Egy kis cukiság

  • - sam - / PORT.hu

Amerika úgy tűnik még mindig a korlátlan lehetőségek hazája, ahol csak a szív, a jóság és kedvesség számít. Nem kell a praktika, csak a szívhez szólás, az igazság végül úgyis győzedelmeskedik. A Doktor Szöszi 2. újabb adag rózsaszín mesefelhő a hamis amerikai álomról.

Elle Woods (Reese Witherspoon) miután sikeresen lediplomázott, szerelembe esett az ideális férfival, Emmett Richmonddal (Luke Wilson), és elindul a tökéletes élet felé. Esküvőszervezés, új bostoni munka, emellett kedvencéről, Gyilkosról is gondoskodik. Ám szőkesége, divatimádata és nőcisége megint nem várt nehézségeket eredményez. Mintaélete egyszerre összeomlik, két lábbal repül új állásából, és szívügye: az állatkísérletek elleni tiltakozás senkit nem érdekel. Újra előítéletek sorával kénytelen megküzdeni, és a maga naiv módján még mindig hisz a jóságban, emberségben. Elle nem adja fel, Washington - a törvényhozás fellegvára - ellen indít "építő jellegű" hadjáratot.

A szőkenő-kérdés, a szereplők és a szituáció ugyanaz maradt, a második rész mégis gyenge utánzata az eredeti filmnek. A történet egyszerű, de teljesen kidolgozatlan. Hiányzik belőle az erő, jelentéktelenné válik a szituáció. Hiába indul érdekesen, végül csalódnunk kell. A filmre erőszakolt ideológia - miszerint a kedvesség a megváltó erő, és a lényeg: az egymás és kedvenceink iránti szeretet - túlzásba vitele végül hatalmas rózsaszín lufiként pukkan szét.

A ruhák és a smink zseniális, Elle - hiteles - élő Barbie-babaként sokkolja az amerikai fővárost. Reese Witherspoon most is hitelesen alakítja a szőkét, a filmben mégsem a "szőke nő" ostoba, hanem a szituációk, melyekbe a történet során keveredik. A film többi szereplője már az elején hitelét veszti, de Witherspoon tündöklik. Rajta és legfőbb segítőtársán: Bob Newhart-ten (Sidney Post portás) kívül minden és mindenki elveszik egy erőltetett, túlontúl könnyedre sikerült, habos-babos mese részleteiben. Míg az első részben a csacskaságok szórakoztatónak bizonyultak, most az ismétlések, utalások erőltetetté váltak. Az annyira várt és remélt megváltó erő hiányzik a filmből. A szőkenő figura kevésnek bizonyult a folytatáshoz, Elle alakja képtelen egymagában elvinni a filmet. Hiányzik a segítség, hiába a sok a cukiság.