Döglött egerek és bolond emberek – Ingyen mozi hétvégére

Láncszerűen összefonódó hétvégi filmjeink barátságról, házasságról és testvéri szeretetről mesélnek, változó stílusban és színvonalon. És hogy melyikben hangzik el a szentencia, miszerint „ha egy pingvin egy oroszlánnal párzik, az nem jó”? Legyen meglepetés!

Jay Roach vígjátékát elsősorban a zseniális kitömöttegér-kompozíciók és a - zömében erőltetett - tréfák közé furakodó szomorkás hangulatfoszlányok, valamint e két ismérv kombinációi emelik ki hasonlóan bénácska műfajtársai közül, de Steve Carell érdekes árnyalatú haja is elismerendő. A Gyógyegér vacsorára a francia Francis Veber nálunk is bemutatott színdarabjának (és az abból készült filmnek) amerikai adaptációja, amelyet az eredeti szerző producerként támogatott. Paul Rudd elvetemült munkatársai a hülyék kinevetésének ősi hagyományát szertartásos vacsorákon ápolják, pont olyan titokban, mintha csak egy X-Faktor-válogató csoportos megtekintésére jöttek volna össze. Ám ha nem választ el a képernyő, megeshet, hogy a lökött célpont új színben tűnik fel.
A Párterápia című komédiában Carell és Tina Fey házaspárja komótosan csónakázik a megszokás vizén, de mielőtt végleg kikötnének Unalomszigeten, egy félreértés kavar körülöttük hullámokat. A sajátos New York-i kaland állomásain cameók sorakoznak: előkerül Mark Wahlberg, Mila Kunis, James Franco és Ray Liotta, Mark Ruffalo pedig már jóval a Foxcatcher előtt szembenéz Carell-lel. Persze ezúttal nem komoly a helyzet. Az aranyos hősök menekülése izgalmas, és bár nem fulladunk meg a röhögéstől, derűs szimpátiával figyeljük botladozásukat.
Ruffalo vezet el bennünket az egyedien fura Szélhámos fivérekig, amelyben Adrien Brodyval együtt tart kalap- és mellénybemutatót, játékos dallamok kíséretében. Rachel Weisz bohókás örökösnőként esik, kel, kóvályog, kúszik közöttük, miközben átverés átverést követ és a háttérben Prága látképe is előbukkan. A tét itt a legnagyobb, hiszen a megtévesztő performanszok egyre jobban eluralják a két testvér életét, ha egyáltalán van nekik olyanjuk. A szabadulásnak pedig ára van.

http://hogyvolt.blog.hu/tags/tudorok