Egy húzós este a járőrkocsiban

Az éjszakai járőr című krimit az a Joel Souza rendezte, akit Alec Baldwin, - aki ennek a filmnek is a producere volt, - nem olyan rég véletlenül életveszélyesen megsebesített, de nem ezért ajánljuk, hanem a jó sztori és Thomas Jane játéka miatt.

Volt annak idején egy gyakorlatilag tökéletes zsarufilm, a Kiképzés (2001), amelyben Denzel Washington mint veterán zsaru avatja a szakma rejtelmeibe az újonc Ethan Hawke-ot, miközben Los Angeles utcáin járőröznek. Majd’ húsz évvel később ugyanezt teszi Thomas Jane is, szintén veterán rendőrként, szintén egy újonccal, szintén egy balhés napon – egész pontosan egy gázos estén -, és talán a sok hasonlóság miatt nem figyeltek fel különösebben Joel Souza filmjére, Az éjszakai járőrre (2019). Hogy honnan lehet ismerős a Joel Souza név? Ő az a rendező, akit a Rust című western forgatásán Alec Baldwin véletlenül, tragikus körülmények között meglőtt.

Baldwin ennek a filmnek is a producere volt, és bár rengeteg fegyver kerül elő a történet során, természetesen semmiféle baleset nem történt, ahogy a legtöbb filmforgatás szintén rendben megy le szerte a világon. Hősünk, Ray Mandel (Thomas Jane) a Los Angeles-i rendőrség tisztje az éjszakai műszakra új partnert kap, az újonc Nick Hollandot (Luke Kleintank) a sokat látott, mogorva Mandel nem rejti véka alá ellenérzéseit, de igyekszik oktatni a társát, akire rá is fér a tudás, mert nehéz éjszaka vár rájuk. Akadnak ártalmatlan – vagy elsőre annak tűnő - epizódok, mint a magát a rendőröknek felkínáló részeg nő, egy lángoló, elhagyatott autó, találkozás két furcsa detektívvel (Josh Hopkins és David Krumholtz) és néhány drogdílerrel, de lassan komolyra fordulnak a dolgok, amikor Mandel régi társának özvegye (Bridget Moynahan) arra kéri őket, találják meg eltűnt kislányát, majd újra képbe kerül az a két bankrabló, akik a film legelején már öltek rendőrt, a velük való találkozás nyilván elkerülhetetlen.

Nyilván azok járnak jelen esetben igazán jól, akik alig vagy egyáltalán nem láttak még amerikai rendőrfilmet vagy sorozatot, de ilyenek kevesen vannak, ugyanakkor a történettel az égvilágon semmi baj nincsen azon túl, hogy már láttunk ilyet, adott esetben többször is. Viszont ott van Thomas Jane, akinek sokkal több és nagyobb szerepet kéne kapnia, és aki most is nagyszerű. Nélküle ez a kissé klisészerű morcos zsaru a kissé röhejes bajuszával jó eséllyel nem működne, vele zseniális lesz maga a karakter is. Hozzá képest a szintén kissé sablonos szerepet vivő Luke Kleintank inkább csak tisztességes munkát végez, de a szinte felismerhetetlen Bridget Moynahan remek, akárcsak a szintén meglepő külsővel jelentkező Krumholtz.