Ezt nézd meg! - Felemelő történetek

Ezen a héten két nő történetét ajánljuk, nehéz és felemelő történeteket házasságról, vakságról, háborúról - életről és halálról. De legfőképpen arról, hogy nagy lelkierővel és derűvel a legnehezebb helyzetekből is ki lehet jönni.

Vakság (A Nézőművészeti Kft. előadása a Katona József Színházban, rendezte: Scherer Péter)

A gyengénlátók és látássérültek beszámolóiból, valamint az alkotók szövegeiből Gyulay Eszter által szerkesztett történet egy fiatal nőről szól, akit - akárcsak az őt alakító színésznőt - Lillának hívnak, és aki egy betegség következtében fokozatosan veszíti el a látását.

Ezek a szövegek - ahogy Nyulassy Attila írta kritikájában - "szerencsére nem megható sorstragédiát rajzolnak ki. Persze a helyzet maga, hogy Lillának végig kell néznie, ahogy elveszíti a látását, borzasztó, de az előadás egy pillanatig sem erre a drámára helyezi a hangsúlyt. Sárosdi Lilla nem egy szerencsétlen vagy sajnálatra méltó embert ábrázol, hanem egy olyan nőt, aki nehéz gyerekkora ellenére megőrizte vidámságát, aki bár szinte beleőrül a rák és a vak szavak mentén áradó szabad asszociációs tengerbe, aki fejben két személyiségre osztódva vitatkozik önmagával a vakság elfogadásáról, és aki komplett élményt nyújtva képes a reklámok életidegenül felhőtlen és álvidám hangsávját élőben megszólaltatni. Mindent egybevetve: ember, szokásokkal, furcsaságokkal, vidám és szomorú élményekkel."

Az előadás, amellett, hogy Sárosdi Lilla emlékezetes alakítására - hangozzék ez a jelző bármilyen közhelyesen - valóban emlékezni fogunk, mindazoknak, akik nem ismernek közelebbről látássérült embereket, biztosan segít majd abban, hogy ne jöjjenek zavarba és ne legyenek tanácstalanok, ha segíteni szeretnének. És segít abban is, hogy egy kicsit más szemmel nézzenek rá a saját problémáikra.

Az előadás április 14-én és május 11-én látható a Katona József Színház Sufnijában, mindkét alkalommal 19 óra 15 perckor.

 

Asszony a fronton (Vígszínház, rendezte: Székely Kriszta)

Közösségi és magántraumáink kibeszélésével ma sem állunk valami jól, 1991-ben pedig, amikor az Asszony a fronton először megjelent, Polcz Alaine önéletrajzi regénye, amelyben fiatalasszonykorát, kudarcba fúlt első házasságát és háborús tapasztalatait elbeszélte, úttörőnek számított. Ez a megrázó, bátor önéletrajzi regény az utóbbi években több helyen is színpadra került, általában monodrámaként.

Székely Kriszta azonban nem tisztán ezt a formát választotta, rendezése átmenet egy monodráma és egy színmű között. Ebben az előadásban Halász Judit bújik Polcz Alaine bőrébe, és osztja meg velünk magánéleti titkait és a háború felfoghatatlan logikáját, mindazt, amiről beszélni nagyon nehéz. Mintha magának is ezzel, az elmondás gesztusával szeretné végre érthetővé tenni az érthetetlent, magyarázatot lelni a megmagyarázhatatlanra. Mert, ahogy a regény kezdődik, az ő életében összeforrt ez a két történet: "A háború nem könnyű. A házasság sem."

Halász Judit mellett Péter Katát, Tornyi Ildikót, Matisz Flórát, Borbiczki Ferencet és Medveczky Balázst láthatják az előadásban.

Az előadás április 14-én és április 20-án látható a Vígszínház Házi Színpadán, mindkét alkalommal 19 óra 30 perckor.

 

Az előadásokat a 7óra7 ajánlja!