Férfibecsület

Egy fekete parasztfiú megküzd az előítéletekkel, a fehérekkel, Robert DeNiróval és saját kitartásával. Mindezt azért, hogy álmát valóra váltsa, és tengerészgyalogos búvár legyen.

Nem sok újszerűséggel szolgál Robert DeNiro és Cuba Gooding Jr. közös filmje, hiszen nem is olyan régen élvezhettük egy hasonló felállást A bevetés szabályaiban, melyben Sam Jackson és Tommy Lee Jones alkották a különös párost. Az összehasonlítás elkerülhetetlen, pedig a két film tulajdonképpen egészen másról szól. A Férfibecsület főszereplői korántsem nevezhetők barátoknak. Míg az egyik hátrányos helyzetéből szeretne lefaragni, addig a másik még rátenne egy lapáttal. A győzelem azé, aki tovább bírja cérnával a másik kitartását és provokálását.

Carl Brashear, egy poros kis faluból érkezett, és bőrszíne létére a hadsereg elitkülönítményébe vágyik, búvár szeretne lenni. Ez azonban maximálisan ellenkezik a bevett szokásokkal, fekete búvár ugyanis nem létezik. Carl ezen a rossz arányon szeretne javítani, ám kiképzője, Sunday ezredes a többiek álláspontját vallja, vagyis fekete búvárra semmi szükség. Carl azonban kitartó, és bármilyen árat hajlandó megfizetni azért, hogy elérje célját. A két makacs ember összecsapása persze nem végződhet jól, valaki veszíteni fog. Brashear és Sundy látszólag tökéletes ellentéte egymásnak, nemcsak bőrszínüket tekintve, hanem emberileg is. A gonosz és jó harca, melynek vége egy káprázatos barátság, mely a becsületen alapszik.

A hagyományos sablonokból felépített filmnek, mely hagyományos zenei aláfestéssel érzékelteti a hagyományos dramaturgiai fordulatokat, ezzel minden pozitívumát és érdekességét elmondtuk. Robert DeNiro és Cuba Gooding Jr. kettőse semmiben sem marad alul a korábban említett párostól, ám a film ettől még nem marad emlékezetes. Egyszeri szórakozásnak azonban tökéletesen megfelel.