Ép testben sokan élnek

  • TóCsa / PORT.hu

Komoly eszmefuttatást lehetne itt levezetni Eddie Murphy színészi karrierjének hanyatlásáról, vagy arról, hogy egy olyan rendező, mint Brian Robbins (Összekutyulva, Norbit) miért kaphat még munkát Hollywoodban, de szerintem már az a tény mindent elárul, hogy ez a két ember most egy újabb vígjátékkal próbálja megörvendeztetni a nagyérdeműt.

Az idegen-faktor

A vígjátékoknak egy külön válfaját képezik azok a komédiák, ahol a világűrből érkezett idegenek tanulmányozzák az emberiséget, és bár eleinte ódzkodnak a viselkedésünktől és a szokásainktól, később mégis tőlünk tanulják meg az olyan fogalmak értelmét, mint a barátság, a szeretet vagy a szerelem. Tökéletes példa erre az E.T. - A földönkívüli vagy a Marslakó a mostohám, ahol az embernek nem csak a rekeszizomrángásait kellett feldolgoznia, de a gyengébbeknek még a könnyeikkel is meggyűlt a bajuk. A Brian Robbins - Eddie Murphy duónak valószínűleg a Norbit után elege lehetett az altesti poénokból, és inkább egy szívhez szóló vígjátékban gondolkodtak.

Sztori

A film színvonaláról árulkodó magyar cím, Az üresfejű igazi telitalálat, mivel a jobb érzésű nézőket már csak az elolvasása is távol tartja a mozijegyvásárlástól. Akit pedig mégsem, az megnézheti, ahogy a miniatűr, de egyébként ember formájú idegenek Eddie Murphy kapitány vezetésével egy Eddie Murphy formájú űrhajóban érkeznek a Földre, hogy itt keressék a megoldást bolygójuk energiaválságára. A kutatás közben Dave (ez a humanoid űrhajó neve) megismerkedik a csini özvegy Gina Morrison-nal (a mostanában mindig bevethető Elizabeth Banks) és tündi-bündi kisfiával, akiknek hatására a földönkívüliek elkezdik megszeretni az emberi fajt, sőt az ellentétes neműek elkezdenek vonzódni egymáshoz. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, vajon hogyan is szaporodtak korábban, de ez talán már inkább egy Ufó magazin hasábjaira való iromány lenne.

Summa

A film alapvetően jószándékú üzenetet közvetít, de ezt olyan otrombán, szájbarágósan és ízléstelenül teszi, hogy képtelenség nem haragudni rá. Régen baj van akkor, ha egy szívre hatni akaró mozi nem szívvel készül. Az üresfejű csak egy a sok hollywoodi sablontermék közül, ahol az alkotók még arra se vették a fáradtságot, hogy a plakáton kicseréljék a Dr. Dolittle posztereinek betűtípusát.

Kinek ajánljuk?
- Akik szeretnek egy jóízűt aludni addig, amíg a gyerkőcök valami ártalmatlan és érdektelen filmet néznek a nagy vásznon.
- Eddie Murphy hithű és kitartó rajongóinak, akik bármilyen filmben szeretni tudják kedvencüket.

Kinek nem?
- Akik nem hiszik, hogy a földönkívülieknek túl sok tanulnivalója lenne az emberiségtől.
- Akik nem szeretnének pénzt áldozni egy olyan filmre, amelynek minden egyes pillanata ismerős már valahonnan.