Eredettörténet

  • TóCsa / PORT.hu

Kár lenne tagadni, hogy bármennyire is csapatjátéknak próbálták beállítani az X-Men trilógia filmjeit, ez a széria mindig is elsősorban a legérdekesebb és legnépszerűbb karakteréről, Farkasról szólt (elég csak ránézni a plakátokra, ahol mindig kiemelt helyen szerepelt), ráadásul az őt alakító Hugh Jackman ennek a szerepnek köszönheti világsztár státuszát. Ennek fényében Farkas önálló mozija egyáltalán nem rugaszkodik el a trilógia sztorijától/hangulatától.

Spin-off
Szép lassan a magyar mozinéző is megtanulja az olyan korábban idegenül csengő hollywoodi kifejezéseket, mint a prequel vagy a sequel, ám a spin-off ritkább előfordulásának köszönhetően egyelőre kevésbé ismert. Ezzel a szóval illetik azt a jelenséget, amikor egy tévésorozat, könyv, videojáték vagy mozifilm népszerű karaktere a megszokott környezetet és szereplőtársakat elhagyva önálló filmet kap. Spin-offnak nevezhettük Joey kalandjait, amikor a Jóbarátokból kilépve önálló sorozatot kapott, vagy a Halle Berry-féle Macskanőt, amikor a Batman-univerzumból kilépve önállóan is megpróbálkozott. A spin-off jellemzően nem teljesen távolodik el az anyamű világától, így Farkas önálló kalandjában is számos utalást találhatunk az X-univerzumra, sőt néhány konkrét szereplő is feltűnik onnan, még ha az esetek többségében más színészek is alakítják őket.

Véres Farkaskaland?
Logan alias Farkas háttérsztorijában minden elem megvolt ahhoz, hogy egy brutális bosszúdrámát hozzanak ki belőle, és mivel maga a figura is az állatiasságról és vadságról szól, nem biztos, hogy szerencsés volt visszafogniuk magukat. Hugh Jackman producerként azonban ragaszkodott a 13-as korhatárkarikához, melynek eredményeként a sok késes/karmos/kardos küzdelem ellenére meglehetősen vérszegény képsoroknak lehetünk szemtanúi, pedig gyakran ez tudna igazán súlyt adni a jeleneteknek. Az X-világ szerencsére kellően sok mutánssal rendelkezik ahhoz, hogy Farkasnak bőven jussanak érdekes ellenfelek és szövetségesek, de legyenek bármilyen érdekesek (pl. Deadpool vagy Fred Dukes figurája igazán többet érdemelne), komolyabb hangsúly csak a főellenfélnek számító Kardfogra és már az X-Men 2-ben is fontos szereppel bíró William Strykerre (ezúttal Danny Huston alakításában) helyeződik.

Summa
A Tsotsival nemzetközi karriert befutó Gavin Hood ugyan otthonosan mozog a látványos akciók terepén is (a motoros üldözés nagyon szépre sikeredett), ám ennél őt sokkal jobban érdekli főhőse lelki világa. Farkas különmozija elsősorban egy testvérháború és egy bosszúállás története, és ugyan a rendező jó érzékkel adagolja a feszültséget, az akciókat és a drámát, a korábbi X-filmekben látott eredetiség híján ez bizony csak ügyes iparosmozi lett. A jó hír viszont az, hogy ez még mindig sokkal jobb, mint amit vártunk.

Kinek ajánljuk?
- A Hugh Jackman arcszőrzetéért rajongóknak.
- Az X-Men világ kedvelőinek.
- Akik már alig bírták kivárni, hogy megérkezzen az első nagy nyári blockbuster.

Kinek nem?
- Akiknek megfekszi a gyomrát, ha túl sok macsó van egyszerre a vásznon.
- Akik már az X-Men trilógiát se kedvelték.
- Akik az X-ek közül pont Farkast nem csípték.


7/10