Elle Fanning, az őzike arcú lány

Híresebb nővére testdublőreként kezdte pályáját, majd hamar főszerepekhez jutott, és mára érett színésznőként tekintünk rá, pláne a héten bemutatott, botrányosnak ígérkező Neon Démon tükrében.

A 2000-es évek elejének első számú gyerekszínésze a valóban édes és tehetséges Dakota Fanning volt, akiről hamar kiderült, hogy van egy szintén cuki és tehetséges kishúga, akinek természetesen először ki kellett lépnie testvére árnyékából.

Nem véletlen, hogy Elle Fanning filmes karrierjét nála négy évvel idősebb tesója „testdublőreként” kezdte, például a Nevem Samben és a Harmadik típusú emberrablások című sorozatban, de hamarosan érkeztek a saját szerepek is, hiszen nagy igény volt ekkoriban a mosolygós szőke gyerekszínészekre.

Már 4 évesen szerepelt az Oviapuban, két évre rá pedig Jeff Bridges és Kim Basinger kislánya volt A titkos ajtóban (2004), ahová eredetileg egypetéjű ikreket terveztek felváltva játszani – ez bevett gyakorlat -, ám kiderült, hogy Elle van olyan fegyelmezett és profi, hogy egyedül is lenyomja a szerepet.

Innentől sorban jöttek az olyan komoly produkciók, mint a Bábel (2006), ahol egy dadus két amerikai gyermeket igyekszik átcsempészni a mexikói határon – ő az egyik gyerek -, vagy a Cserbenhagyás (2007), ahol Joaquin Phoenix lánya volt, és bátyja elvesztését siratta egy traumatikus autóbaleset után, de feltűnt a Benjamin Button különös életében is Cate Blanchett gyerekkori verziójaként.

Ezután a hollywoodi sztárt játszó Stephen Dorff cserfes kislánya volt a Sofia Coppola rendezte Made in Hollywoodban, ami rendkívül bájos film, de semmiféle visszhangot nem váltott ki.

Elle Fanning volt Mary Andrei Konchalovsky 3D-s Diótörőjében (2010), majd jött egy film, ahol végre nem csak cuki, de kicsit különc kislányt kellett játszania. Ez volt gyerekkor végét lezáró Super 8 (2011) J.J. Abrams rendezésében, ahol egy vállalkozó kedvű, a kisvárosukba érkező „idegenek” után nyomozú tinicsapat egyetlen lány tagja volt.

Sally Potter Ginger és Rosajában (2012) már a költészetért és a békeharcért rajongó fiatal lány volt, a Demónában (2014) pedig Auróra hercegnő, vagyis Csipkerózsika – igaz, abban a filmben mindenki csak Angelia Jolie-ra figyelt.

Most pedig itt van a dán fenegyerek Nicolas Winding Refn új munkája, a Neon Démon, ahol Elle egy Los Angelesbe érkező, megannyi kísértésnek és veszélynek kitett kezdő modellt alakít. Ez a szerep hatalmas áttörés lehet a már amúgy is sztárnak számító hősnőnknek, aki most egyszerre mutathatja meg törékeny és sötét oldalát is. A még csak 18 éves lány persze a maga 172 centijével nem feltétlen modell alkat, nála sokkal szabályosabb arcú nővére például szebbnek számít, de talán pont furcsasága, esetlensége teszi kifejezetten érdekessé. Nem véletlen, hogy 2016-ra összesen öt, a következő évre pedig már 4 filmszerep van beütemezve. És mondtuk már, hogy még csak 18 éves?