Éjszakai járat

  • - stjn - / PORT.hu

Hollywood jó nevű iparosai mostanában előszeretettel zárják sztárjaikat mindenféle szűk helyiségekbe, legyen az egy New Yorki telefonfülke (Joel Schumacher: A fülke), egy őrültekháza alagsorában felállított titokzatos fiókos-szekrény (John Maybury: A fiók) vagy, mint Wes Craven Éjszakai járatában, egy Miami-ba tartó Boeing utastere.

Az eredeti Rémálom az Elm utcában-t és a Sikoly-szériát is jegyző veterán filmrendező ezúttal nem Freddy Krüger acélkarmainak fémes zenéjével, vagy a tinédzser-horrorok szappanoperába oltott sokk-effektjeivel, hanem a feszültség- és félelemkeltés kifinomultabb eszközeivel igyekszik a frászt hozni közönségére. Az Éjszakai járat készítői a hitchcocki suspense-iskola hagyományait igyekeznek feleleveníteni - nem is minden eredmény nélkül.

Craven dinamikusan indítja filmjét. A legszükségesebb információkat hamar megtudhatjuk hősnőnkről: Lisa egy luxushotel munkájának élő, mindennapos krízishelyzetekben edződött munkatársa, aki akár egy földrésznyi távolságból is képes a szálloda legproblémásabb vendégeit lefegyverezni. Lisa éppen egy temetésről tart hazafelé: a repülőtéri fejetlenségben a "véletlen" egy megnyerő modorú, segítőkész fiatalember mellé sodorja. Jackson, az alapjáraton kétszereplősre vett thriller másik kulcsfigurája: első látásra az öltönyös-nyakkendős yuppie mintapéldánya, akivel Lisa gépe indulására várva gyanútlanul elfogyaszt egy koktélt a repülőtér bárjában.

Craven jó érzékkel készíti elő az ismerős alapállást: az egymás mellé kerülő útitársakról természetesen hamar kiderül, hogy egyikük sem az, aminek mutatta magát. Jackson például távolról sem az a megnyerő fiatalember, amilyennek Lisa gondolta, éppen ellenkezőleg: terroristáknak dolgozó, hideg fejű ügynök, aki egy politikus elleni merényletben akarja Lisa segítségét felhasználni.

Az Éjszakai járat kétrészes film: habár a film első felét kitevő intelligens thrillert idővel felváltja a végjáték üldözéses blődlije, panaszra mégsem lehet okunk. Craven elég sokat kölcsönzött az öreg mesterektől ahhoz, hogy egy-két idétlen fordulatot megbocsáthassunk filmjének.