Életeken át

Lélekvándorlás, szabadság, művészet, szerelem, politika: az Anna bekattanva sokat markol, már ami a témákat illeti. Majd pedig ha mindent nem is, de azért nem keveset fog.

Egy kurrens spanyol rendező
A spanyol Julio Medem viszonylag fiatal kora ellenére nem ismeretlen filmrendező a magyar mozinézők számára sem: az Anna bekattanva már a harmadik filmje, amelyet nálunk is bemutatnak. Az első Az Északi-sarkkör szerelmesei volt, ami Spanyolországban hatalmas kasszasikernek bizonyult, és amelyben egy gyerekkorukban mostohatestvérré váló fiú és lány évtizedeken átívelő szerelmét meséli el. Ezután A szex és Lucia azzal foglalkozott, ami a szerelem után megmarad: az emlékekkel. Főhősnője egy szigetre visszavonulva gyászolja az elvesztett író szerelmét, és közben megelevenednek a szerelmük emlékei, mint egy erotikus regény fejezetei. Medem A szex és Lucia után készített még egy játékfilmet, amely sajnos Magyarországra nem jutott el: a La pelota vasca a baszkföldi nacionalizmussal foglalkozik, és számos vitát váltott ki.

Anna utazásai
2007-ben pedig következett a Caótica Ana, amely most végre nálunk is bemutatásra kerül, és amely magyarul tévesen az Anna bekattanva címet kapta. Anna nem más, mint egy gyönyörű fiatal lány, aki Ibizán a civilizáció és a társadalom fölösleges vívmányaitól megóvva él. Aki megóvja, az nem más, mint az apja, aki az iskola helyett is tanítja és gondozza a rajztehetségét. Anna ugyanis fest, mégpedig annyira tehetségesen, hogy felfedezi őt egy gazdag mecénásnő, és magával viszi Madridba. Ott Anna jól érezheti magát, új barátokat szerez, sőt szerelmes is lesz. Azonban egy napon rohamot kap, és hipnózisszerű állapotban fura emlékek törnek elő belőle. Később újra és újra megismétlődik a dolog, és Anna rájön, hogy a korábbi életeire emlékszik vissza hipnotikus állapotban. Miután közvetve emiatt elveszti a szerelmét is, útnak indul a világban, hogy megtudja: ki is ő valójában.

Summa
Az Annak bekattanva tíz részből áll: minden újabb rész elején egy szám jelzi a következő epizódot, visszafelé számolva tíztől nulla felé. Mivel a film cselekményében ugyanezt a számolást alkalmazzák a hipnózis eléréséhez, egyértelmű a szándék: a film a végére egy másik világba akar átröpíteni minket. Ha mindez nem is sikerül neki, de azért közben többször elvarázsol: egy-egy epizódja emlékezetesen érzékenyre és hangulatosra sikerült - csak épp az egész nehezen áll össze egy egységgé.
A tíz epizód ellenére a film markánsan három részre oszlik: az első egy "ártatlanság elvesztése"-történetet foglal magába, a második a múltbeli életek és halálok utáni kutatást, a harmadik pedig egy road movie, keresztül-kasul a világon, némi politikai mondanivalóval. A három részből az első egyértelműen a legjobb, az utolsó kissé széteső, de erős, a középső pedig kimondottan zavaros. Szóval meglehetősen vegyes az összkép, mégis nagyon szerethető film az Anna bekattanva, köszönhetően nagyrészt a főszereplő Manuela Vellés lényéből áradó szépségnek és természetességnek.

Kinek ajánljuk?
- A lélekvándorlás iránt érdeklődőknek.
- A hangulatokra fogékonyaknak.
- Idealistáknak.

Kinek nem?
- A jól felépített dramaturgiai szerkezethez ragaszkodóknak.
- Háborúpártiaknak.
- Realistáknak.


6/10