Éljen a péntek!

Ismét válogattunk a PORT pénteki kínálatából.

Vackor

Klebelsberg Kultúrkúria, február 25., 09:00, 10:30

Vackor, a piszén pisze kölyökmackó kalandos története az iskolában kezdődik, ahol nem érzi jól magát. Az osztálytársai csak ritkán barátkoznak vele és szegény gyakran ügyetlenkedik az órákon. Egy nap, mikor egyedül ücsörög a teremben, míg társai az udvaron fogócskáznak kiszagolja, hogy a padtársa nagymamája vajas-mézes kiflit csomagolt az unokájának tízóraira. Vackor sajnos nem bír ellenállni a kísértésnek...

Debreceni Mangalica Fesztivál

Debrecen, Kossuth tér

Debrecenben kezdődik az idei fesztiválsorozat! Idén 12.alkalommal tartanak Debrecenben fesztivált. Budapesten a 14. hétvége lesz, amikor a mangalicáé a főszerep a belvárosban. A remények szerint tavasszal a közegészségügyi helyzet alkalmas lesz újra fesztiválok megtartására, és találkozhattok szeretett tenyésztőitekkel, megkóstolhatjátok a legjobb mangalicatermékeket, és megnézhetitek az élő mangalicákat is. Bővebb információkkal hamarosan jelentkeznek.

Dalszerző

Pestszentimrei Közösségi Ház, február 25., 10:00

A könnyűzene világa két fiatal énekes-gitáros dalszerző interaktív előadásában. Avagy miből szülessen a sláger? Szeder-Szabó Kriszti és Csorba Lóci néhány évvel ezelőtt a Ki Mit Tube? versenyen mutatta meg duettjét, és az országos második helyezésig jutottak. Azóta mind a ketten szép eredményeket értek el külön-külön saját zenekaraikkal (Szeder: Artisjus-díj és Lóci játszik: Fonogram-díj), mégis egy közös missziót dédelgetnek régóta: egy olyan előadást létrehozni, ami közérthető nyelven mutatja be a könnyűzene nyelvét.

Fergeteges Farsang Simonpusztán!

Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központ, február 25.-27.

Farsangi ajánlat kicsiknek és nagyoknak! Tölts el egy izgalmas hétvégét Simonpusztán, várjátok együtt a tavaszt, temessétek el a telet, éljétek át együtt a karneváli hangulatot és ismerjétek meg azt a páratlan érzést, amit a lovak közelsége és a hely szelleme áraszt!

A kör négyszögesítése III. - Kiadvány bemutató

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, február 25., 14:00

A kézikönyv ajánlott mindazon általános és középiskolai tanároknak, akik különböző kreatív módszerekkel szeretnék a napi órákat izgalmasabbá tenni vagy új módszereket szeretnének felfedezni a tudás rendszerezési lehetőségeire. Reményeink szerint haszonnal forgathatják művészeti neveléssel vagy speciális igényű gyerekek oktatásával foglalkozó pedagógusok mellett mindazon szülők és nagyszülők is, akik a gyermekeikkel töltött időt szeretnék színesebbé tenni. A kiadványt nemcsak pedagógusoknak és szülőknek, hanem a kortárs vizuális kultúra és művészet kutatóinak is ajánlott.

Különleges történetek Miskolc múltjából

Írók Boltja, február 25., 17:00

Az első és egyetlen budapesti bemutatója a Különleges történetek Miskolc múltjából című könyvnek. A bemutató vendége Müller Péter Sziámi lesz, aki a könyv szerzőjével beszélget Miskolcról és miskolci történetekről. A könyv szerzője Reiman Zoltán író, helytörténet kutató, helyismereti blogger. A Szemelvények Miskolc város történelméből Facebook csoport alapítója, a miskolciszemelvenyek.blog.hu szerkesztője. A blog jelenleg több mint egymillió megtekintésnél jár, heti rendszerességgel a blog.hu vagy az index címlapján szerepelnek az írásai, így az egész országban népszerűsítheti szeretett városát.

A Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek koncertje

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, február 25., 18:00

Budapest akkor marad élhető, szerethető, lüktető világváros, ha kisközösségek erős, összetartó hálózatából épül fel. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kulturális életünkben is új platformokra és szokásokra, friss élményekre van szükségünk. Ezt erősíti a Budapesti Fesztiválzenekar és a Főváros együttműködése, melynek keretében az együttes kamaraformációi Budapest fontos intézményeiben adnak minikoncerteket.

Váradi Tibor: A máj tisztítása és gyógyítása a holisztikus terápiák tükrében

Napfényes Rendezvényterem, február 25., 18:00

A testi, lelki és szellemi egészség jegyében eddig tizenegy könyve és számos további kiadványa jelent meg. A Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai sorozat részletesen foglalkozik a leggyakoribb betegségek fizikai és lelki aspektusaival, a gyógyulás természetes lehetőségeivel. Az evangéliumokról szóló könyvsorozat a négy evangélium mélyebb megértéséhez ad szellemtudományi értelmezést.

Roma emlékhelyek Magyarországon

Online, február 25., 18:30

Beszélgetés a Roma reprezentáció Magyarország közterein című kötet szerzőivel.

Gloria

Radnóti Színház, február 25., 19:00

A harminchárom éves Branden Jacobs-Jenkins az egyik legizgalmasabb kortárs amerikai drámaíró, akit Gloria című darabjáért 2016-ban Pulitzer-díjra jelöltek. A Juilliard School-ban végzett író a New Yorker Magazine-nál kezdte pályáját. Kétszer is elnyerte a legjobb új amerikai színdarab kategóriában az Obie Award-ot, amely az Off-Broadway előadások legfontosabb díja. Magyar nyelven még nem játszották darabját, így a Radnóti Színházban nem csak egy friss színpadi mű, hanem egy izgalmas amerikai szerző is debütál a budapesti közönség előtt. Az előadást a nemzetközi hírű filmrendező, Hajdu Szabolcs rendezi, a drámát pedig a színház felkérésére a népszerű, fiatal író, Totth Benedek fordította le.

Holtszezon 2022 / Kortárs Irodalmi Fesztivál

Veszprém, február 25-27.

A Holtszezon olyan irodalmi fókuszú, de alapvetően összművészeti fesztivál, amely azokat a műfajokat karolja fel, amelyeket bár rengetegen szeretnek, mégis ritkán találkozhatnak velük a kulturális eseményeken. A határterületek és a nézőpontváltások mindig izgalmasak, éppen ezért az eseményeken az irodalom határműfajaira, valamint a feltörekvő, fiatal előadókra koncentrálnak. A Holtszezon friss, izgalmas és inspiráló kulturális eseményekkel, az alkotást és a közös gondolkodást elősegítő programokkal jelentkezik.

Kontra Poszt - Az ízlés visszatérése

FUGA, február 25., 18:00

A Magyar Filozófiai Társaság nyilvános előadás- és vitasorozata
előadó: Radnóti Sándor esztéta, kritikus, filozófus
felkért hozzászólók: Deczki Sarolta irodalomkritikus, filozófus, Gyenge Zoltán filozófus, író
moderátor: Széplaky Gerda filozófus, esztétaA Magyar Filozófiai Társaság nyilvános előadás- és vitasorozata
előadó: Radnóti Sándor esztéta, kritikus, filozófus
felkért hozzászólók: Deczki Sarolta irodalomkritikus, filozófus, Gyenge Zoltán filozófus, író
moderátor: Széplaky Gerda filozófus, esztéta

A Magyar Filozófiai Társaság nyilvános előadás- és vitasorozata. Az előadó Radnóti Sándor esztéta, kritikus, filozófus, felkért hozzászólók Deczki Sarolta irodalomkritikus, filozófus és Gyenge Zoltán filozófus, író, a moderátor Széplaky Gerda filozófus, esztéta.

A cigánybáró

Erkel Színház, február 25., 18:00

Ifj. Johann Strauss egyik budapesti látogatása alkalmával megismerkedett Jókai Mórral, az ismeretség gyümölcse pedig a valcerkirály egyik legkiválóbb operettje, A cigánybáró lett, amellyel a 60 éves Strauss újra meghódította a fél világot.

Rácz Laura Rebecca: Tudatosan gyermektelenek

Online, február 25., 18:00

Életutak, döntések – Könyv a tabuk ellen. Rácz Laura Rebeccával, a könyv szerzőjével és Korentsy Mártával, a Partvonal Könyvkiadó főszerkesztőjével Gyárfás Dorka újságíró beszélget a Partvonal Könyvkiadó és a Líra Könyv Facebook-oldalán. Melyek a tudatosan vállalt gyermektelen életforma valós okai? Milyen út vezet az életre szóló döntéshez? Milyen bántások érik – akár családon belül is – a tudatosan gyermekteleneket? Közel 900 visszajelzésből, 23 mélyinterjúból és szakértői megszólalásokból áll össze a kötet, amelyben az érintettek „nem mondhatták el senkinek, így hát elmondják most mindenkinek” életük legfontosabb döntését.

Az Uránusztól a Fiastyúk csibéin át a Nagy Orion-ködig

Svábhegyi Csillagvizsgáló, február 25., 18:30

Tél végi holdfénymentes csillagvizsgálás a Naprendszer peremén kezdődik: Az esti égen jelenleg látható egyetlen bolygót, az Uránuszt keresik fel ötszázszoros nagyításon. Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz! A hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Party

Pesti Színház, február 25., 19:00

Egy elegáns londoni házban kis baráti társaság gyűlik össze, hogy ünnepeljen: Janetet, a háziasszonyt pár órája választották meg a brit árnyékkormány egészségügyi miniszterévé. Az összejövetel azonban balul sül el: szép lassan kiderül, hogy minden jelenlévőnek van valami szenzációs bejelentenivalója vagy éppen titka, amit szívesen magában tartana, de ezen az estén minden napvilágra kerül. A nagyratörő tervek, magasztos elvek és személyes álmok kártyavárként dőlnek össze.

DOROGI - dalpremier & debütáló koncert

A38 Hajó, február 25., 19:00

Gyújtsd be a rakétákat, DOROGI debütál 2022. február 25-én, az A38 hajón! Ráadásul DALPREMIER is lesz, a koncerten fogják először eljátszani a Néhány fényes gomb című új dalt! Ott a helyed, ha kíváncsi vagy az új dalra és ha szeretnél jó pár ITI slágert meghallgatni! Nem egy sima koncert, hanem egy egész estés, 2 órás zenei utazás vár rád!

Balkon kilátással

Belvárosi Színház

A Jóbarátok egyik írójának komédiája rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos és hol vérre menő, hol röhejes természetrajzát. Helyszíne két egymásra néző erkély.

Vizeli Máté szerzői estje

Hagyományok Háza, február 25., 19:00

Vizeli Máté, Junior Prima díjas hegedűművész-tanár, népzenetanár és zeneszerző, 1988-ban született Pécsett. A Tóth Aladár Zeneiskola tanára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára, a Pécsi Tudományegyetem Oktatás és Társadalom – Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Góbé zenekar alapítója és vezetője, a Simplicissimus Kamaraegyüttes alapító tagja, több klasszikus-, világ- és népzenei formáció rendszeres közreműködője. 2019-ben Kalotaszegi szonáta című művével elnyerte a Magyar Zeneszerzők Egyesülete zeneszerzőversenyének I. díját.

Abigél

Operettszínház, február 25., 19:00

A musical új aspektusból közelít a csodálatos szívet melengető, sírós-nevetős történethez. Az egész Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban történő visszaemlékezése, életének egy meghatározó korszakának újraélése. A fordulatos regény lehetőséget ad egy eddig nem látott színpadi adaptációra!

Kodály / Bartók - MÁV Szimfonikus Zenekar

Zeneakadémia, február 25., 19:00

Közel egy évvel ezelőtt, 2021. március 25-én a MÁV Szimfonikus Zenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben akarta megünnepelni Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. A koncertet a világhírű hegedű- és brácsaművész, Pinchas Zukerman fellépése tette volna még ünnepibbé, azonban a hangverseny a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Most Zukerman eljön Budapestre és remélhetőleg ez alkalommal nem lesz akadálya a különleges hangverseny megtartásának.

Táncórák

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, február 25., 19:30

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni...

Harmónia Jazzműhely: Vörös Niki Quartet feat. Bence Alma & Bolba Éva & Hajdu Klára

Budapest Jazz Club, február 25., 20:00

Ezek nagyon is jólismert nevek a közönségünk előtt, de a "kinnfentesek" kedvéért egy-egy mondat mindegyikükről: Bolba Éva roppant népszerű, hatalmas hangulatot teremtő, életvidám énekesnő. Hajdu Klárát 2021-ben a Magyar Jazz szerkesztői és a JazzMa olvasói is az Év Jazzénekesnőjének választották. Vörös Niki, Magyarország egyik legjobb hangja virtigli jazz énekesnő, aki bármilyen anyagból képes minőségi jazzt alkotni. Bencze Alma gyönyörű hangot egyesít hatalmas érzéssel. Klára, Niki és Alma már nagy sikerrel szerepelt a legendás londoni 606 Clubban is. Éva még nem volt, de ami késik, nem múlik. Az álomba illő ritmus szekciót zongorán Cseke Gábor, bőgőn Bögöthy Ádám és a dobokon Jeszenszky György alkotja.

Megszállás

Budapesti Távmozi, február 25., 20:30

Éjszaka egy bárban. A premiert ünneplő, álmos színészek partiját egy hívatlan vendég zavarja meg. Egy részeg orosz tiszt érkezik és mindenáron el akar nekik adni egy kanna benzint, de az üzleti tranzakció gyorsan vodkaivó versennyé fajul. Az orosznak felkelti érdeklődését a feltűnően szép Milada, egyúttal jól szórakozik a jelenlévő férfiak vígjátékba illő gyávaságán. A légkör egyre fojtogatóbbá válik, mint a sűrűsödő cigarettafüst, és nosztalgiára csábítja a tisztet, egészen addig, míg fegyvert nem ránt…

Krampácsolók

Eiffel Műhelyház - Mozdonycsarnok, február 25., 22:45

Az este mindkét szereplője kapcsolódik az Operához: Kovács András Péter nem is titkolhatná, hogy már háromszor is fellépett az Eiffel Műhelyházban a Joyful! programokban, amelyeket az intézmény tulajdonképpen az ő ötletére rendezett meg 2020 szeptemberében, az egészségügyben dolgozók iránti főhajtásként. És ő írta újra Az ezred lánya című opera dialógusait is. Janklovics Péter pedig, ha titkolja is, operás felesége révén szintén kötődik ide, tehát afféle operasógor, arról nem is szólva, hogy A zenegyűlőlő című műsora az Erkel Színházban vendégszerepel.