Érdekességek A vasálarcosról

A vasálarcos férfi legendáját Alexandre Dumas regénye tette halhatatlanná, az idők folyamán több filmes feldolgozása is készült. Mi most az 1998-as változatot ajánljuk.

A vasálarcos férfi félig legendája történelmi tényeken alapul, az évszázadok során azonban legendákat szőttek alakja köré. Az bizonyos, hogy 1669-től egészen 1703-ban bekövetkezett haláláig a Bastille-ban, majd egyéb francia és itáliai börtönökben őriztek egy Eustache Dauger nevű titokzatos személyt. A legenda egyik változata szerint XIII. Lajos francia király felesége, Ausztriai Anna 1638. szeptember 5-én valójában ikreket szült, egyiküket délben, másikukat este. A törvény szerint ilyenkor a fiatalabb került volna trónra, ám az idősebbet már rögtön világra jövetele után megmutatták, így a második fiút, a későbbi vérontást elkerülendő, örökre elrejtették, majd, amikor már felcseperedve hasonlítani kezdett bátyjára, arcát vasálarc mögé rejtették. A trónra XIV. Lajos, a Napkirály került, a titkot pedig gondosan megőrizték. 

 

A vasálarcos férfit szigorú őrizet alatt tartották, nem érintkezhettek vele, csak kenyeret és vizet kapott, alapvető szükségleti holmikat, és egyes források szerint börtönőre végig, azaz 34 éven keresztül egy bizonyos Bénigne Dauvergne de Saint-Mars.

Orvosszakértők szerint azonban, még ha nem is állandóan viselte a vasból készült maszkot, ennyi ideig képtelenség ilyen körülmények között életben maradni.

A történetet először Voltaire vetette papírra, majd a népszerűvé vált pletykát az utókor számára Alexandre Dumas tette halhatatlanná Bragelonne vikomt című, 1847-ben megjelent regényével.

A legújabb kutatások alapján Eustache Dauger a főminiszterként és királyi tanácsosként is szolgáló Mazarin bíboros apródja volt. Mazarin tetemes összegeket sikkasztott XIII. és XIV. Lajos uralkodása idején, és erről Dauger tudhatott. Talán fecsegett, ezért rejtették el a börtönök mélyére. A vasálarc pedig inkább bársonyból volt, de azt is csak alkalmanként viselte.

És most lássunk az 1998-as filmből néhány érdekességet!

  • A muskétások mind különböző nemzetiségű színészek alakítják: Jeremy Irons angol, John Malkovich amerikai, Gérard Depardieu francia, Gabriel Byrne ír.
  • Aramis szerepére Anthony Hopkins volt az első választás, ám a Zorro álarcának forgatása miatt nem tudta vállalni. Sam Neill és Alan Rickman neve is szóba került, mielőtt Jeremy Irons megkapta a szerepet.

 

  • Leonardo DiCaprio csak 22 éves volt a forgatás idején, és elég sűrű időszakot élt meg. A Vasálarcos forgatása 1997 áprilisában indult, míg a Titanicé márciusban fejeződött be. A színész egy hetet pihent, és már repült is Párizsba. 
  • A vasálarc polisztirolból készült.

 

Noha D'Artagnanként Gabriel Byrnenek jóval fiatalabbnak kellene lenni a három testőrnél, Byrne, Jeremy Irons és Gerard Depardieu nagyjából egyidősek: Irons és Depardieu 1948-ban születtek, Byrne 1950-ben. Aami azt illeti, John Malkovich a legfiatalabb a társaságból, 1953-as születésével.

(Források: Múlt-kor, Imdb)