Egy igazi család

A hasonló amerikai alkotásokat én "limonádénak" szoktam elnevezni, laza kis történet, szerelem, egy pici csöpögés és happy end... Ennyi kell, és az embernek megvan a napi kikapcs, másfél órányi vidám agy- és lélekpihenés. Ebben a filmben azonban volt valami plusz, ami magával ragadott.

A történet látszólag egyszerű, mégis megfogja az embert, talán pont azzal a bájjal, ami az egészet áthatja. Dan Burns (Steve Carell), az egyedülálló, özvegy "minta-apuka" több-kevesebb sikerrel igyekszik kordában tartani három eleven lányát, azt gondolva, hogy a szerelmet feleségével együtt eltemette. Hogy ez mennyire nem igaz, azt a szokásos őszi családi hétvégén bizonyítja be neki a sors, amikor is a könyvesboltban megismer egy elragadó nőt (Juliette Binoche), aki végre megmozgatja az érzelmeit. Igen ám, de az élet nem ilyen egyszerű, a lány Dan fivérének (Dane Cook) új barátnője...

A hirtelen és váratlanul erős érzelmek kifordítják önmagából a mindenben tökéletességre törekvő Dant, a titkos ismeretség egyre erősebb vonzalommá alakul. Mindeközben igazi, lüktető családi életbe nyer betekintést a néző, a Burns család szövevényes kapcsolatai erős kötelékekként tartják össze az egymás iránt mély szeretetet érző embereket.

Steve Carrelt új oldaláról ismerjük meg ebben a komoly, árnyalt szerepben, talán saját apasága segítette benne, hogy tökéletesen azonosulni tudjon Dan alakjával. A kétszeres Oscar-díjas Juliette Binoche szintén kitűnő választás volt Peter Hedges rendező részéről, nagyon jól megfogta Marie, azaz a szerelmi háromszög nőalakjának finomságait báját. Kiemelném még Poppy és Nana Burns alakjait, a hangyányit sem átlagos nagyszülőket: Dianne West és John Mahoney ütős párosa profin alakítja a szerető szülőket és a barátokat, akiknek igenis megvan a saját véleményük, amit nem rejtenek véka alá.

A történet mélyéig hatoló kedvesség és az intenzív érzelmek teszik ezt a filmet olyan szerethetővé. A remek szereposztás még élvezhetőbbé, elevenebbé varázsolja a Pierce Gardner által megálmodott, saját tapasztalatok alapján megírt, Peter Hedges forgatókönyvírói segítségével létrehozott alkotást.