Egy kis perpatvar

  • Trillian / PORT.hu

Könnyed hangnemben beszélni nehéz témáról nem egyszerű feladat. A jó dialógusok ehhez nem elegek, kell még valami plusz. Az Anya, lánya, unokájának fordított Georgia rule című filmben három plusz is van.

Különböző generációkat képvisel a három főhősnő: az anya, Georgia - aki igazából nagymama - (Jane Fonda) szigorú szabályok szerint éli az életét, soha nem fordult elő vele még, hogy 18:00 óra után fogyasztotta volna el a vacsorájét, 22:00 óra után feküdt volna le. Minden napi rutinnak megvan a percre pontos időpontja. Talán pont ez az oka annak, hogy a lánya, Lilly (Felicity Huffman) gyűlöli őt, rossz anyának tartja és saját alkoholizmusának okát látja benne. Mindezek ellenére elviszi hozzá nyaralni 17 éves kezelhetetlen lányát, Rachelt (Lindsay Lohan), mert nem bírja vele tovább. A nagymama szigorú szabályai között egy Idaho-i mormon kisvárosban az unokának sincs egyszerű dolga.

Aztán egyik nap az unoka elejt egy megjegyzést, miszerint a mostohaapja molesztálta 12 éves korában. Georgia pedig hisz neki. Mindenki hisz neki, kivéve az anyját. Lilly visszaautózik az utált anyja házába, és megpróbálja meggyőzni a lányát, hogy ne hazudozzon.

A film rendezője az a Garry Marshall, aki 17 évvel ezelőtt a Micsoda nőt (Pretty Woman) rendezte, aki producerként, rendezőként és forgatókönyvíróként is huszonakárhány filmet jegyez, aki televíziós színészként félszáz filmben szerepelt már. Marshall most meg összehozott egy könnyed filmet egy kemény témával. Könnyed, mert folyamatosan pörögnek a frappáns dialógusok, nem áskálódik mélyen a hősei lélektanában. Humoros karaktereket ismerünk meg, akik ismerik hibáikat és viccet csinálnak mindenből. Mindezek alatt pedig kibontakozik egy keserű történet, felszínre kerülnek azok a hibák, amiken nehéz mosolyogni.

Jane Fonda, Felicity Huffman és Lindsay Lohan nagyszerű színésznők, zseniálisan játsszák el a három makacs mégis különböző karaktert. Az igazság és a hazugság megítélésére képtelen lányt Lohan nagyszerűen mélyítette el egy-egy őszinte pillantással. Az alkoholista anya szerepében Felicity Huffman hálás szerepet kapott, nem lehetett megerőltető számára, viszont a megírt szerepből a lehető legtöbbet hozott ki. Jane Fonda pedig annyira meggyőző a szigorú nagymama szerepben, hogy majdnem lelép a vászonról. És nem is látszik rajta, hogy hetven éves!