Csütörtöki válogatás

A mai napra is összeválogattuk nektek a legjobb online és élő helyszínes programokat. Töltsétek kellemesen a napot!

Közelítések a kortárs magyar költészethez

Online, május 27., 10h

A Hagyomány és újítás az irodalomban kutatócsoport tudományos konferenciát rendez a modern/kortárs magyar költészetről. Az első napon külön szekciók tárgyalják Borbély Szilárd és két fiatal költő (Simon Márton és Terék Anna) munkásságát, valamint a XX. századi magyar időmértékes verselőket. A második nap előadásait Szőcs Géza költészetének szentelik. A konferencia nyilvános, nyitott minden érdeklődő számára, aki regisztrált a következő linken.

Rippl-Rónai József és a századforduló művészete

Online, május 27., 15h

Rippl-Rónai József a modern magyar festészet egyik legismertebb alakja. Hogyan jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb Párizsi szalonokig? Vegyél részt az online tárlatvezetésen és megtudhatod, hogyan lett Rippl-Rónai a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője. Tárlatvezető: Sepsey Zsófia.

Plazma, az anyag negyedik halmazállapota - Elektromosság

Csodák Palotája, május 27., 17h

Megtudhatod, mi is az a plazma, hol találkozhatunk vele a mindennapokban, hogyan lehet megszelídíteni és azt, hogyan válhat veszélyessé. Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőinket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

Líra Könyvklub élőben - Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Online, május 27., 18h

A Líra Könyvklub májusi adásában: Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton. Az izgalmas múltidéző krimiről Balázsy Panna beszélget a szerzővel Zajácz D. Zoltánnal és Bezsenyi Tamással a Tangó és Kes podcastból jól ismert történész, kriminológussal, aki a korszak bűnügyeinek igazi szakértője.

Terike és Irén

Online, május 27., 18h

A darabot megtörtént eset ihlette: 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek kiadva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. A történet egyszerre szövevényes, szürreálisan mulatságos és rendkívül drámai; azt mutatja be, mi vitt rá két tisztességes, javakorabeli nőt 2016-ban, Magyarországon egy látszólag értelmetlen, törvénybe ütköző cselekedetre.

Online Club-est: Dubaj - luxusálom arab kivitelben Online esemény

Online, május 27., 18h

A legek birodalmába, az új Bábelbe vezet az út, melyet égig érő tornyok, mesterséges szigetek, mangrove erdő, és pénzhegyek szegélyeznek. (Mottó: minden szám után írható még pár nulla.) Gombos Péter előadása. Az esemény zoom linken lesz követhető. 

Hájim öröksége - Élményséta – középkori titkok nyomában a budai Vár alatt

Budavári Mikve, május 27., 18h

Vegyél részt Budapest egyik legújabb és izgalmas tematikus sétáján, amelyen bemutatják a középkori budai zsidóság ünnep- és hétköznapjait! A Budai Várséták új tematikus programján feltárul az egykori Zsidó utca egyik házának kapuja, és bepillanthattok egy család mindennapjaiba. Megismerkedhettek Hájimmal, egy 13 éves fiúval.

Kolozsvári piactéren

Hagyományok Háza, május 27., 18h

A Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Lázadás, szépség és fantázia

Online, május 27., 18.30h

Az online tárlatvezetés során a preraffaeliták festészetét, a Vágyott szépség remekműveit mutatják be. Rossetti, Millais és Waterhouse festményei mellett a mozgalom hazai hatását kutató kísérlőtárlat, Az utópia szépsége műalkotásait is megismerhetitek. A tárlatvezetés a Múzeum+ Csók István online esemény programja.

Menopauza

Játékszín, május 27., 19h

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi… "A mi történetünk ma játszódik, a new york-i
Bloomingdale’s áruházban – de játszódhatna a világ bármelyik más áruházában is. A szereplőink négy nő, és velük is megesik az… Az, amiről nem szeretünk beszélni. Mert tabu..."

Hogyan értsük félre a nőket? - Csányi Sándor színházi estje

MOM Kulturális Központ, május 27., 19h

Mi a teendő abban az esetben, ha az ember a szülőszoba ajtajában döbben rá arra, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tud bánni, a nőkkel sem? Miért a mi hibánk, ha Ők rosszat álmodnak? Miért baj, ha őszintén válaszolunk arra kérdésre, hogy fogytam-e? Érdemes-e, a friss jogosítvánnyal vezető feleségünknek tanácsokat osztogatni a forgalomban? Nos, ezekre a kérdésekre nem tud választ adni az előadás. Viszont számos hasonló kérdést vet fel.

The Anahit akusztik // TRIP Terasz

TRIP (Terasz), május 27., 19h

A tavalyi teltházas és nagysikerű akusztikus koncertje után ismét visszatér a TRIP Hajóra a The Anahit zenekar! A hosszú és kényszerű pihenő után a karantén idején született dalok - mint például a „2070” - is elhangzanak majd a repertoárban a jól ismert számok mellett, így egy igazán különleges zenei utazásra készülhettek.

Horváth "Tojás" Gábor trio

TRIP (Terasz), május 27., 19.30h

Sok jó zenekar játszik az iFben, sok közülük a kedvenc-kedves zenekar. Vannak köztük legkedvesebb zenekarok. És sokuknak az iF az egyik legkedvesebb helye. Végre visszatér a Horváth Gábor Trió!

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, május 27., 19.30h

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

Bluestone

Muzikum Klub & Bisztró, május 27., 20h

Új felállásban Vasicsek „Öcsi” János (énekes) csatlakozásával megújult a Bluestone zenekar és töretlenül folytatja azt, amit 7 esztendővel ezelőtt elkezdett: azaz ismert- és kevésbé ismert rhtym’n’blues dalokat megcsavarva, áthangszerelve adnak elő.

Ideje moziba menni

Cirko-Gejzír, Művész mozi, , Puskin mozi, Tabán mozi, Kino Cafe mozi, Corvin mozi, május 27-30.

„Ideje moziba menni” címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film. A mozik újranyitásának örömére kilenc csodálatos, régóta várt filmet mutat be országszerte a Cirko Film. A filmeket hetekkel (bizonyos esetekben hónapokkal) a mozibemutató előtt, négy napon át láthatja a hazai közönség az Ideje moziba menni! fesztivál keretében. Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.

PLACCC Dance Fesztivál

Budapest, május 27.-június 2.

A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance - alkalmazkodva a járványügyi szabályozásokhoz- izgalmas köztéri és természeti helyszíneken kínál kikapcsolódási lehetőséget  Budapesten. A közreműködő alkotók kreativitásának és innovativitásának köszönhetően sokszínű program született. Lesz podcast vezette séta, a nézők előadásában születő koreográfia vagy művészet és sport találkozásából létrejövő táncelőadás is.

9. Friss Hús Rövidfilmfesztivál

Toldi mozi, Városháza Park, május 27.-június 2.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál állandó eleme a budapesti filmes életnek: a fesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket.