Ébredések

  • - sam - / PORT.hu

Lazar tíz év börtön után szabadul. Piros buszra száll, új életet akar kezdeni. Visszatér anyja egykori házába, de mikor belép az ajtón, egy kislányt talál a lakásban. A lány tudomást sem vesz róla, érthetetlen szavakat mormol, ajkát rúzsozná, de festék hiányában csak imitálja azt. Lazar semmit sem ért, a konyhából bejövő Jasna (Jasna Zalica) mondja el neki, a lány autista.
Lazar először kiteszi a házból az önkéntes lakásfoglalókat, be akarja hajtani adósaitól egykori kölcsöneit, a régi ismerős helyeket kutatja, de már semmi sem olyan Szerbiában, mint azelőtt volt. Befogadja házába a szerencsétlen nőt és a gyereket, taxizni kezd, s szép lassan családdá formálódnak. Mindannyian magányosak, egy új élet reménye csillan fel mindhármuk számára, de a sors - mint mindig - közbeszól. A téli álomból nincs ébredés.
Lazar katonaként szolgált a jugoszláv válság idején. Olyat látott és tapasztalt melyet el akar felejteni, de végleg megpecsételte életét. Hiába a leült börtönbüntetés, lelkiismerete nem hagyja nyugodni. Nehezen dolgozza fel a háború borzalmait, nyomasztják az emlékek.

Goran Paskaljevic rendező markáns és kifejező arcokat választott a szerepekre, Lazar (Zoran Simjanovic) rezzenéstelen arca többet mond minden dialógnál. Lassan, fokozatosan ismerjük meg történetét, lelkiismereti vívódásait és az új élet iránti olthatatlan vágyát. Az első pillanattól kezdve kötődik az asszonyhoz és a gyerekhez. Egy igazi jó ember, aki a történelem kiszolgáltatottja, parancsra tett olyat, amit soha nem akart. Igyekszik jóvá tenni bűnét, lányaként szereti a beteg kislányt. Alakítása hiteles, csak az utolsó jelenetben játssza picit túl szerepét - apró rendezői tévedés csupán.

A zene kifejező, bús balkáni muzsika, mely végig kíséri a filmet. Kilátástalanság, kiüresedett kapcsolatok, általános bizalmatlanság jellemzi a filmet, az országot egyaránt. Mindenki egyik napról a másikra él, kevés a munka és a pénz. Várnak. Valami csodára, a szebb holnapra. Godot azonban nem jön, és félő, soha nem érkezik el hozzájuk, s ezzel Lazar is kénytelen szembesülni.