Európa Oscarja

A díjat, amelyet európai Oscarnak is szoktak hívni, 1988-ban alapították, és az Európai Filmakadémia minden évben, több mint tíz kategóriában osztja ki.

[img id=368584 instance=1 align=left img]Cherchez la femme

Az elismerés az Oscarhoz hasonlóan egy szobor, amely azonban ezüst színű és arcban nagyon hasonlít a mi Szabadság szobrunkhoz. Érdekessége, hogy 1988-as alapításakor senkinek nem tűnt fel, hogy a nő a Félix névre "hallgat", és ezt a csorbát majdnem tíz évig tartott kiköszörülni. Felix 1997-ben lett simán "Európai filmdíj", így egyszerűen, név nélkül. Ha hozzátesszük, hogy 1979 óta létezik Québécben egy ugyanilyen nevű zenei díj, szintén szoborral, 30. századi történész legyen a talpán, aki majdan sikeresen választja szét a zenei díjat és a zenés filmeknek járó elismeréseket, már amennyiben 1997-ig volt olyan québéc-i származású európai zenés filmes, aki Félixet nyert.

Ország, város

Az Európai Filmakadémia központja Berlinben van, itt adták át a díjat először, s mivel az átadás év végére esett, ez máig így maradt. Az akadémia úgy gondolta, minden páratlan évben a német fővárosban, páros években viszont más és más európai városok – elsősorban fővárosok – kapnak lehetőséget, hogy bombasztikus díjátadót dobjanak össze. A London-Tallin-Varsó-Koppenhága-Glasgow-Párizs-Róma-Barcelona sorból némileg kilógni látszik a német Potsdam-Babelsberg és Bochum, hiszen egyik sem egy világváros, bár természetrajzuk nem lehet utolsó… Ott lettünk volna a fehér asztal mellett akkor is, amikor 2009-ben felrúgták a páratlan év = Berlin szabályt és Bochum mellett döntöttek, de kétségtelen, hogy a volt NDK-s város gazdag kulturális múlttal rendelkezett, és a választás egyfajta jelképes lecsendesítése lehetett a német újraegyesítés ellenzőinek. És persze érdekes az is, hogy Potsdam-Babelsberg eddig háromszor, míg például Párizs eddig csak kétszer bizonyíthatott a díjátadón.

Eddig és ne tovább

Minden díjnak van fejlődéstörténete, ami igaz az Európai Filmdíjra is. Itt a kategóriák változnak folyton, sőt olyan is van, amely a kezdetekkor volt, aztán mégsem, majd megint, végül a jelenlegi állapot szerint mégsincs. Erre a sorsra jutott a legjobb férfi illetve női mellékszereplő díja, majd volt egy elvetélt legjobb mellékszereplő (mindkét nembeli)-díj, amelyet egyszer adtak csak ki. Nem tudni miért, de a kezdetektől kiadott legjobb jelmez-díjat 2005-ben megszüntették, de ugyanebben az évben vérzett el a legjobb nem-európai film és a legjobb színésznőnek, színésznek és rendezőnek járó közönségdíj is, és rántotta magával a legjobb vágás kategóriát.

A közösség ereje

A díjnak a Facebookon 3000 alatti rajongótábora van, de kétségtelenül "cuki" tőlük, hogy Pálfi Györgyöt a google translator segítségével magyarul is felköszöntötték születésnapján ebben az évben, ráadásul még a bonyolult ékezeteket is sikerült jól kopipésztelni… Viszont Szabó Istvánnál még nem volt ilyen lelkes a – reméljük nem fizetett – Facebook-admin, csak egy angol nyelvű posztra jutott energia – node ne fanyalogjunk.
Olyan ez, mint az egyik legnagyobb magyar könyves szervezet, ahol még mindig "propaganda osztály" működik. Mintha megállt volna az idő, a Facebook kezdetén, mintha nem lenne fontos a közösség, a fészbúknemzedék, amely hamar felnő, de addig is előbb vall szerelmet a wifi áldásos közbenjárásával mint személyesen.