Egy tucatnyi érdekesség a Kingsman-filmekről

A héten került a mozikba a Kingsman-széria előzményfilmje, a King's Man - A kezdetek, mi pedig összeszedtünk egy csokor érdekességet nem csak a már kész, de a még készülő filmekről is.

  • Matthew Vaughn rákapott a dologra, az első két Kingsman-film után itt az előzményfilm, az I. világháború alatt játszódó King's Man - A kezdetek (2021), amelyből az ügynökség eredetéről tudunk meg többet, és már hamarosan forgatják a Kingsman 3-at. Lássuk, miket érdemes tudni a filmekről!
  • Gary Unwin, vagyis Töki szerepét eredetileg Aaron Taylor-Johnsonnak ajánlották fel, de ő némi gondolkodás után nemet mondott. Az új filmben egy Lee Unwin nevű karaktert alakít Gemma Arterton, Matthew Goode és Ralph Fiennes oldalán, aki nyilván Töki nagyapját vagy dédnagyapját játssza.

  • Ki gondolná, de az első film, a Kingsman: A titkos szolgálat (2014) képregényfeldolgozás, igaz, az eredeti „comic bookon” rengeteget változtattak, például csak három szereplőt tartottak meg belőle. A képregény szerzője, Mark Millar mesélt el egy sztorit, ami aztán a hatalmas Bond-rajongó rendező, Matthew Vaughn számára meg is adta az alaptémát a készülő filmhez. A történet szerint a legelső Bond-film, a Dr. No (1962) főszerepére az akkori rendező, Terence Young Sean Conneryt nézte ki, miközben az író, Ian Fleming, David Niven mellett kardoskodott. Young számára külön kihívás volt, hogy Conneryből, az edinburgh-i proliból úriembert faragjon, és a forgatás előtt elvitte egy elegáns szabóhoz, ahol három részes öltönyt szabatott neki, elvitte a kedvenc éttermeibe és megtanította viselkedni. Pont ezt teszi Harry Hart / Galahad (Colin Firth) az új sráccal, Tökivel (Taron Egerton).

  • A James Bond franchise filmjeiben a főgonosznak gyakran van valamilyen fizikai fogyatékossága – lásd Rami Malek égett arca vagy Mads Mikkelsen könnyező szeme -, és ez itt is így van, bár ez nem a rendező érdeme. Richmond Valentine eredetileg nem selypített, ám Samuel L. Jackson a legelső jelenetében pöszén kezdett el beszélni, amit Matthew Vaughn azonnal leállított.

Csakhogy Jackson elmondta neki az elméletét a Bond-gonoszokról, és azt is, hogy ő eredetileg erősen selypített, amit a színészet segítségével győzött le

– és azt is hozzátette, hogy Valentine nyilván az ebből fakadó kisebbségi érzése miatt lett gonosz. Vaughn végül rábólintott a dologra.  

  • Gary "Töki" Unwin (Taron Egerton) szobájában jól átható a Millwall F.C. szurkolói sálja. A jelenleg az angol másodosztályban játszó dél-londoni fociklub szurkolói voltak a leghírhedtebbek az amúgy is durva angol focihuligánok között. A dolog nyilván egyfajta belsős poén, mivel a Töki mostohaapját, Deant alakító Geoff Bell játszotta a Millwall drukkerek vezérét a Huligánok (2005) című filmben.
  • A forgatás egyik legbonyolultabb jelenete az volt, amikor az újoncok hálótermét elárasztják vízzel, és nekik valahogy meg kell menekülniük.

Ahol minden elromlott, méghozzá katasztrofális módon.

A vízbeáramlást ugyanis egy számítógép irányította, ám ez csődöt mondott, és a másodperc töredéke alatt kiengedte az összes vizet. Az áradat mindent elsöpört, a színészeket, a kamerákat, a technikusokat,

és mindenki az életéért küzdött.

A rendkívül gondosan felépített, méregdrága díszlet szó szerint ment a levesbe, de szerencsére senkinek nem lett komolyabb baja, és néhány felvételt még fel is tudtak használni. Ezeken a színészek nem eljátsszák a félelmet, tényleg halálosan rettegnek.

Összehasonlításként, a híres templomi bunyót egy hét alatt vették fel, az elárasztott hálóterem végül az újraépítéssel és szigorúbb biztonsági előírásokkal két hetet vitt el. Colin Firth egyébként elképesztően sokat készült a szerepre, hat hónapon át gyúrt, napi három órát futott, és olyan elképesztő formába hozta magát, hogy az akciójeleneteiben a kunsztok 80 százalékát ő maga csinálta meg, Bradley James Allan kaszkadőrkoordinátor legnagyobb ámulatára. Íme a nagy bunyó!

  • A folytatáshoz, a Kingsman: Az aranykörhöz (2017) a filmesek visszatértek az eredeti képregény gyökereihez, ami Amerikában játszódott. Ismét amerikai lett a gonosz, a drogbárónő Poppy, akit Julianne Moore Gene Hackmanről mintázta, amikor Lex Luthort játszotta a régi Superman filmekben.
  • Matthew Vaughn úgy képzelte el Poppyt, mint egy cracken pörgő Martha Stewart, hibbant, negédes, ugyanakkor rendkívül intelligens és halálosan veszélyes.

  • Whiskey ügynököt (Pedro Pascal) természetesen Burt Reynoldsról mintázták, ahogy azt mind a bajusz és barkó,  mind öltözet elárulja – Reynolds amúgy a Sam Whiskey (1969) című film főszereplője volt egykoron.

  • Ez volt a harmadik alkalom, hogy Bruce Greenwood eljátszotta az Egyesült Államok elnökét. Ő alakította John F. Kennedyt a Tizenhárom nap - Az idegháborúban (2000), illetve egy kitalált amerikai elnököt A nemzet aranya: Titkok könyvében (2007). Persze Greenwood a valóságban soha nem indulhatna az elnökválasztáson, még ha akarna sem, merthogy Kanadában született.

  • Matthew Vaughn az első rész bemutatója után azzal viccelődött, hogy mindenképpen visszahozza Colin Firth-t a Kingsman franchise-hoz – lévén, hogy Galahadet szépen fejbe lőtte a gonosz Valentine -, mint zombi Harry Hartot vagy Harry gonosz ikertestvérét. Ehelyett végül más módot talált arra, hogy visszahozza a valódi Harryt.
  • A Poppy erődítményében – és egyben szórakoztató központjában - látható óriási rózsaszín cukormázas fánk pontosan ugyanaz a fánk, mint a Simpson családban az ikonikus Lard Lads óriásfánk.

  • Ez volt a harmadik film 2017-ben, amelyben John Denver "Take Me Home, Country Roads" című dala szerepelt, ráadásul mindháromban kiemelt szerepe volt a dalnak.  Felcsendült az Alien: Covenantben (2017) és a Logan Lucky – A tuti balhéban (2017) is – ráadásul az utóbbiban Channing Tatum is szerepelt. Matthew Vaughn abszolút ledöbbent, amikor megtudta, hogy Denver és dalai milyen népszerűvé váltak a 2017-es filmekben: „két és fél évvel ezelőtt John Denvert úgy írtam be a forgatókönyvbe, hogy azt gondoltam, hogy ma már senki sem emlékszik rá, erre tessék!."
  • Az első két Kingsman film zárópoénja az anális szexre van kihegyezve. Az elsőben a svéd hercegnő ezzel kecsegteti Tökit, ha megmenti a világot, a másodikban Elton John ígér neki egy „backstage passt”, ha megmenti a világot. Az előzményfilm ennél sokkal illedelmesebb és szűziesebb, bár Raszputyin (Rhys Ifans) kapcsán előkerül valami ilyesmi is.

  • Már folynak a Kingsman 3 előkészületi munkálatai, a forgatást pedig jövő szeptemberben kezdik meg, és a nagy kérdés – legalábbis Matthew Vaughn szerint – az, milyen lesz benne Töki és a mentora Harry kapcsolata. „Amikor a forgatókönyvet írtuk, akkor azt gondoltuk, nyilvánvaló, hogy mennyire szeretik a nézők Töki és Harry kapcsolatát. Ezért találtuk ki azt a fordulópontot, ami után vagy örökre összeborulnak, vagy örökre meggyűlölik egymást. Ez lesz a film lelke.” Vaughn produkciós cége, a Marv Group még 2020-ben jelentette be, hogy legalább hét további Kingsman filmet terveznek.

 

A legújabb SZESSÖNben Pokorny Lia küzd meg a gitárral, mutatjuk, ki nyert a végén!