “becsontosodás” helyett mindig képesek egymást és a közönséget is egyaránt meglepni, hiszen az állandó megújulást keresik zenéjükben.

MATS-UP feat. Mbuso Khoza (CH)

BMC - Opus Jazz Club, október 21., 20h

A svájci trombitás, Matthias Spillmann 1999-ben azzal a céllal hozta létre a MATS-UP formációt, hogy kombinálja a kamaraegyüttesek széles hangképeit a kisebb jazzformációk vitalitásával, gyors reakciókészségével és interaktív jellegével. A zenekar hangszerelése a két fúvóssal és a ritmusszekcióval lehetőséget ad a még kiaknázatlan zenei területek felfedezésére.