Európa, reszkess!

  • - sam - / PORT.hu

A naiv és jószívű akváriumtisztító Deuce Bigalow átmenetileg kénytelen visszatérni a nem sok jót, viszont könnyű pénzt ígérő munkájához, a selyemfiúsághoz. Európába készül, hogy meglátogatta T.J. nevű barátját, aki azonban odaérkezését követően gyilkossági ügybe keveredik, Deuce pedig mindent megtesz, hogy tisztázza barátját, eközben lépten-nyomon összetűzésbe kerül a "Nemzetközi Selyemfiú Társaság" európai szervezetével. Bár a Tök alsó - Európai turné ott kezdődik, ahol a Tök alsó véget ér, a film sok szempontból mégsem folytatása a történetnek, bár be kell vallani, "méltó" utódja az első résznek.

Bigalow Amszterdamba utazik, ahol akaratán kívül belekeveredik egy gyilkossági ügybe, szemtanúvá válik az eset kapcsán. Saját kezébe veszi a dolgokat, miután legjobb barátja is belekeveredik az ügybe gyanúsítottként. Mivel ő az egyetlen szemtanú, aki azonosíthatná a gyilkost nyomozásba kezd, mihamarabb ki kell derítenie ki gyilkolja a férfi dzsigolókat. Kézenfekvő megoldásként ő is hímringyónak áll és furcsábbnál furcsább nőkkel kerül kapcsolatba, mígnem egyikük a szívét is rabul ejti. Eva gyönyörű és izgalmas nő, aki végül a gyilkoshoz is elvezeti Deuce-t.

A Tök alsó 2 nem kevésbé fárasztó film, mint elődje volt. Bár az alkotók törekedtek arra, hogy a második rész - miközben folytatása az eredeti történetnek - az első rész ismerete nélkül is élvezhető legyen, aki látta az eredeti produkciót tudja mire számíthat. Ordenáré humor, gusztustalan jelenetek, gyomorforgató komédia. A főszereplő Rob Schneider, aki amúgy forgatókönyvírója és kitalálója is a történetnek, most sem kíméli a gyanútlan nézőt. Persze kérdés, hogy lehet-e valaki gyanútlan, ha Rob Schneider filmre ül be. Mindenki magára vessen! A történet nem túl szövevényes, buta gegekkel van leginkább tele és kivételesen a buta nők helyett, az ostoba férfiakat gúnyolja. Amszterdam csak háttér az otromba történethez, nevetni pedig a filmen egyáltalán nem lehet. Ez persze, mint tudjuk a sikert ez nem zárja ki, a fáma szerint azért készült el a folytatás, mert a Tök alsó rekord mennyiségű, 100 millió dolláros bevételt hozott világszerte.

Érdekes adalék, hogy rendezőként a főszereplővel szinte teljesen azonos nevű Mike Bigelow jegyzi a filmet, bár szinte minden szempontból egyértelműen Rob Schneider-re épül a mű. Az ő karakterére alapul a film, Deuce figurája mellett senki sem lényeges, mindenki statisztál. Az amúgy is esetlen, buta alakot egy számára ismeretlen közegbe helyezték a film alkotói, majd magára hagyták, boldoguljon, ahogy tud. Partra vetett halként kínlódik, de ahogy az amerikai filmekben lenni szokott, végül magától megoldódik minden. A nagy leszámolás jelenetnek véletlenül épp ezren lesznek szemtanúi, így egy csapásra rendeződik minden, visszatér a régi kerékvágás. Csak a néző kóvályog egy kicsit még, mintha tarkón csapták volna, és partra vetett halként kapkod levegőért, miután kijött a moziból.