Disney kung fu

Tizenöt év után ismét együtt láthatjuk az utóbbi évtizedek két legnagyobb távol-keleti bunyósát, Jet Lit és Jackie Chant ? Rob Minkoff rendező azonban készült más petárdákkal is.

Van itt minden, színes-szagos látvány, ifjú amerikai hős, romantikus szál, kosztümös kaland, fantázia és jó kis csihipuhi ? mindez Disney kivitelben. Nincs persze azzal semmi baj, ha valaki bírja a mesét, de aki komoly kungfu filmre számít, csúnyán csalódni fog.

Jason (Michael Angarano) átlagos amerikai srác, aki a kínai negyedbe jár régi kungfu filmekért. Amikor kedvenc boltjának tulajdonosát, Hop urat (Jackie Chan) megtámadják, rá hárul a feladat, hogy az ott talált varázsbotot eljuttassa jogos tulajdonosának ? ehhez azonban a több száz évvel ezelőtti Kínában kell keresgélnie. Segítőket kap egy részeges harcos (Jackie Chan), egy szerzetes (Jet Li) és egy csinos leányka (Yifei Liu) személyében, akikkel végül eljut a Majomkirályhoz (Jet Li).

A film alapvetően szórakoztató, de ha kicsit megpiszkáljuk, látszik, hogy sok helyen feslik a ragasztás. A nagy sztárokkal nincs semmi baj, nagyon klassz ahogy a két kínai (Jet Li Pekingben, Jackie Chan Hongkongban született) szinte dekára ugyanakkora szerepet kapott a filmben. Aki kevésbé meggyőző, Michael Angarano ? már a film elején sem túl szimpatikus, de két órával később se sokat nézek ki belőle, különösen azt nem, hogy tudna kungfuzni. Az egymásra rebegő szempárok rettentő giccsessé teszik az egészet, nem is beszélve a heroikus hősről, aki a barátja kedvéért össze is kaszaboltatná magát ? a végül megoldódó szerelmi szál és az utolsó pillanatban betoppanó megmentők pedig igazán megmosolyogtatnak. Szerethető kis film A tiltott királyság, de valljuk be, a rendező többi filmje, Az oroszlánkirály és a Stuart Little kisegér között a helye a polcon.