Egy sármőr karrierje - Michael Douglas

Vannak színészek, akiknek piszok jól áll a széles vászon, és ezt tudják is magukról. Ha történetesen még tehetség is párosul a kinézet mellé, akkor végérvényesen sikerre vannak ítélve.

Michael Douglas számtalanszor bebizonyította, hogy nem véletlenül került abba a státuszba, ahol most van. Bár 71 éves, de még mindig számolnak vele a filmiparban, sőt, olyan nagy költségvetésű filmekben is szerepel, mint A Hangya (Ant-Man), aminek váratlan sikere beindította a gépezetet, így 2018-ra elkészítik a második részt is.

A színész 1944-ben látta meg a napvilágot New Yersey-ben. Apja az Oscar-díjas színész és producer, Kirk Douglas. Édesapja hatására érdeklődése korán a színészi pálya felé fordult, és a tanulmányait is ennek megfelelően alakította. 1968-tól számos kisebb filmben és sorozatban kapott szerepet, de ’72-ig kellett várnia az áttörésre, amikor is megkapta a San Francisco utcáin sorozat egyik főszerepét. Négy éven keresztül alakította a heves vérmérsékletű, fiatal Keller nyomozót, de közben már producerként is tevékenykedett. Elkészítette a Száll a kakukk fészkére filmet, és ez a munka hozta meg az első filmes sikerét. Érdekesség, hogy édesapja birtokolta a regény jogait, így őt kellett meggyőznie arról, hogy rábízza a produceri munkálatokat. Ez később jó döntésnek bizonyult, mert a film 5 Oscart hozott, köztük a fiatal Douglas átvehette első díját, mint producer.


Innen már csak színészként kellett bizonyítania, de az nem jelentett gondot neki. Elkészült a Kóma, majd a kiváló öko-thriller, a Kína-szindróma, és jöttek az olyan nagysikerű kalandfilmek, mint A smaragd románca és folytatása, A Nílus gyöngye. Következő nagy dobása az Oliver Stone rendezésében készült Tőzsdecápák volt, amiért már színészként is megkapta az Oscart.


Hál’ istennek ezek után sem ücsörgött a babérjain, számtalan emlékezetes szerep következett. Az Elemi ösztön világsikere után érkezett az Összeomlás, amiért szinte kötelezően járt volna az Oscar, de helyette egyszerűen csak kultfilm lett. Aztán újabb sikeres thrillerek következtek: a Zaklatás, a Játsz/ma, majd a Tökéletes gyilkosság csak öregbítették a hírnevét.


A magánélete már közel sem ilyen tökéletes, bár szerencséje nem pártolt el tőle teljesen. Kétszer házasodott, második felesége a gyönyörű Catherine Zeta-Jones színésznő, akitől két gyermeke is született. 2010-ben rákot állapítottak meg nála, és amíg ő a kórral küzdött, első házasságából származó fiát, Cameront, tíz év börtönre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt. Azóta a színész szerencsésen felépült, és úgy néz ki, hogy rendeződött a magánélete is.