Csütörtöki programok

Június első csütörtökén sem fogtok unatkozni, mivel a fővárost jobbnál jobb programok töltik meg. Tekintsétek meg mai listánkat!

1Kárpát-medence Fesztivál

A38 Hajó, június 2-5.

Június 2. és 5. között rengeteg fellépő érkezik az A38 Hajó megújult tereibe a pop, az elektronika, az indie rock és a népzene dallamaival, szabadtéri bulikkal és a Hajógyár sorozattól megszokott izgalmas műfaji fúziókkal, portrébeszélgetésekkel és pop-up színházzal.

I. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál

Szabadság tér, június 2-6.

Ha nyár, akkor bor, ha bor akkor fesztivál! Nyissátok meg a nyarat a belváros szívében egy hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel! A sikeres Belvárosi Sörfesztiválok után 2022-ben szeretnének teret nyitni a hazai borászatok és pezsgő pincészetek számára, hogy megmutassák magukat a nagyközönség előtt egy teljesen új platformon, Budapest szívében, a Szabadság téren.

10. Friss Hús Rövidfilmfesztivál

Toldi mozi, június 2-8.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál állandó eleme a budapesti filmes életnek: a fesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széleskörű érdeklődésre tartanak számot.

RAIN-Esőcirkusz

Fővárosi Nagycirkusz, június 2., 15:00

A különleges vizes technika igazi kuriózum a magyar cirkuszművészet történetében, ennek köszönhetően egy egyedülálló vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Neon pillangókká változó levegőakrobaták, varázslatos illúziószámok, tréfás bohócok, a kupola alatt szárnyaló ara papagájok, mókás kutyaszám és megannyi csoda vár a Fővárosi Nagycirkuszban!

Makai Máté: Az Atlantis felemelkedése

Írók Boltja, június 2., 17:00

A szerzővel beszélget és a könyvet bemutatja Urbán Bálint.

Exkluzív tárlatvezetés Varga Viktória divattervezővel

Műcsarnok, június 2., 18:00

Exkluzív tárlatvezetés Varga Viktória divattervezővel, a VIKTORIAVARGA Budapest márka tulajdonosával és tervezőjével a Közös tér | II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon 2022 c. kiállításon.

Zabolátlan lovaim - Kollár-Klemencz László és Zenészbarátai Estje

Óbudai Társaskör, június 2., 19:00

A Zsidó Művészeti Napok programjában Kollár-Klemencz László énekes-rendező-író, a népszerű Budapest Bár zenekar alapítójával, Farkas Róbert hegedűművésszel, valamint Dargay Marcell zeneszerzővel egy különleges, művészi ötletekkel teli zenei kísérletre vállalkoztak. Kollár-Klemencz László saját dalai mellett klasszikus francia sanzonok, a 70-es, 80-as, 90-es évek nagy slágerei, valamint a kortárs popkultúrából ehhez a hangulathoz illő dalokból áll a repertoár.

Gyilkosság az Orient Expresszen

Thália Színház, június 2., 19:00

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús. Annyira gyanús, hogy bele is hal. A gyilkos pedig közöttünk van, hölgyeim és uraim… és nem is biztos, hogy egyetlen áldozattal beéri. Hóakadály, sikoly, lövés. Rettegni lehet, kiszállni nem.

Fran Palermo

Kobuci Kert, június 2., 19:00

A Fran Palermo-t Henri Gonzo énekes-dalszerző alapította 2011 végén Budapesten, Magyarországon. A zenekar zenéjét és stílusát különböző műfajok jellemzik, leginkább az indie, a rock and roll, az afropop, sőt a mediterrán hangulat is. A Fran Palermo évek óta a budapesti klubélet megkerülhetetlen zenekara.

Akvárium Petőfi200 Terasz: Solére

Akvárium Klub, június 2., 19:00

Újra visszatérnek az akusztikus koncertek az Akvárium Petőfi Teraszra! Legújabb programsorozatunk keretein belül április 19-től szeptember 28-ig minden kedden és szerdán hazai zenészek koncertjeivel várunk titeket. Szigeti Zsófi, Solére magyar dalszerző énekes. A koncert ingyenes.

Egy piaci nap

Radnóti Színház, június 2., 19:00

Závada Pál valós eseményekből és eredeti dokumentumokból kiindulva írta meg legújabb, Egy piaci nap című regényét, amely az elmúlt évek egyik legfontosabb kortárs irodalmi alkotása volt. A Kossuth-díjas író a magyar történelmi múlt egy sokak számára máig ismeretlen, rendkívül megrázó, brutális eseménysorát vette alapul: a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat.

Irodalom Éjszakája 2022 | Budapest

Margitsziget, június 2., 19:00

Az Irodalom Éjszakája olyan kulturális esemény, ahol a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak találkozót a közreműködő színházak segítségével. A nyilvános felolvasássorozatra három este folyamán kerül sor különböző helyszíneken. A világirodalmi felolvasások Budapesten évről évre új helyszínre vándorolnak, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívják a közönség figyelmét. Az idei háromnapos eseménynek a Margitsziget ad otthont.

Nagyvárosi fények

Játékszín, június 2., 19:00

A cselekmény középpontjában egy csavargó áll, aki magányosan tölti napjait a nagyvárosban. Egy nap rámosolyog a szerencse: beleszeret egy vak virágáruslányba és ráadásul megmenti egy milliomos életét, aki ettől fogva barátjának tekinti. A bökkenő csak az, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri meg, ha részeg, és ebből sok-sok galiba származik. A Csavargó a gazdag pártfogójától kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ő maga viszont börtönbe kerül…

EX/Pozíció album bemutató - OliverFromEarth | HolyChicks | WMD

Dürer Kert, június 2., 19:00

EX/POZÍCIÓ album ősbemutató a fővárosban, a Dürert Kertben + HolyChicks megbolondulás koncert!
Előzenekar: Wittmann Miki és a Díszes Kompánia.

Recirquel: IMA

Müpa - Sátor, június 2., 19:00, 20:30

A társulat legújabb cirque danse produkciója nyújtotta immerzív színházi élmény elrepíti a nézőt a földi lét fizikai valóságából. A világegyetem mélységét idéző installáció belső utazásra invitál: a milliónyi pontból kitörő fény által életre hívott, pulzáló térben a Lélek, maga mögött hagyva az Egót, elindul saját útján. Eltávolodva a jelen zajától, az univerzum magányában, időből és térből kiszakadva meghallja saját létezésének hangját. Mint a társulat korábbi munkái esetében, az Ima ereje is a csoda utáni modern kori vágyódásban gyökerezik.

The Abstract in Motian (HU)

BMC - Opus Jazz Club, június 2., 20:00

Az Abstract formációt a hazai klubokban és színpadokon bő négy éve hallhatja a közönség. Kísérletező kedvüket és műfaji határokon átívelő zenéjüket két lemezről és egy élő koncertkiadványról is ismerhetik már. A klasszikusnak számító dob, bőgő, gitár felállás ellenére nem egy mainstream formációról van szó. Zenéjükben a progresszív rocktól az avantgarde fordulatokig igen sok színnel találkozhat a közönség, de a jazz attitűdje és fő princípiumai szinte mindig kihallhatóak belőle.

Debussy női szemmel: Egy nimfa gondolatai

Magyar Zene Háza, június 2., 20:00

Szenvedély, eksztázis, küzdelem, önátadás – Győri Noémi és Szabó T. Anna a női sorssal összefonódó legváltozatosabb érzelmeket elevenítik meg zenei-irodalmi performanszukban. Az Egy nimfa gondolatai címet viselő előadásukkal a görög mitológiából jól ismert Pán alakjának történeteire reagálnak, arra keresve válaszokat, hogyan érezhetett, mit élhetett át az üldözött nimfa – női szemszögből. A női hang Győri Noémi fuvolajátékában, Debussy, Mouquet és Jolivet darabjaiban éppúgy megszólal majd, mint Szabó T. Anna szövegeiben.

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

Városmajori Szabadtéri Színpad, június 2., 20:00

Karinthy Dunakanyar című keserédes egyfelvonásosa több színészgenerációnak adott pazar lehetőséget a megmutatkozásra. Lehet-e egyszeriben közünk egy ismeretlenhez egy véletlen találkozás során? Karinthy Ferenc figuráit a magány űzi, akik bátortalan, vagy éppen meghökkentő lépéseket tesznek egy vadidegen felé.