Euro 2012 helyszínek

  • - / PORT.hu

Varsó

[img id=374725 instance=3 align=left img]Varsó (lengyelül Warszawa) 1596 óta Lengyelország fővárosa, emellett fontos tudományos, gazdasági, kulturális és politikai központ. Lakossága kb. 1,7 millió fő, az agglomerációval együtt kb. 2.4 millió, így Lengyelország legnagyobb városa. Az ország középső részén, Mazóvia régióban, a Visztula (lengyelül: Wisła) folyó két partján levő síkságon helyezkedik el. Ez az egyetlen európai főváros (és egyik a kettőből a világon), amely határos nemzeti parkkal (Kampinos-erdőség).

A stadion a lengyel labdarúgó-válogatott otthonául szolgál, klubcsapat nem költözik ide – ez az egyetlen ilyen stadion az Eb-helyszínek közül. Befogadóképessége 58 500 fő számára biztosított, amely mind ülőhely. Három csoportmérkőzésnek, egy negyeddöntőnek és elődöntőnek ad otthont.

Poznan

[img id=374724 instance=3 align=right img]Az egyik legrégebbi és legnagyobb lengyel város, a Warta folyó partján fekszik, Lengyelország ötödik legnépesebb városa 570 000 lakossal. Neve valószínűleg a Poznan személynévből származik és azt jelenti, hogy „Poznan városa”, de lehetséges, hogy egyszerűen a lengyel poznać igéből, mely megismer, felismer jelentésű.

A Poznańi Városi Stadion a Lech Poznań otthonául szolgál, befogadóképessége 43 269 fő, vagyis az ország az ötödik legnagyobb arénája. Három csoportmeccset rendeznek itt.

Wroclaw

[img id=374726 instance=3 align=left img]Korábbi magyar neve Boroszló, németül Breslau. Szilézia történelmi fővárosa, lakosságát tekintve a negyedik legnagyobb és az egyik legrégibb lengyel város. Az alsó-sziléziai vajdaság központja.

A városi stadion a Śląsk Wrocław otthona 42 711 férőhelyes. Az Ekstraklasa (a lengyel liga) mezőnyében a második, míg Lengyelországban a negyedik legnagyobb stadionnak felel meg. Három csoportmérkőzést lát vendégül.

Gdańsk

[img id=374719 instance=3 align=right img]Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője, Pomeránia székhelye. A város a Balti-tenger részét képező Gdański-öböl déli partján helyezkedik el, konurbációt alkotva Sopottal, Gdyniával, és több kisebb településsel. Az összefüggő, összesítve milliós lélekszámú városi területet a főbb alkotó települések száma után gyakran nevezik Hármasvárosnak (Trójmiasto), melyek közül Gdańsk számít a legnépesebbnek, a maga 460 ezres lakosszámával.

A stadion a Lechia Gdańsk birodalma szolgál, befogadóképessége 43 615, ezzel harmadik legnagyobbnak számít. Szintén három csoportmérkőzés házigazdája.

Kijev

[img id=374721 instance=3 align=left img]Ukrajna fővárosa és egyben legnagyobb városa. Lakosainak száma mintegy 2.7 millió, becslések szerint a nem nyilvántartott bevándorlókkal együtt ténylegesen meghaladja a hárommilliót. Kijev Kelet-Európa fontos ipari, kulturális és tudományos központja. Az ország északi-középső részén, a Dnyeper folyó két partján fekszik. Eredetileg csak a folyó jobb partján települt, de a 20. században a bal partra is átterjeszkedett.

Az Olimpiai stadion az ukrán labdarúgó-válogatott otthonául szolgál, illetve a patinás Dinamo Kijev is szokott mérkőzéseket rendezni az arénában. A 70 500 néző befogadására alkalmas létesítmény három csoportmérkőzés, egy negyeddöntő és a finálé rendezését kapta.

Doneck

[img id=374718 instance=3 align=right img]A Donecki terület közigazgatási-, történelmileg a Donec-medence alkotta régió kulturális és gazdasági központja. Ukrajna ötödik legnagyobb városa. Lakóinak száma becslések szerint kb. 1,3 millió fő. Nevét a Donyecról, a Don mellékfolyójáról kapta. Ma is fontos szénbányászati központ és az 1998-ban létrehozott 466 hektáros „Doneck” különleges gazdasági övezet otthona.

A Donbasz Aréna 51 ezer férőhelyes, az ukrán első osztályában szereplő Sahtar Doneck használja. Szintén három csoportmérkőzés, továbbá egy negyeddöntő és egy elődöntő erejéig látja vendégül a mezőnyt.

Lviv

[img id=374723 instance=3 align=left img]Ukrajna 830 000 fős nagyvárosa, a lvivi terület központja. Jelentős kulturális központ, amely egyben más országok történelmében is fontos szerepet játszott. Lviv óvárosát az UNESCO 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A város a közép-európai fő vízválasztón fekszik, amely a Balti-tenger és a Fekete-tenger medencéjét választja el egymástól, így vízhiányos területen helyezkedik el. Vízvezeték-rendszerének rossz állapota miatt a lakosság vízellátását korlátozzák.

Az Aréna Lviv FK Karpati Lviv nevezetű helyi csapat otthona, befogadóképessége 34 915 fő. Három csoportmérkőzés látható itt.

Harkiv

[img id=374720 instance=3 align=right img]Ukrajna második legnagyobb települése. Népessége 2006-ban 1 461 300 fő volt. A város a Harkivi terület és a Harkivi járás közigazgatási-, jelentős ipari, kulturális és oktatási központja. Egyetemein főként az ipari és a kutatási karon szakosodnak a hallgatók a mezőgazdálkodásra és a gépészetre. Szintén itt található a körülbelül 35 kilométer pályával rendelkező metrórendszer és 28 állomása. Egy másik harkovi érdekesség a Szabadság tér, mely Európában a harmadik, a világon pedig az ötödik legnagyobb városi tér; rajta épült Ukrajna első felhőkarcolója.

A Metaliszt Stadionban FK Metaliszt Harkiv játszik, telt ház esetén 38 633 néző előtt. Az Európa-bajnokság alatt három csoportmeccset rendez.