Egy-két hulla vacsi mellé jól csúszik – Hullák a héten

Mit eszünk a hullákon? A kérdés természetesen átvitt értelemben értendő, habár egyes zombisorozatokban játékosan meg-meg harapdálják egymást a szereplők.

Ha az átlagembert megkérdeznénk, hogy mit szeret a legjobban, olyan válaszok születnének, mint a nutellás-palacsintás-krémes, az izmos pasik és szép nők, és a sok pénz, amellyel az előbbieket korlátlan mennyiségben el lehet érni. A hulla sehol nem szerepelne a szeretett dolgok listáján. Ehhez képest imádjuk a hullás, trancsírozós sorozatokat. És minél gusztustalanabbak, annál sikeresebbek: a Dr. Csont már megszámlálhatatlanul sok évadnál tart, a Gyilkos elmék túl van már a tizedik x-en, a Walking dead-hez pedig szintén jó sok rohadó hullát kell még gyártaniuk a kellékeseknek. Persze ezen sorozatok sikere több összetevős, de azért ne legyünk képmutatók.
A hulláknál csak egy dolgot szeretünk jobban, ha a hullákat nők boncolják fel. De miért olyan izgalmas, ha egy emberi testben egy női kéz turkál? Talán pont azért, mert az összes sztereotípiát a feje tetejére állítja. Márpedig a sztereotípiák feje tetejére állítása egy televíziós sorozatban a siker egyik záloga.


A héten három hölgyet is megtekinthetünk hentelés közben, mindhárom más karakter, mindhárom más élettörténet, de egy dolog közös bennük: a zsenialitás. A legkevésbé véres sorozat a három közül a Bostoni halottkémek, az ír származású, zűrös, szókimondó, de mindent kinyomozó halottkém-lánnyal, és persze a mellette dolgozó elemzőkkel, akik minden ilyen sorozatban megtalálhatók. Klasszikus krimisorozat ez, minden epizódra egy esettel, és a gyengébb gyomrúak is leülhetnek a tévé elé, nem kell attól tartaniuk, hogy félig bomló húscafrangok esnek a tányérjukra a képernyőről.


A gusztustalansági sorrendben a második helyen található A hidegsebész. Főhősnője hozza a jól bevált Sherlock Holmes-i vonásokat, azaz egy gallérunkra cseppent kolbászzsír pöttyből is meg tudja mondani, hogy hányas cipőt hordunk, és hogy hány éves a kapitány.
Mi újat tud még mondani a Dr. Csont ezekhez képest?

Nos, itt aztán még szó szerint az égből is csontvázak potyognak, különböző bomlási szakaszban, és különböző trutymósodási állapotban. A Dr. Csont a végletekig viszi a hullákban való tobzódást, olyannyira, hogy viccet is csinál a halálból. És ezzel meg is kaptuk a kezdő kérdésünkre a választ: végre szeme közé nézhetünk, és akár nevethetünk is azon, amitől a legjobban félünk.


Bostoni halottkémek - Story4, Galaxy, minden nap
A hidegsebészAXN, minden nap
Dr. CsontCool, minden nap
RTL, kedd, szerda
RTL KLUB, hétfő