Elhunyt Günter Grass

87 éves korában meghalt 1999 irodalmi Nobel-díjasa, Günter Grass. Az író halálhírét kiadója, a Steidl erősítette meg.

Grass 1927. október 16-án született a lengyelországi Gdanskban, a családja rendkívül szerény körülmények között élt. "Gyermekkor a Szentlélek és Hitler között" - életrajzírója, Michael Jürgs ezekkel a szavakkal jellemezte azt a környezetet, amelyben az író első éveit töltötte. 17 évesen csatlakozott a Hitlerjugendhez, később a Waffen-SS, a náci párt fegyveres alakulatának tagja lett. 

Erről először 2006-ban beszélt nyilvánosan, és ezt az időszakot dolgozza fel a Hagymahántás közben című 2006-os kötete. A háború után, 1948-tól 1952-ig rajzot és szobrászatot tanult a düsseldorfi művészeti akadémián. Szobrai és grafikái már kiállításokon jelentek meg, amikor elkezdett írni. Az ötvenes évek elején sokat utazott, 1956-ban egy időre Párizsban telepedett le.

Első regénye, az 1959-es A bádogdob rögtön elnyerte a Gruppe 47 nevű tekintélyes német irodalmi társaság díját és világhírűvé tette. A bádogdobot néhányan obszcénnek és istenkáromlónak minősítették, Bréma városa vissza is vonta az írónak megítélt kitüntetést. A regénynek két folytatása készült (Macska és egér, Kutyaévek), így állt össze a Danzig-trilógia. A bádogdobból 1979-ben film is készült, amit Cannes-ban Arany Pálmával, Los Angelesben pedig a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarral díjaztak. 

Több tucat könyve jelent meg, és a művészi tevékenység mellett a politikában is aktív volt. Baloldali értelmiségiként a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) támogatta, többször a párt országos választási kampányában is részt vett - írtuk róla tavaly januárban, amikor Grass bejelentette, hogy lezárta regényírói munkásságát. Legutóbbi prózai munkája, A doboz című önéletrajzi regény 2008-ban jelent meg, legutóbbi könyve, a Tiszavirágok (Eintagsfliegen) című verseskötet pedig 2012-ben.

Grass 1999-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint azért, mert "fanyar, groteszk történeteivel a történelem elfeledett oldalát mutatja be."

Forrás: Könyvesblog