Egy pint üdítő

Kézenfekvő a hasonlat. A Patkány mese olyan, mint egy pohár fekete sör. Színe, zamata szokatlan, és talán a szokatlansága miatt az ember egy kicsit erősebbnek is érzi.

A tisztes kispolgáriságban megőszült ír Pater Familias életének menetét a minden esti Guiness-delírium kilométer kövei szegélyezik. E harcos kiútkeresésről azonban egy váratlan esemény göröngye letéríti. Egy reggel arra ébred, hogy patkánnyá változott.

Környezete eltérő módon reagál az eseményre. Lánya a kötelező apatiszteletnek köszönhetően a végletekig szolidáris vele. Fia, aki papnak készül, bibliai idézetekre és a józan paraszti észre hivatkozva azonnali likvidálását javasolja, némi betekintést adva a keresztényi szeretet és tolerancia kissé félreértelmezett határtalanságáról. Felesége külvárosi pragmatizmussal szemléli a kialakult helyzetet. A félreértések elkerülése végett, az első pillanatban megtiltja a living room telebogyózását, de otthonos, vizes tállal és mókuskerékkel ellátott kalitkát prezentál urának.

Valamikor a század második felében vagyunk Írországban. A hely és az idő pontosabb meghatározásra nem szorul, hiszen a kafkai motívumra épülő Patkánymese mindenkori társadalmi esetlenségeket, kispolgári alantasságokat, némi érzéketlenséget, na és persze naiv érzelmességet tálal fel nézőjének. Teszi mindezt - néhol fanyar, néhol blőd - humorral, kis szürrealizmussal és egy erősen burleszkbe hajló üldözési jelenettel, melynek csak lírai intermezzója, a patkány farkánál fogva való hánytatását bemutató mulatságos képsor.

Mindeközben bájos egyszerűség kíséretében rajzolódik ki, hogy egy, a nagy sztorit hajtó zugújságíró vezényletével, miként próbál a család hasznot húzni a kialakult helyzetből. (Ez a "minden rosszban van valami jó" minimál bölcsesség felvillantása.) Az apa később visszaváltozik, és ezzel párhuzamosan a mama patkánnyá válása rádöbbenti a nézőt az "aki másnak vermet ás, maga esik bele" örökbecsű igazságára.

Nem állíthatjuk tehát, hogy a film soha nem látott eredetiséggel, vagy hihetetlen izgalmakkal láncolja nézőjét a mozi székhez. Mindemellett pasztell színeivel és szokatlan ízével kellemes élményt nyújt. Egy pint üdítő változatosság az egyensörök között.