Férfibecsület

A hadsereg mindig hálás téma volt a filmesek számára. A legújabb katonai mozi egy korábban még nem túl gyakran reflektorfénybe állított szegmenssel, a haditengerészet búvárokat tömörítő részlegével foglalkozik.

Carl Brashear volt az a valós személy, aki az amerikai hadsereg egyik legszilárdabban fehérek uralta részlegében, a mélytengeri búvárok között próbálta meg elsőként ledönteni a faji korlátokat. Egy fekete földműves gyermekeként került a tengerészet kötelékébe, ahol hamarosan rá kellett döbbennie, hogy az igazi nagy feladatokat nem a színes bőrűek számára tartogatják. Ő azonban nem volt hajlandó megelégedni a takarítással, és a mélytengeri búvárok teljes jogú tagjává kívánt válni. Példaképet is talál magának a kemény, megalkuvást nem ismerő Billy Sunday személyében (Robert DeNiro újabb stílusgyakorlata), s ő is olyanná akar válni, mint Billy.

Breshear két éven keresztül lobbizik azért, hogy bekerülhessen a tengerészet búvárképző programjába, amelyet immáron Sunday vezet. Billy az átlagosnál sokkal keményebben bánik újoncával, valahogy úgy, ahogy Louis Gossett Jr. tette Richard Gere-rel a "Garni-zóna" című filmben. Brashear egyre csak törtet, míg Sunday élete az alkoholizmus, a makacsság, na és a viharos házasélet (Charlize Theron feleségnek megint gyönyörű) csapdáiból képtelen kievickélni. A tragédia akkor teljesedik ki, amikor egy fedélzeti balesetben Brashear elveszíti egyik lábát, ám mégis be akarja bizonyítani, hogy ennek ellenére is ő lehet a haditengerészet legjobb mélytengeri búvárja.

A film a régi vágású életrajzok műfaját próbálja feleleveníteni. Nem akciójelenetekkel megtűzdelt szájbarágással kell szembesülnünk, hanem egy ember küzdelmes sorsának lehetünk tanúi, amint megpróbálja érvényesíteni önmagát egy olyan világban, ahol látszólag minden és mindenki összeesküdött ellene.

Cuba Gooding Jr. persze most is nagyszájú játékos, aki nem hajlandó meghajolni az igazságtalan, begyepesedett megszokás előtt. Brashear szerepében ugyanakkor végre drámai énjét is kamatoztathatja, az utóbbi idők könnyedebb karakterei után. Robert DeNiro számára a kegyetlen katonatiszt figurája csupán rutinfeladat lehetett, míg Charlize Theron nem csupán szépségéről, de drámai talentumáról is tanúbizonyságot tehet Gwen, Billy feleségének bőrébe bújva.

A "Férfibecsület" kevésbé sikerült propaganda-ízűre, mint a katonai filmek többsége (legutóbb például a G.I. Jane), s éppen ezért azoknak is jó szórakozást nyújthat majd, akik a külsőségek helyett elsősorban a belső konfliktusokra kíváncsiak. Mert abból bőven kijutott Brashear-nek, akiről a film méltó módon emlékezik.