Fedezd fel a harcost önmagadban!

  • lonc / PORT.hu

A Távol-Keleti hagyományok keverednek a nyugati ember számára ma már klasszikusnak számító Óz, a csodák csodájával a legújabb Jackie Chan és Jet Li filmben.

Harcművészet és film

A keleti harcművészetet szereti a film, hiszen a látványos, akrobatikus és dinamikus mozgások betöltik a vásznat és lenyűgözik a nézőt. Ninjak, repülő tigrisek, vak harcosok, legendás hősök. Míg a '60-as és '70-es években Bruce Lee hódította meg Hollywoodot és az egész világot - közben maga is halhatatlan harcossá válva - addig ma Jackie Chan és Jet Li a két legkeresettebb távol-keleti harcos-színész.

Két harcos egy csárdában

A filmben a már említett két színész - tizenöt évvel ezelőtt dolgoztak együtt először - két-két szerepben tűnik föl. Ráadásul egyik szerepük közös: mind a ketten segítik, azaz tanítják a főhőst a kung-fu technika, harcmodor elsajátítására. Ennek kapcsán el is hangzik a filmben: Hogyan férhet meg két oroszlán egy hegyen.
A forgatás előtt Jet Li óvatosságra figyelmeztette rajongóit, miszerint ne várjanak túl sokat a film harci jeleneteitől. Ennek ellenére azért csalódni még sem fognak a lelkes hívek, hiszen a páros egész hadseregeket, sőt még egy halhatatlant is megleckéztet a filmben. E legutóbbi közös munkájuk kapcsán, leginkább azon mulatott a két harcedzett színész a forgatás alatt, hogy mire a film a mozikba kerül, ketten együtt már több, mint száz évesek lesznek.

A varázslatos bot

Jason olyan amerikai tinédzser, aki kung fu-filmeken és más harcművészeti mozikon nevelkedik. Szabadidejének nagy részét a Chinatown zálogházban kallódó holmik feltérképezésével valamint DVD-ritkaságok beszerzésével tölti. Egyszer igazi kincsre talál: a messzeföldön híres ókori kínai harcos, a Majomkirály botjára. A varázslatos botnak köszönhetően időutazást tehet, és testközelből megismerkedhet kedvenc harcművészetével a kung-fu-val.

Aggodalom

A filmet az a Rob Minkoff rendező jegyzi, aki korábban az Oroszlánkirályt, a Stuart Little kisegért vagy az Elvarázsolt kastély című filmeket készítette. Az előzmények jól mutatják, hogy bár neve garancia lehet az emlékezetes látványvilágra, az is biztos, hogy inkább a mese, mintsem a valós harc felé viszi el a filmet.

A harcos útját barátok segítik

Mint ahogy az Óz, a csodák csodája című filmben Dorothy-nak, úgy Jason-nek is három segítője akad. Mindenki a maga plusz tudásával felel azért, hogy a végső küzdelem sikeres legyen. A film egyik nagy erénye, hogy végre Jet Li is megmutathatja a vicces, humoros oldalát is. Bár Jackie Chan a tőle megszokott - jelen esetben részegségből - csetlő-botló harcost alakít, még sem megy el a komédia irányába. Az összecsapások profin és látványosan vannak koreografálva. A mesét igazán mesés tájba és környezetbe helyezték az alkotók. Van itt minden: teaház, magányos szerzetes, gésák, bambusz erdő, cseresznyevirág, pagoda. A kelet és nyugat között húzódó kulturális és gondolati különbség hatásos, mégis egyszerű példázatokban jelenik meg a filmben. Míg a látvány világ, a harcos jelenetek szemkápráztatóan kidolgozottak, addig a történetvezetés a legklasszikusabb formákat idézi meg. A mesélés minden alkalommal visszaemlékezésben történik meg. S bár így a történet szerkezete eléggé leegyszerűsödik, addig a képek látványossága mégis sokat képes elfedi belőle.

Kinek ajánljuk?
- A harcművészet kedvelőinek.
- A mesék kedvelőinek.
- A látvány kedvelőinek.

Kinek nem?
- Akik nem hisznek a repülő harcosokban.
- Akik nem hisznek a sorsban.
- Igazi kung-fu harcosoknak.

7/10