Egy kis hazait?

Gyorsan átvettük, milyen magyar produkciókra számíthatunk még az év hátralévő részében a mozikban és a tévében, és nem is rossz a felhozatal, bár van köztük meghökkentő darab is.

Az első magyar film nem a moziba, hanem a tévébe érkezik: Tasnádi István az MTVA felkérésére saját 2013-as színdarabja, a Memo – A felejtés nélküli ember alapján írta és rendezte a MEMO című filmet, amelyet október 15-én mutat be a Duna TV. A film egy felejtésre képtelen, súlyosan hipermnéziás férfiról szól, akit orvosa azért vizsgál megszállottan, mert a saját apja emlékezetvesztésben szenved – hátha összekapcsolható az emlékezés és a felejtés. A beteget Molnár Áron játssza, az egyik orvost pedig Lengyel Tamás, de többek között Csákányi Eszter és Haumann Péter is fontos szerepet kapott a filmben. Október 27-én érkezik a mozikba Jutalomjáték magyar-angol film, ami érdekes módon nem igazán volt felvezetve idehaza, pedig a magyar Edelényi János (Prima Primavera) rendezte, hősnője pedig egy fiatal magyar színésznő – a szép Coco König magyar származású -, aki egy angol színészlegenda (Brian Cox) társalkodónője lesz. Nem állítom, hogy a történet ránézésre nem sorakoztat fel egy rakás klisét, de Cox zseniális színész, König pedig nagyon szép!

A szeptember elkényeztetett minket, hiszen gyakorlatilag egyszerre érkezett két fontos magyar mű, az Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcstól és a Kút Gigor Attilától, a következő „nagy” produkcióra viszont november 10-ig kell várni. Ekkor érkezik Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzó) filmje, a A martfűi rém, amely egy valóban megtörtént gyilkosságsorozatot és a korabeli hazai igazságszolgáltatás egyik komoly botlását mutatja be. 1957-ben ugyanis halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, ám pár év múlva új támadások történték és új áldozatokra bukkantak – az eredetileg elítélt férfi mégis összesen 11 évet töltött börtönben. Igaz, a valódi gyilkost is elfogták végül, mi pedig remélhetőleg egy rendkívül izgalmas filmet nézhetünk meg, amelynek némi politikai felhangja is van, hiszen a „létező szocializmusban” nem létezhettek sorozatgyilkosok. A főbb szerepekben Hajduk Károly, Balsai Mónika, Anger Zsolt, Trill Zsolt és Bárnai Péter látható.

November 24. egy meglepetésfilm jön, a #Jézus - Apám nevében – azért meglepetés, mert amikor láttuk az előzetest, azt gondoltuk, nincs az az isten – és ez itt kérem egy szóvicc! -, hogy ezt a filmet egy hazai forgalmazó bevállalja, de bevállalta! Roczó-Nagy Zoltán munkája Jézus eljövetelét mutatja be, csakhogy napjainkban, valamint azt, hogyan reagál az új világ és a modern média kihívásaira, ami akár egy szatíra is lehetne, de az előzetes alapján erről szó sincsen. Itt mindent komolyan kell venni, még azt is, hogy Kálloy Molnár Péter játssza Júdást. Nem akarunk kifejezetten gonoszak lenni, de kevés teltházas vetítésre lehet számítani, annál is inkább, hogy az ezen a héten bemutatott német Nézd, ki van itt már ellőtte az " mit tenne egy rég halott ikonikus figura napjainkban" poént, csak Hitlerrel.

Bár nem mozifilm, de így is nagyon várjuk Kovács István első nagyjátékfilmjét, a Szürke senkiket, amit valamikor az ősz során mutat be a Duna TV. Az első világháborús történet forgatókönyvírója Köbli Norbert, aki afféle specialistája a magyar közelmúlt epizódjainak, bár ez a sztori kitalált. Egy, a Monarchia különböző nemzetiségű katonáiból verbuvált csapat indul az olasz fronton egy öngyilkos küldetésre az ellenséges vonalak mögé, egy híradós állást kell megsemmisíteniük. Az első fotók rendkívül meggyőzőek voltak, látszik, hogy a stáb, akik egyébként nehéz körülmények között forgattak Rudabánya környékén, mindent megtett a történeti hűség kedvéért és minden részlet a helyén lesz. A főszereplők között ott van Trill Zsolt, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb karakterszínésze, valamint Kovács Zsolt, Keszég László és Molnár Levente.

Az elmúlt évek, vagy talán évtizedek egyik legszórakoztatóbb sorozat a szintén Köbli Norbert által jegyzett Válótársak Gubás Gabi, Balsai Móni, Földes Eszter, Stohl András, Scherer Péter és Lengyel Tamás főszereplésével. A 10 epizódot megélt első évad az egyik legnézettebb sorozat lett saját műsorsávját tekintve, nem is volt kérdés, hogy lesz folytatása, annál is inkább, hogy az eredeti holland „formátum” is több éven át futott. Az új évadhoz új szereplők is kívánkoznak: Nagy Ervin lesz a Stohl András által alakított Bálint  testvéreként jelenik meg, de az RTL Klub azt is elcsepegtette, hogy „több világhírű színésznő is” szerepet kap majd, de feltehetőleg nem Julia Robers és Natalie Portman ugranak majd be egy kis időre – a premier dátumát viszont még nem árulták el.

Szintén hazai gyártás és szintén nagy sikertörténet az HBO-n futott Aranyélet, aminek szintén érkezik a második évada, aminek viszont tudjuk a premier dátumát: 2016. november 6. Az első évad állítólag a legsikeresebb Trónok harca epizódot is überelte a mozicsatornán, ezért nem volt kétséges a folytatás, az új évadban pedig fontos szerepet kap a múlt, vagyis jobban megismerhetjük Attila és Janka, valamint közös barátjuk, Hollós fiatalkorát. A fiatal karakterekhez pedig az őket megszemélyesítő fiatal színészek érkeznek, mint az ifjú Hollós Endrét alakító Kovács Tamás, Kiss Andrea mint a fiatal Ónodi Eszter, akarom mondani Miklósi Janka szerepében, és ifj. Vidnyánszky Attila lesz a családfő, Miklósi Attila ifjúkori verziója, vagyis ő duplán ifjabb lesz, de természetesen jönnek új karakterek is.