Everest és a legjobb hegymászós mozik - A hegyre van kihegyezve

Az izgalom szó szerint csakis a hegycsúcson hághat a tetőfokára, és a legmagasabb csúcsok meghódításának emberfeletti erőfeszítése, drámája és esetleges tragédiája valóban a vászonra kívánkozik, ám már csak a technikai nehézségek miatt is kevés olyan nagy formátumú hegymászó film készül, mint a most bemutatott Everest. Lássuk, kik jutottak még el a csúcsra!

Everest - a remény csúcsa (1998)

Ha már Everest – az amúgy IMAX formátumban is vetített filmben szó esik egy, a közelben lévő, szintén a csúcsra törő IMAX expedícióról is, talán még mutatják is őket egy pillanatra. És igen, a David Breashears operatőr és az egyik legjobb amerikai hegymászó, Ed Viesturs vezette expedíció munkájából egy, sok szempontból is úttörő természetfilm született. Az elmaradhatatlan serpák közreműködésével a Csomolungma csúcsára feljuttatott különleges, 70mm-es formátumú IMAX kamerával felvett, alig 44 perces, mégis teljesnek ható film a mászást megelőző felkészülést, magát a csúcstámadást és a táborba történő visszatérést kíséri végig elképesztően látványos felvételekkel.

Kegyetlen hegycsúcs (1991)

Werner Herzog a lehetetlen, rendre tragédiával végződő küldetéseket szereti, amelyek megtörik hősei testét és lelkét, és ez a munkája sem más. A Cerro Torre egy 3500 méter magas hegycsúcs Patagóniában, egy bevehetetlennek mondott hegyóriás. Martin és Roccia, a két hegymászó különböző módszerrel, különböző útvonalakon indul a meghódítására. A fiatal, ünnepelt falmászó Martinnak ugyan nincs komoly tapasztalata az igazi hegymászásból, de szétfeszíti az adrenalin és az önbizalom - ráadásul egy dörzsölt tévéproducer is hajtja előre -, az idősebb és tapasztaltabb Roccia viszont óvatos, szisztematikus megközelítéssel dolgozik. A média Martint ünnepli győztesként, de ő nem tudja bizonyítani, hogy elérte a csúcsot, és végül kénytelen visszatérni a megmászhatatlan hegyoldalra. Herzog filmjének tanulsága ugyan túl nyilvánvaló, de az izgalom kézzelfogható, a látvány pedig lenyűgöző.

Jég és föld között (2000)


A lista legrémesebb magyar címével dicsekedő film, akárcsak a legtöbb hegymászós film, a hegyet tisztelő, a szabályokat betartó mászók és a mohó hódítók közötti ellentétre épül, amely képes szétfeszíteni bármilyen csoportdinamikát, márpedig a hegymászás rendszerint csapatjáték. Itt a K2 legyőzésére törekvő expedíció pénzembere a türelmetlen, akaratos hódító, aki mindenkit veszélybe sodor, majd egy ponton túl a cselekmény a jégszakadékba zuhant túlélők kimentéséről szól, amit egy mogorva veterán mászó irányít. Utóbbit a mindig remek Scott Glenn alakítja. Ő viszi a hátán a filmet, mert sem a fiatal, de profi testvérpár, sem a gaz üzletember nem elég izgalmas karakter ahhoz, hogy tényleg izguljunk értük, a történet pedig inkább középszerű, és ki gondolná, hogy az a Martin Campbell rendezte, aki korábban a James Bond: Aranyszemet, később pedig a Casino Royale-t készítette.

A Hópárduc talpra áll (2011)

Most egy kicsit gonoszok leszünk, de volt idő, amikor Erőss Zsolt - valószínűleg akaratán kívül - az egyik legnagyobb magyar celéb volt, akinek teljesítményére azok is büszkék voltak, akik a létra tetejére sem másznak fel izzót cserélni. Erőssre szüksége volt az országnak, neki pedig az ország támogatására, és erről is szól ez a dokumentumfilm, ami azután készült, hogy 2010. január 2-án a legeredményesebb magyar hegymászó lavinabalesetet szenvedett a Magas-Tátrában, melynek következtében jobb lábát amputálni kellett. Ő azonban már a kórházi ágyán elhatározta, hogy ismét nekivág a Himalájának. A stáb végigkíséri felépülését egészen az expedícióig, hogy bemutassa az emberfeletti küzdelmet, amivel vissza szeretne térni a hegyek világába. És honnan a cím: az kaphatja meg a Hópárduc elnevezést, aki a volt Szovjetunió területén magasodó öt hétezer méteres hegyorom mindegyikét megmássza. A film és Erőss optimizmusára később az élet cáfolt rá: 2013. május 20-án a Kancsendzönga meghódítása után ő és Kiss Péter életüket vesztették a hegyen.

Cliffhanger - Függő játszma (1993)

A lista nem lehet teljes kedvenc pocsék színészünk, Sylvester Stallone és a Cliffhanger nélkül, ráadásul a rendező az a Renny Harlin, akinek hosszú filmográfiájának egyetlen értékelhető darabja a Ford Fairlane kalandjai, de volt idő, amikor az emberek mindent megnéztek, amiben Sly szerepelt. Ő itt Gabe Walker, aki egy tragédia miatt otthagyta a Sziklás-hegységben tevékenykedő mentőosztagot. Nyolc hónappal később búcsúzni tér vissza a szirtekhez, és mit tesz isten, pont ekkor kérnek kétségbeesetten segítséget egy kis utasszállító gép kényszerleszállásának túlélői. Az már csak a megérkezésekor derül ki, hogy az utasok veszélyes terroristák, és a gépen rajtuk kívül még körülbelül százmillió dollárt is szállítottak, ami a leszállás közben három bőröndben lehullott a Sziklás-hegység hatalmas csúcsaira. Talán kevesen tudják, de készült két Cliffhanger-folytatás is, Az utolsó menet és Halálos túra címmel, és érdekes módon egyikük sem kapott Oscar-díjat.