Dobozba zárt szellem

  • L. Zs. / PORT.hu

Ole Bornedal nevét az általa írt és rendezett 1994-es Éjféli játszma kapcsán jegyezhettük meg. A dán rendező a hátborzongató hullaház után most az ártó szellemek világába kalauzolja a misztikumra fogékony nézőket.

Living in a box

A nemrég elvált kosárlabda-edző, Clyde (Jeffrey Dean Morgan) hétvégi apukaként próbál új életet kezdeni az épülőfélben lévő városrészben. Az új családi ház még igen gyéren felszerelt, úgyhogy egyik alkalommal, amikor ex-nejétől (Kyra Sedgwick) hazafelé tart a lányaival, megállnak egy út menti kiárusításnál. Kisebbik lánya, Emily (Natasha Calis) kinéz magának egy titokzatos vésetekkel díszített fadobozt, otthon kinyitja, aztán többé nem hajlandó megválni tőle: vele alszik, és az iskolába is magával viszi. Ettől kezdve azonban furcsábbnál furcsább dolgok történnek, és Em is egyre inkább kivetkőzik önmagából. Apja hiába próbál megszabadulni a teherré vált doboztól, előbb rá kell jönnie, hogy mit rejt, és hogy azt a valamit miképp győzheti le.

[img id=413287 instance=1 align=left img]Ha ismered a címet, tudod, mit várhatsz

Már a magyar cím lerántja a leplet az egyébként sem túl meglepő tényről: egy démon van a dobozban. A démonok pedig általában olyanok, hogy megszállnak valakit, aztán a gazdatesttel mindenféle rémisztő dolgokat műveltetnek, végül pedig elpusztítják azt – hacsak nem sikerül őket előbb kiűzni belőlük. A harcedzett filmrajongó reménykedik, hogy az unásig ismert klisék nyújtotta kereteket időről időre sikerül újszerű elemekkel megtölteni, főleg, ha olyan rendező nyúl az állítólag megtörtént eseményeken nyugvó alapanyaghoz, aki már bizonyított – igaz, 18 évvel ezelőtt. De a reménykedő filmrajongónak csalatkoznia kell, mert semmi újat nem kap: széteső család, ártó szellem által megszállt aranyos kislány, aki egyre kevésbé aranyos, eszelős ördögűzés (csak ezúttal nem katolikus, hanem zsidó szertartás szerint), végül pedig olyan megoldás, ami valójában nem is az.

Javier Downey Morgan

A film borús atmoszférája egészen rendben van, de a karakterek kidolgozatlanok. Hiába a jó szereplőgárda: a tehetséges Natasha Calis, a jobb sorsra érdemes Kyra Sedgwick, és a remek Jeffrey Dean Morgan, aki úgy néz ki, mintha Robert Downey Jr. és Javier Bardem keresztezése volna, az egyébként sem túl eredeti forgatókönyvnek köszönhetően az általuk alakított figurákról alig tudunk meg valamit, így a sorsuk is jobbára hidegen hagy.

Mindent egybevetve: ha valaki már sok ilyen típusú filmet látott, annak nem érdemes ismétlésbe bocsátkoznia, aki azonban még kezdő ezen a téren, az akár kellemesen is szórakozhat, ha jegyet vált a Démoni dobozra.

Kinek ajánljuk?
- Kezdő "megszálló démonos film"-nézőknek.
- A démonfolklór iránt elkötelezetten érdeklődőknek.
- Akik szeretik a nem teljesen elvarrt szálakat.

Kinek nem?
- Aki szeretné, ha újat mondanának neki ördögűzés-témában.
- Aki Ole Bornedaltól Éjféli játszma-szintű alkotást remél.
- Aki nagyon komoly riogatásra vágyik.

5,5/10