Egyéb

Az Uránusztól a Fiastyúk csibéin át a Nagy Orion-ködig

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. február 25. (péntek) 18:30
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Tél végi holdfénymentes csillagvizsgálás a Naprendszer peremén kezdődik: Az esti égen jelenleg látható egyetlen bolygót, az Uránuszt keresik fel ötszázszoros nagyításon.
El is kél a nagyítás: a távoli bolygó így is egy apró, sárgászöld korongként fog lebegni a látómezőkben, érzékletes látványt adva a külső Naprendszer jégóriásáról.
Ezután a téli égbolt szabad szemmel is látható, fényes csillaghalmazát, a Fiastyúkot veszik távcsővégre. A tucatnyi fényes csillagot rejtő halmaz alakja egy mini-göncölszekérhez hasonlít. Nagyobb távcsőben az Alcyone nevő csibe melletti három még kisebb csibe, vagy az onnan kiinduló hatos csibelánc is a szem elé kerül! Az este sztárja a téli égbolt legfényesebb gázköde, a Nagy Orion-köd. A köd külső részén ölelkező gázkarok fogják közre a háromszögded belső régiót, ahol kusza ködpamatok sokasága bontakozik ki. Alulról és felülről komor sötét portornyok harapnak a ködbe, míg annak közepén a kék óriáscsillagokból álló Trapezium-halmaz fénylik fel, és gerjeszti fénylésre magát a ködóriást is.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz! A hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!