Csütörtöki programok

Ma is izgalmas események lesznek, amiket az alábbi programajánlóba sűrítettünk, hogy aztán egyszerűbben választhasd ki, mi is érdekel.

Holdbeli csónakos

Budapest Bábszínház, február 10., 10h

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól. 

Egy kupac kufli

Kolibri Fészek, február 10., 10.30h

A kufli: nem is kifli, nem is kukac, nem is bab, de nem is kavics. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és közben semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az! Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető! Van kicsi, és van nagy. Van kövér, és van sovány. A kufli egyszóval: kufli.

Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Írók Boltja, február 10., 17h

Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton című könyvének bemutatója az Írók Boltjában. A szerzővel Dezső András újságíró beszélget.

Személyesen | Frissen 2021 FINISSZÁZS | Sturcz János és Szurcsik József exkluzív tárlatvezetése

Műcsarnok, február 10., 17.30h

Exkluzív tárlatvezetés Sturcz János művészettörténésszel és Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművésszel a Személyesen | Frissen 2021 kiállításon, Bernát András, Dréher János, Elekes Károly, Gál András, iski Kocsis Tibor, Kazi Roland, Kucsora Márta, Mózes Katalin és Regős István tárlatain.

Fordítsunk! - A Paradicsomkert topográfiája

Magvető Café, február 10., 18h

Horváth Viktor beszél John Milton Paradise Lost című eposzának fordítástechnikai kérdéseiről és kultúratörténeti összefüggéseiről. A Magyar Műfordítók Egyesületének programja. Sorozatszerkesztő: Tax Ágnes.

Lélek és művészet-esti beszélgetőkör-A kockázatvállalás Robert Capa fotográfiáin keresztül

Esernyős, február 10., 18h

Vezeti: Jankó Judit művészeti újságíró, pszichológus, art coach. "Személyiségünk egyik meghatározó vonása, hogy mennyire vagyunk elővigyázatosak, illetve kockázatvállalók. Az óvatosság hasznos, de ahhoz, hogy valami új dologba kezdjünk, óhatatlanul szükség van némi merészségre. Előremeneküljünk vagy biztonságra törekedjünk inkább? Önismereti beszélgetőkörünk második találkozásán Robert Capa segít bennünket az életművével, hogy megtaláljuk a magunk válaszait ezekre a kérdésekre."

ESTI EXTRA Latinovits Zoltánnal - „titkokat őrző mesevilág, ahol születtem”

Bajor Gizi Színészmúzeum, február 10., 18h

„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931–1976) című időszaki kiállítás kísérőprogramja:
ESTI EXTRA Latinovits Zoltánnal - „titkokat őrző mesevilág, ahol születtem”. Az est során Latinovits Zoltánhoz, az egész életén át harcoló és gyötrődő művészhez kerülhetnek közelebb. Alakját elsősorban írásain keresztül idézik meg, felhasználva a Ködszurkáló, a Verset mondok című köteteit, édesanyjához írott leveleit és néhány hozzá közel álló ember (Ruttkai Éva, Dajka Margit, Cserhalmi György) visszaemlékezését.

Az öreg hölgy látogatása

Vígszínház, február 10., 19h

Egy kisváros valahol Európa közepén a csőd szélén áll. A gyárak bezártak, az üdülőközpont pang az ürességtől, a polgárok munkanélküli segélyből vegetálnak, miközben az ország és egész Európa virágzik. A kilátástalanságban egyetlen szalmaszál marad, amibe meg lehet kapaszkodni: Claire Zachanassian, a milliárdosnő, aki a város szülötte, és most hosszú idő után először látogatóba érkezik.

Arcból arcba - Petri György versek - Vers-zene robbanás

KuglerArt Szalon Galéria, február 10., 19h

Az Arcból arcba költészeti akció az élő versélmény közvetlen megtapasztalását nyújtja. A közös jelen idejű együttlétben a vers közösségi élménnyé válik. Petri őszintesége a folyamatos szembesítés gesztusában ragadható meg. Verseiben mindig ott van őszintén, kíméletlenül az ő személyes valósága. Mélyen hiteles a költészete. Előadók: Hajduk Károly, Kalocsay Mercedes, Kárpáti Pál, Ajtai Péter.

Valódi hamisítvány

Belvárosi Színház, február 10., 19h

Stephen Sachs amerikai szerző vígjátékát hihetetlen sikerrel játsszák a világon mindenütt, és most magyarul is látható ez a végtelenül szórakoztató, lebilincselő darab, ami igazi jutalomjáték két olyan sziporkázó humorú, zseniális színésznek mint Hernádi Judit és Kern András.

ék Évnyitó - vendég: YZZO

Dürer Kert, február 10., 19h

★ ék ★ következő budapesti koncertjüket az új Dürerben tartják, menjetek sokan! Vendég az YZZO!

Határátlépések

6szín, február 10., 19h

Mindennek van határa, állandóan feszegetjük a határainkat, a határ a csillagos ég, tartsuk tiszteletben egymás határait, közben meg a határok megszűntek, de határvédelemre szükség van, nem is szívesen lépjük át a határainkat, de a távolságtartás mégis rossz, de azért húzzuk meg, lépjük át, tartsuk tiszteletben, gyere közelebb, ne gyere, ez már nem is én vagyok, de most akkor mindennek van határa, vagy csak kinek hol? Mi van? Az előadás a színészek személyes történeteiből építkezik.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Kesselyák Gergely

Zeneakadémia, február 10., 19h

Közreműködik: Balázs János (zongora), Szabóki Tünde (szoprán), Szántó Andrea (mezzoszoprán), László Boldizsár (tenor), Cser Krisztián (basszus), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba). Műsoron - Liszt: Haláltánc; Chopin: Andante spianato és nagy polonéz, op. 22; Liszt: Koronázási mise.

Sorbonne Sexual • HOST: Beck Zoli // Mertez X Robot Live

Robot, február 10., 20h

A Mertez X Robot Live idei első buliján a Sorbonne Sexual uralja majd a színpadot, az estét pedig Beck Zoli nyitja.

Nagymamával álmodtam

Trafó, február 10., 20h

"A karantén közepén úgy döntöttem, hogy odaköltözöm a nagymamámhoz. Ő 97 éves, én 35. Találkozni akartam az imádott, idealizált és elérhetetlen emberrel, szembenézni a kapcsolatunkkal, és az azt övező feszültségeken keresztül végső soron – magammal..."

Chalga zenekar "Ezért van az” - lemezbemutató koncert

Fonó Budai Zeneház, február 10., 20h

A Chalga nem ápol népzenei hagyományt, de gátlástalanul használ balkáni és magyar népzenét. Lehetne mindez akár popzene is, mint amilyen az eredeti bolgár csalga, ha lenne rendes négynegyedes, mindenki által táncolható számuk ‐ de ilyen csak nyomokban akad. A zenekarnak eddig két lemeze jelent meg, majd pár év szünet után 2018‐ban újra‐aktiválódott a formáció, jelentősen átalakulva. 

Tálas Áron "Beats From My Heart" – lemezbemutató

Budapest Jazz Club, február 10., 20h

A megszámlálhatatlan hazai formációban közreműködő Tálas Áron, multiinstrumentalista, a magyar jazz egyik megkerülhetetlen alakja. Egy éve megjelent lemeze, a „Beats From My Heart” – melyen minden hangszeren saját maga játszik – egyedi módon ötvözi a jazz szabadságát és formavilágát a „beat tape”-ek laza hangulatával. Mindezt Áron sajátos dallamvilágán keresztül.

Ephemere

BMC - Opus Jazz Club, február 10., 20h

Az Ephemere formáció 2020-ban alakult, melynek magja két énekes, Caussanel Izabella és Orbay Lilla. Világuk a jazz, sanzonok és egy kevés népzene fúziójaként épül fel, és leginkább egy '30-as évekbeli dohányfüstös bár hangulatát idézi. Az Ephemere (fr. 'tiszavirág') név arra utal, hogy a formáció gyakran kiegészül vendégzenészekkel, azonban egy fix zenekari felállás is megalakult a koncertekre. Az improvizatív, jazzes játékmód és a megkomponált zenei anyag kontrasztja továbbá, ami a formációt igazán különlegessé teszi.