Gasztronómiai sorozatunk harmadik részében egy olyan ország konyháját mutatjuk be, amely minden fronton harcol az autonómiáért.
Kurdisztán egy földrajzilag teljes pontossággal meghatározhatatlan régió, amely Törökország, Irak és Irán határában terül el. A térképen Kurdisztán olyan mint egy megelenevedett történelemóra: Mezopotámia, Tigris és Eufrátesz folyók és a Zagrosz-hegység, amely az emberi mezőgazdaság bölcsőjének tekinthető.. mind-mind olyan nevek, amelyeket már tízéves korunkban magoltunk be.
A területen élő közel negyven millió kurd hosszú és elkeseredett harcot vív a környező országokkal politikai autonómiájáért – de néha gasztronómiai önállóságát is bizonyítania kell, mivel konyhája alig ismert és gyakran összekeverik a környező országokkal.
Miből főzzünk?
A kurdok rajonganak a friss fűszerekért és a húsokért – a legtöbb kurd ételnem kifejezetten vegetáriánusoknak való. Leginkább bárányból és csirkéből készítik húsételeiket és imádják a töltött dolgokat (gombócokat és nokedliket egyaránt). Földrajzi elhelyezkedéséből, földjéből és éghajlatából adódóan jól terem a szőlő, füge, dió és a gránátalma, amelyeket gyakran használnak ételeikhez. Emellett híresen finomak a különleges, bárány-, kecske- és tehéntejből készült kurd sajtok és joghurtok is, valamint a könnyű, finom mézük, melyeket gyakran léppel együtt árulnak. Konyhájukban érezni a nomád tradíciót: sok étel úton-útfélen összegyűjthető bogyókból és levelekből tevődik össze, majd a terelgetett állatokból készült fogásokkal bővül, így a legtöbb recept könnyen elkészíthető – és az évszakok váltakozásának megfelelően számos variánsa van.
Dolma, Naan és Kubbeh újratöltve
A reggeli a kurd háztartások elhagyhatatlan szereplője. Legtöbbször bőséges sajttálat esznek (krémsajtokat, cheddart, kecskesajtot) valamint bárány- és kecsketejből készült joghurtot, házilekvárt, diót és naan-t, hozzá sötét feketeteával.
Libanonnál már felhívtuk a figyelmet a szőlőlevelek ízletességére és fontosságára – a kurd gasztronómiában viszont nélkülözhetetlen elem, a legtöbb menüben szerepel. A szőlőleveleket citrommal teszik pikánsabbá és végtelen variánsú finomságokat csavarnak a “marinált” levelekbe: ez a dolma. Leggyakrabbi hozzávalói a paradicsom, padlizsán, uborka, cukkini, hagyma, salátalevelek, rizs, csirke, bárány, fűszerek. A dolmát gyakran mastow-val vagy ava mast-tal szolgálják, fel, ami egy hűsítő, sós joghurtos ital, valamint naan-nal (leveles, sütőben sült lepénykenyér). A kurdok nokedliszerűsége a kubbeh (vagy kibbeh), amelyet búzadarából és hagymából készítenek, bennük legtöbbször kecske, bivaly vagy bárányhússal, olajban kisütve. A kofta szintén nagyon kedvelt étel: húsgolyók, fantasztikusan fűszerezett pörköltszaftban.
A nyársra szúrt húsok itt is ugyanúgy megtalálhatók mint a környező országokban: a kurdok is nagyon szeretik a saslik-féléket, mivel könnyen elkészíthető és ízletes úti étel. Emellett a gyroszos kaják is jellemzőek a térségre – és sokan, akik ettek már kurd kebabot, azóta esküsznek rá, hogy sokkal teltebb, fűszeresebb és ízesebb mint török variánsa. Köretként a rizs mellett lencsét is használ a kurd konyha, valamint magáénak vallja a hummuszt is – amire rengeteg oka van, mivel egyes források szerint a XII. században Saladin kurd szultán készített hummuszt először.
Van pár extrémebbnek ható ételük is – például a sült kecskefej chilivel olyan Kurdisztánban mint nálunk a marhapörkölt, de a töltött szőlőleveleket bárányborda-ágyon kínáló fogás is elég bátorságpróbásan fest. Sajna még le sem tudjuk öblíteni egy jó sörrel vagy borral, mivel Kurdisztánban vallási okokból tilos az alkoholfogyasztás – de a finom joghurtos italok és egy erős feketetea biztosan kárpótol az alkohol hiányáért.
Desszertjeik többségét ismerjük a török gyrozsozókból: a baklava édesség variánsai itt is közkedveltek. De emellett van pár nagyon különleges édességük is mint például a kurd kuglóf, valamint a luqmeqazi és a zolobia, amelyek mind szirupos és ínycsiklandó falatok és könnyebb elkészíteni mint a leveles baklavát.
Budapesten két éve nyílt a Kurdistan, amelyet mindenki dícsér, aki csak evett benne. Heti kétszer már tibeti ételeket is ki lehet próbálni a kurdok vezette egységben – szerintünk mindkettőért megéri ellátogatni.
Megjött az étvágyad a távoli ízek után? Akkor hegyezd a rágófogaid, Egy ország, egy konyha sorozatunk következő részében ugyanis a perui ízeket mutatjuk be!